Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano

Evo, ker je ravno nedelja ... ZOE danes dopolnil 10 dni po registraciji in 1050 prevoženih kilometrov. Pač, začetno navdušenje pa se malo več pelje. Poraba 14,5 kWh/100 km. Brez pripomb. Dokler sem ga samo jaz preganjal, je imel še 16,3 ... 😃

Napisano

Kako pa ti to voziš, k po jajčkih... men ZOE pod 20 ni ratalo spravit. Ja Ok sem se držal omejitev in mal več je blo mestne. Sej je možno, da ne znam EV-jev vozit, ker men praktično pod 19kWH/100km je ratal edino s tamalim Smartom za dva.

A je mogoče narobe to, da jih vozim, kot svojo dizelco. :nevem:

33112_1.png

Napisano
pred 1 minuto je Boss napisal:

Kako pa ti to voziš, k po jajčkih... men ZOE pod 20 ni ratalo spravit. Ja Ok sem se držal omejitev in mal več je blo mestne. Sej je možno, da ne znam EV-jev vozit, ker men praktično pod 19kWH/100km je ratal edino s tamalim Smartom za dva.

A je mogoče narobe to, da jih vozim, kot svojo dizelco. :nevem:

Ja, poraba je odvisna tudi od gum in letnega časa. Jaz si mislim, da bo pozimi z nameščenimi zimskimi gumami poraba 20+, če imam zdaj z letnimi 16+. Mati pa pač ne vozijo tako hitro kot jaz. Jaz sem dobesedno vse prehitel po poti, testiral Vmax, 1 motorist me je prehitel na magistralki in to je bilo to. Sicer pa - kot zanimivost - za šprint 0-144 km/h (kar je Vmax) rabi vsega 16 sekund!

Plus moraš vedeti, da je v tej porabi izredno malo avtoceste, verjetno le ene 50-60 km.

Napisano

V nedeljo sem bil sovoznik v Tesli 3 Performance.

Pospeski so neverjetni in to pri bilo kateri hitrosti tudi od 180 naprej pospesuje noro. Vmax je zaradi ovinkaste AC bil 244 km/h.

po ravnem pospešek 0,8 g.

• Všeč 2
  • Ljubim 1

Za vse vaše ideje urejanja okolice   www.gabioni.si

post-24-0-89526200-1520847770_thumb.png

34419_1.png  33631_1.png 34319_1.png

Napisano

In v kratkem pride nov M3H Performance. Vmax 261 km/h, pospešek okoli 3 sek/100 km/h, zadaj valjarji 265 ... 20 col ... Eni bi rekli "za bruhat" - in to dobesedno. 😃

Napisano
Pred eno uro je Shrek napisal:

In zakaj se taki pospeški rabijo? 

Marketing. Ker tesla nima ničesar drugega kar bi jih naredilo zanimive za veliko večino ljudi, in morjo pol to delat. 

Pol maš pa tole ... Samo zadnja izjava Muska vse pove. 

NYPOST.COM

Tesla’s long-delayed — and pricey — Cybertrucks are getting panned by furious owners for malfunctioning at an alarming rate just months...

Napisano

Ej, fantje, ... ... ... Nisem nek hud expert v angleščini, v bistvu samo malo nekaj kolcam po angleško, ampak Nizozemci so v Eindhovnu začeli z ... ... ... s čudežem...

Če jaz prav razumem te modele, so začeli namesto premoga sežigat železo. Ogljikovega dioksida nimajo, ampak samo "železov oksid". 

Poleg tega imajo pa "povratno funkcijo". V bližini so vetrne elektrarne. Ko je proizvodnja večja od porabe, z viškom s pomočjo elektrolize pridobivajo vodik. Ta vodik peljejo v sod rje, kjer vodik reagira s kisikom iz rje in se izloči kot voda, rja brez kisika pa je običajno železo, ki ga lahko spet kurijo...

Imajo pa tudi "zalogovnik energije": sod železa. Ko potrebujejo vodik, ga poškropijo z vodno paro. Kisik se veže na železo, vodik zgoraj lovijo v epruveto...

Hudo tole vse skupaj!

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano
pred 12 minutami je Slivka napisal:

vodik peljejo v sod rje, kjer vodik reagira s kisikom iz rje in se izloči kot voda, rja brez kisika pa je običajno železo,

Kako da se niso tega že prej domislili. Sepravi, imaš zarjavel avto (recimo mazdo), Potopiš ga v vodik, in glej ga - avto je kot nov. Vodo pridobljeno s tem postopkom uporabiš za zalivanje cvetlične grede. 

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

Napisano

Železo kurijo - WTF. Pa to so zapoznele prvoaprilske.

33112_1.png

Napisano

Aha, grupica nadebudnih študentov, ki trdijo nekako tako kot uni, ki naj bi izumili superprevodnost pri sobni temperaturi.

33112_1.png

Napisano (urejeno)

Eh, to je tako. Teh postopkov je nešteto. Samo v prakso za neko ceno jih je vedno problem skalirati. Rimac je rekel, da že odkar se ukvarja z elektriko čaka na preboje z baterijami, ki jih imajo razni inštituti polna usta. Potem pa to kar nekam izgine...

Popravljeno od Agerg
Napisano
pred 17 urami je Boss napisal:

Aha, grupica nadebudnih študentov, ki trdijo nekako tako kot uni, ki naj bi izumili superprevodnost pri sobni temperaturi.

Zadeva funkcionira. Sicer testno v eni lokalni pivovarni, ampak, glej, dela...

• Haha 2
  • Zmeden 1

serviser.gif

Napisano

Evo, lokalna pivovarna Swinkeles.

Sem šel prav prepisat. Če bo kdo kaj raziskoval. Imajo gorilnik na železo moči 100 kW. Noter pa sipajo prah. 

Nisem pa dobro razumel kako pridejo do železovega prahu. Kolikor sem razumel, naj bi železo najprej stalili, nato ga spustijo v komoro pod pečjo, v kateri šprica voda. Ta zdrobi in ohladi železo in tako dobijo železni prah. Ko ga posušijo, ga lahko uporabijo za sežiganje. 

Mi pa pri tej zgodbi tri stvari ne gredo skupaj. Mogoče so kakšno malenkost zamolčali...

1.) Namreč, tekoče železo ima temperaturo 1500°C. Če vodo pošpricaš po taki temperaturi, voda ne utegne izhlapet ampak razpade na vodik in kisik - recept za ka-bum...

2.) Moker železov prah je, po mojem mnenju, zelo dovzeten za rjavenje. Torej po tem postopku, če prej ne eksplodira, dobiš rjo v prahu ne pa železo v prahu.

3.) Koliko je to rentabilno? Mislim, potrebne je precej energije, da se železo stopi, potem ga pa uporabijo kot gorivo. Mar ne bi bilo bolje kot vir toplote uporabit kar energijo, s katero topijo železo, da iz njega naredijo gorivo?

Mogoče bom razumel, ko bom starejši...

serviser.gif

Napisano

Ja, kle dobis rjo + vodik, to naj bi bla ideja. 

Samo ne razumem, ker v koraku pridobivanja elektrike pa spet mesajo rjo in vodik da dobijo zelezo in vodo.

Kar sem prebral je da z uparjeno vodo delajo rjo, verjetno pri nizji temperaturi vse skup delajo kot obratno. Obratno pa hoces nek manjsi puf da dobivas elektriko od tega, ampak dvomim da naredi dosti da se drugi del procesa sam vzdrzuje

Napisano
dne 10. 4. 2024 ob 10:23 je Agerg napisal:

Rimac je rekel, da že odkar se ukvarja z elektriko čaka na preboje z baterijami, ki jih imajo razni inštituti polna usta. Potem pa to kar nekam izgine...

Preboji v baterijah so realnost.

WWW.RTVSLO.SI

Avtomobili z vgrajenimi baterijami niso več novost na naših cestah. Iz leta v leto jih je več. Ne le hibridov, ampak tudi 100-odstotno električnih...

A ste opazili na slikah, kliko enih rdečih "lamp" visi s stropa delavnice. Le zakaj? ;)

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

Napisano

Verjetno v povezavi, da je tam zuni že en rdeč tovornjak pripravljen za nadgradnjo.

33112_1.png

Napisano

Večinoma se piše vsaj 10%. Včeraj sem vidu da so nekje tudi govoril do 20%.

Je pa že v začetku leta musk izjavu da so se s kamiončkom nategnil. Baje jim je zadeva kar velik minus naredila

Napisano

Za Nemčijo računica vsaj 10 % ni ravno ugodna. 

od 12.500 bi jih naj 3000 šlo 

Za vse vaše ideje urejanja okolice   www.gabioni.si

post-24-0-89526200-1520847770_thumb.png

34419_1.png  33631_1.png 34319_1.png

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.