Skoči na vsebino

Računalništvo

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)

Včasih smo se igrali z Lego kockami, danes zase sestavimo kakšen računalnik. 

Moj prvi računalnik pa Commodeore 64 v začetku 80-tih ... imel je kar 64 kB RAM-a (16 GB  je kar 262.144 x več ! ) 🙂

Popravljeno od Janez007
Napisano

Danes se igram z švas aparatom, fiberco in ostalim orodjem:punk:

N7rRRL1.jpg

Napisano (urejeno)

Tudi jaz sem razmisljal in gledam razne teste in razliko glede m2 in klasicnega sata ssd diska, saj naj nebi bile tako velike razlike v hitrosti (razn v teoriji). Ampak hej samaung ssd sata je 130e, m2 pa 160e. Ni neki ful razlik :)

Popravljeno od Scr3am
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Janez007 napisal:

Včasih smo se igrali z Lego kockami, danes zase sestavimo kakšen računalnik. 

Tole od @Scr3am se mi zdi zelo v redu. 👍 Tisti, ki je kdaj sam sestavljal ve, da je treba sklepati kompromise, ker vsega, kar najdeš na spletu, ni dobavljivega, določene cene so nerazumne, itd.

Tole sem na primer sam kupil- sestavil pred 2 letoma. Uporabljam za domača opravila (brskanje po spletu, urejanje arhiva slik, filmov, varnostne kopije), v teh časih tudi za službeno delo od doma.

Če bi danes izbiral, bi zelo verjetno vzel cenejši, a super Ryzen procesor, namesto M.2 osnovnega SSD bi vzel klasičen SATA SSD, kupil bi 32" monitor namesto 27".

slika.png.2bb92c491e58698633f1fb58d92fb3dc.png

Moj prvi računalnik pa Commodeore 64 v začetku 80-tih ... imel je kar 64 kB RAM-a (16 GB  je kar 262.144 x več ! ) 🙂

1920px-Commodore64.jpg

Ni bilo trdega diska, programe smo shranjevali in nalagali s kasetarjem in je trajalo po nekaj minut.

Commodore Datasette - Wikipedia

To so imeli takrat vsi. 😊Jaz  sem pa imel Atari 800.

Še sedaj je nekje na podstrešju. Sem pa srečen, da takrat, ko smo bili mi mladi ni bilo še računalnikov. Tako smo se več družili, za vsako stvar, ki si jo hotel izvedeti si se moral zelo potruditi.Saj so računalniki  za nekatere stvari v redu, samo po drugi strani je že en kup odvisnežev od igric. 😕

Popravljeno od Alex

Napisano

Odvisnost je med nami ze celo zivljenje. Je pa od osebe odvisno kaj so mu prioritet in kaj ne. Najlazji je tehnologijo kriviti, da njihov sin skos samo v racunalnik bulji. Ne povejo pa, da so mu ze od malega tisali tablico pod nos, da je dal mir.

Napisano
On 1/16/2021 at 3:43 PM, Scr3am said:

Po dolgem casu (cca. 10 let) je prisel cas, da malo posodobim racunalnik :). Gre za sestavljen racunalnik in ne kupljen.

Amd ryzen 5 3600 z wraith Prism RGB hladilnikom

Geforce gtx 1070 MSI armor OC

Kingstnon hyper X rgb 32GB  DDR4 (2x 16 GB) - dual chanell

Samsung 970 EVO 1 TB M.2  SSD disk ter WD green 256 GB sata SSD

720 W napajalnik

Aerocool ohisje z rgb osvetlitvijo ter 2x protiprasna filtra.

Pri graficni sem nekako ciljal na 1080 ali rtx 2060, vendar so trenutno brutalne cene graticnih kartic in sem se odlocil za 1070.

V starem racunalniku je bila pa gtx 660ti in amd x6 1055t procesor ter 12 gb ddr3 ram - kingston

received_234311374958808.jpeg

IMG_20210114_204702.jpg

IMG_20210107_205020.jpg

Za te čase kr kul, ker sem tudi sam opazil kak šmorn je s komponentami.

Maja sem kupil navito 2060 od GIGABYTE za 360 eur. Sem rekel kul je, na jesen si privoščim še novo plato in procesor (ker imam še predpotopno zadevo). Hvala covid lockdown, 5600 cena prišla skoraj na duplo (450 eur ko sem gledal nazadnje prejšnji teden). Tudi PS5 ne dobiš nikjer. Tako da ostajam na tem, dokler cena ne pade. Mudi se ne, ker Warzone laufa 😛 

Napisano (urejeno)

Jest pa nekako na pubg ostajam :). Znanec prodaja 5600 za 350€ se mi zdi. Nov zapakiran, ampak po mojemu mnenju ne rabis.. 5 3600 ima isto 6 corov in 12 threadov, kot 5600. Je res, da ima 5600 kao mocnejse core, ampak ze 5 3600 je petarda in bo se kar nekaj casa mir. Razlika v ceni je pa skori 150€. Drgac pa kot zanimivost: Na aliexpresu imas ryzen 5 3600 za 140$. Imas vec kot 400 reviewov in vsi pravijo, da je taprav procesor in da dela tako, kot mora. Jest osebno sem mal cvikal in sem ga potem pri nas nabavil :)

Popravljeno od Scr3am
Napisano

Jaz sem pa bolj na WoT (World of Tanks), ki je malce bolj primerna za nas že malo bolj izkušene (beri: ni divjanja).

Vidim, da sem res mal out s cenami, ker kot sem rekel cca 3 leta nazaj sem kupil 1070 TI skoraj novo za malo manj kot 200€. Od enega rudarja, ki ni bil zadovoljen, češ da se pregreva. Dobro uro dela, porihtani stiki hladilnikov in popravljen en od ventilatorjev (vse skupaj 0€) pa še danes šopa tako kot je treba.

33112_1.png

Napisano
On 1/20/2021 at 7:46 PM, Scr3am said:

Evo o tem sem govoril.

1440 reviewov in vsi pozitivni pa se poslje ga iz spanije, tako da ni carine ter davka in se v enemu tednu je pri tebi. Pri nas je tak procesor cca. 270e.

https://a.aliexpress.com/_mrZRICl

Hja :D 

https://www.mindfactory.de/product_info.php/AMD-Ryzen-5-3600X-6x-3-80GHz-So-AM4-TRAY_1320346.html

Džabe reskirat haha

• Všeč 1
  • Zmeden 1
Napisano

Kaj boš potem, ko boš začel dobivati blue screen zaradi CPU? Boh ve, kjer imajo storage. Tisti, ki sedaj kupuje novo grafično jo bo preplačal. Če ne rabiš nujno, se ne kupuje. Kriptominerji navili cene. Sam sem pred časom kupil GTX 1660 Super OC pa je bilo na 1920p ok. Sedaj sem šel na 2k 144Hz in je malo švoh. Warzone in občasno Tarkov.

Napisano

Res je in ravno tega me je bilo strah pa sem potem cpu pri nas kupil. Kar se pa GPU tice je pa tole cista polomija. 1660 super je trenutno cca. 400e...  Mah kpa vem 144hz ne recen, ampak 2k..brezveze. usaj meni.

Napisano
pred 15 urami je NevLado napisal:

Ampak na mindfactory ne pošiljajo v SLO......samo podjetje lahko???

Drugače pa Funtech - AMD Ryzen 5 3500X (6C/6T ; 3.6/4.1 GHz,AM4) multipack 100-100000158MPK

Napisano

Nope, ne pošiljajo. Tisti, ki iz tam kupujejo preko DE mailbox-a itd. Drugače imaš pa mislim, da tudi cyberport.de in computeruniverse.net. Ja, bil je čas za menjavo monitorja in sem šel v 2k resolucijo. Se mi zdelo malo bolj future proof. Je pa res, da je veliko gamerjev še vedno na 1920p. 
Glede grafične, Auč.

23.09.2020 sem jo kupil za 240€. Pa naj bi šla tehnologija naprej in cene dol. Groza 😕

Napisano (urejeno)
pred 1 uro je robertk6 napisal:

Ampak na mindfactory ne pošiljajo v SLO......samo podjetje lahko???

Drugače pa Funtech - AMD Ryzen 5 3500X (6C/6T ; 3.6/4.1 GHz,AM4) multipack 100-100000158MPK

To je 3500 in ne 3600 (velika razlika). Drgac pa ja mindfactory ne posilja v slo.

Popravljeno od Scr3am
Napisano
pred 19 urami je Scr3am napisal:

To je 3500 in ne 3600 (velika razlika). Drgac pa ja mindfactory ne posilja v slo.

Res je ....ampak razlika pa ni tako velika , sicer je starejši model ampak za igre na 1920 je še vedno OK pa cena je več kot OK😀

Napisano

Huh, še dobro da mi trenutni multi stroj dobro služi in ni potrebe po menjavi, ker ta kriptoscena je res navila cene, no lahko bi pa zdaj prodal svojo gtx1080 za dobro ceno😁

Evo še moj malce starejši multimedija/game comp, za dnevno sobo. 

-I5 2500k (overclock na 4.5ghz)

-Hladilnik procesorja: Noctua NH-U9B SE

-Asus P8Z77 M-Pro

-16gb Kingston HyperX Fury 1866 DDR3

-KFA2 GeForce GTX 1080 EXOC 8gb

-Diski:

SSD Crucial MX500gb

SSD Crucial MX1000gb

HDD WD 2000gb

-Ohišje Fractal Design, brušeni črni aluminij

-Ventilatorji silent: Noctua NF-A9 PWM

-Daljinc univerzalni IR+Airmouse z tipkovnico: Mele F10 Deluxe

-Gamepad: 2x Xbox One kontroler

Vse skupaj priklopljeno na 55inch FullHD Samsung tv in star Technics ojačevalec. 

Ta komp se uporablja za gledanje filmov, risank, igranje igric v dnevni sobi zato sem kupil ohišje ki ima izgled komponent. 

Zaenkrat mi odlično služi čeprav glih ni najnovejši, igre letijo do sedaj vse tekoče na fulhd resoluciji. 😎

Še malo slik mojga setupa

IMG_20210124_091638.jpg

IMG_20210124_091141.jpg

IMG_20210124_091151.jpg

IMG_20210124_112655.jpg

IMG_20210124_111938.jpg

• Všeč 2
  • Ljubim 1

2008 Mazda 6

2004 Mazda 3

Napisano
pred 9 urami je Aless napisal:

Huh, še dobro da mi trenutni multi stroj dobro služi in ni potrebe po menjavi, ker ta kriptoscena je res navila cene, no lahko bi pa zdaj prodal svojo gtx1080 za dobro ceno😁

Evo še moj malce starejši multimedija/game comp, za dnevno sobo. 

-I5 2500k (overclock na 4.5ghz)

-Hladilnik procesorja: Noctua NH-U9B SE

-Asus P8Z77 M-Pro

-16gb Kingston HyperX Fury 1866 DDR3

-KFA2 GeForce GTX 1080 EXOC 8gb

-Diski:

SSD Crucial MX500gb

SSD Crucial MX1000gb

HDD WD 2000gb

-Ohišje Fractal Design, brušeni črni aluminij

-Ventilatorji silent: Noctua NF-A9 PWM

-Daljinc univerzalni IR+Airmouse z tipkovnico: Mele F10 Deluxe

-Gamepad: 2x Xbox One kontroler

Vse skupaj priklopljeno na 55inch FullHD Samsung tv in star Technics ojačevalec. 

Ta komp se uporablja za gledanje filmov, risank, igranje igric v dnevni sobi zato sem kupil ohišje ki ima izgled komponent. 

Zaenkrat mi odlično služi čeprav glih ni najnovejši, igre letijo do sedaj vse tekoče na fulhd resoluciji. 😎

Še malo slik mojga setupa

IMG_20210124_091638.jpg

IMG_20210124_091141.jpg

IMG_20210124_091151.jpg

IMG_20210124_112655.jpg

IMG_20210124_111938.jpg

Ni slabo samo kable bi lahko spravil v en kanal 🤣🤣🤣

Napisano (urejeno)

Se vedno ima 6 niti medtem k jih ima 3600 12 :).

S to grafo bos se lep cas imel mir in sicer 1080 glede na svojo "starost" z lahkoto konkurira v letu 2021. Top. Mogoce v bliznji prihodnosti zamenjas se cpu (sedaj imas i5 10400 ugodno) to je pa to. Preveriti je potrebno samo ali cpu pase na plato, ker intel ima to glupi narejeno.

Ah glede na to je zaprto ohisje (skrito) who cares about cable managment :)

Popravljeno od Scr3am
Napisano

@robertk6ja saj je bilo v planu, lepit to steno z onim okrasnim kamnom in bi se dalo kable v kanale, ampak je prišlo do spremembe planov, in dozidava nove 50mdnevne sobe, tam bodo kabli skriti😉😎

@Scr3amna tej plati bi lahko menjal edino za I7 3770k, drugo več ne podpira. Z tem I7 pa tudi ne bi toliko pridobil, glede na to da je moj I5 2500k odličen primerek za navijanje in laufa brezproblema na 4.5ghz. Ko bo ta začel pešat bom menjal plato+cpu+ram, pa bo spet en čas mir.

Čeprav mam občutek da bo obstoječi cpu še nekaj časa kos vsem nalogam, btw.: do sedaj je edino pri Flight Simulator 2020, na ultra nastavitvah cpu bil bottleneck, verjetno na račun samo 4jedrom. 

2008 Mazda 6

2004 Mazda 3

Napisano (urejeno)
pred 11 urami je Scr3am napisal:

S to grafo bos se lep cas imel mir in sicer 1080 glede na svojo "starost" z lahkoto konkurira v letu 2021. Top. Mogoce v bliznji prihodnosti zamenjas se cpu (sedaj imas i5 10400 ugodno) to je pa to. Preveriti je potrebno samo ali cpu pase na plato, ker intel ima to glupi narejeno.

I5 10400 gre na podnožje 1200 kar ne paše niti na plate ki so imele 1151 ......i5 serije 9

kable je bilo mišljeno na steni 😊😊😊

pred 11 urami je Scr3am napisal:

cpu 3600x  proti 3500x  ni taka veeeelika razlika ali???

UserBenchmark: AMD Ryzen 5 3500X vs 3600X

Popravljeno od robertk6
Napisano
dne 23. 1. 2021 ob 14:42 je amatej napisal:

Kaj boš potem, ko boš začel dobivati blue screen zaradi CPU? Boh ve, kjer imajo storage. Tisti, ki sedaj kupuje novo grafično jo bo preplačal. Če ne rabiš nujno, se ne kupuje. Kriptominerji navili cene. Sam sem pred časom kupil GTX 1660 Super OC pa je bilo na 1920p ok. Sedaj sem šel na 2k 144Hz in je malo švoh. Warzone in občasno Tarkov.

Tokrat niso glih kriptomajnerji krivi ampak bolj scalpersi, ki dobesedno pokupijo praktično vse retail zaloge in naredijo pomanjkanje na trgu ter nato vse to preprodajajo po višji ceni. Ker gre vse preko online naročanja je treba sam dobre bote imet nastavljene, da se ne vidi, da jih kupuješ na veliko. Isto je bilo zdajle s PS5, kjer se je Sony na vse kriple trudil, da bi to preprečil, ampak žal dokaj neuspešno.

33112_1.png

Napisano
On 1/24/2021 at 4:17 PM, Boss said:

Tokrat niso glih kriptomajnerji krivi ampak bolj scalpersi, ki dobesedno pokupijo praktično vse retail zaloge in naredijo pomanjkanje na trgu ter nato vse to preprodajajo po višji ceni. Ker gre vse preko online naročanja je treba sam dobre bote imet nastavljene, da se ne vidi, da jih kupuješ na veliko. Isto je bilo zdajle s PS5, kjer se je Sony na vse kriple trudil, da bi to preprečil, ampak žal dokaj neuspešno.

Grafiki diktira ceno gaming, sedaj ko se vse odvija doma pa se toliko bolj. Zanimiva analiza je bila, cena racunalniskih komponent na sploh, interneta, elektrike je poskocila za 15-20% v eu, prav tako ni vec toliko problema s presezkom shranjene elektrike....

podjetja ki niso bila pripravljeno na internetno poslovanje danes umirajo. 

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Če boš uporabljal Forscan, potem poglej kaj priporočajo na njihovi strani.   Jaz sem po njihovem priporočilu kupil iz Amazona.
    • Zanimivo, res ekstra donosi posvecenih. Po drugi strani pa vsi ti insiderji (razen enega ali dveh) niso dosegali rasti zlata, ki je šlo v zadnjem letu gor za 70+%...
    • Zadnjič je nekdo govoril, da ima prijatelja, ki je 2,5 leti obnavljal hišo iz 70-tih. Potem se je odločil, da jo poruši in zgradi novo.   Znanec je pred 2 letoma obnavljal hišo iz 80-tih, tri etaže (tipična hiša iz tega časa), žena arhitektka. Hiša je bila po 2 letih dela obnovljena, strošek pa cca 220.000 € (pričakoval je 180.000). Je pa temeljito "prerukana" in izgleda lepo. Podrli je niso, ker imajo spomine na starše ...   Spet drugi znanci so kupili hišo, ki je 20 let stala v 3. gradbeni fazi in jo predelali v gostilno. Če bi lahko zavrteli čas nazaj, bi jo podrli in zgradili novo.    Lado, odvisno od potreb. Hiše zastarajo fizično, funkcionalno in ekonomsko. Pri tvoji prvi del ni problematičen, ker je zgrajena solidno (treba bi jo bilo le izolirat in osvežit), tretji tudi ne (super lokacija - noben moteč infrastrukturni objekt se ni in se v bližnji prihodnosti verjetno ne bo nasral zraven). Če ti je hiša funkcionalno ustrezna, potem je smiselno razmišljati o obnovi, pri večjih spremembah konstrukcije, pa je fino razmislit še o kakšni drugi varianti.   Tudi sam sem v tvojih letih razmišljal "za 100 let naprej", danes pa razmišljam drugače. Verjetno smo preveč mahnjeni na te naše nepremičnine ... potem se pa otroci zaradi njih med seboj še skregajo.                
    • ima to že betonsko plato?   Sicer moje osebno mnenje brez hudega razmišljanja -> jaz bi to podrl.....naredil montažno in imaš mir za naslednjih 50 let....(če se ti da pa zidati, pa narediš novo). (glavno vodilo pri tem je, ker vseh teh naštetih zadev ne bo naredil en mojster ampak jih boš moral najti vsaj 10, vsak bo kompliciral, nihče ne bo imel časa, ko bodo napake in težave se bo vsak izgovarjal na drugega, ti boš na koncu doživel živčni zlom in porabil boš ogromno svojega časa, ki ga nisi dal v kalkulacijo). pod črto, četudi vse prenoviš, boš imel 50 let staro bajto, ki bo renovirana, kar je še vedno daleč od nove.....
    • Jaz bi še vedno rad vedel zakaj so nonotu v Kanalu jebali četniško mater? Tukaj je tud men logika odšla v 3PM.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.