Slivka Napisano 20. marec, 2025 Prijavi Napisano 20. marec, 2025 pred 26 minutami je dvorjan napisal: @GoB: Zdaj naredi pa popravek svoje domače naloge. In sicer najdi, koliko km prevozijo vozila v SLO na leto in izračunaj koliko elektrike bi potrebovali za to. Ker si spet v tistem predalčku "ekstremistov" - govoriš o robnih pogojih. Pa se vsa vozila ne rabijo polniti vsak dan in isti hip itd. Bi pa sam ploskal, če bi dobili 5000 dodatnih javnih polnilnic. Ti bom jaz odgovoril namesto njega: (A lahko še kakšen matematik preveri tale moj račun?) samo Petrol (brez INA in MOL) je lani prodal 1,6 milijonov ton goriva. Predpostavimo, da ima 1 kg goriva (nafta ali bencin) okoli 12,5 kWh energije. To pomeni, da ima gorivo, ki ga je prodal samo Petrol, okoli 20.000.000.000 kWh energije oz. 20.000.000 MWh. Če je to res in ČE predpostavimo, da se polnjenje EVjev najbolj optimalno porazdeli, to pomeni, da bi (približno) 2.300 MW vir zadostoval samo za Petrolovo nadomestilo fosilnega goriva. Če sem pravilno izračunal, to pomeni, da bi samo Petrol potreboval malo več kot 3 JEK - ob predpostavki, da je polnjenje EVjev najbolj optimalno porazdeljeno čez dan in čez teden. Toliko, da ne bomo v predalčku "ekstremistov" in robnih pogojev. Ker če vzamemo robne pogoje, na primer en dan v turistični sezoni, zgornji račun hitro postane x2. Ampak pustimo ekstreme in robne pogoje, ti trajajo samo kakšna dva meseca na leto... Pa izračunu je treba dodati še MOL in INA in Shell... In potem prideš do ugotovitve, da bi res potrebovali kakšnih 7 JEK, kot je zapisal @GoB... 2 2 Citiraj Od kar imam Forda, sem postal pešec...
dvorjan Napisano 20. marec, 2025 Prijavi Napisano 20. marec, 2025 Slivka, tvoj račun ima eno veliko napako. Pri nas tanka cela EU, ker imamo ceneje od večine sosed. Torej ni to domača potrošnja. Najbolj pravilno je preko že predlaganega izračuna prevoženih km s strani vozil iz SLO registra. 1 Citiraj
Shrek Napisano 20. marec, 2025 Prijavi Napisano 20. marec, 2025 Ja, tanka. Se pravi, da se toliko natanka. 1 Citiraj
dvorjan Napisano 20. marec, 2025 Prijavi Napisano 20. marec, 2025 pred 13 minutami je Shrek napisal: Ja, tanka. Se pravi, da se toliko natanka. Ja, ampak veš koliko dizla pokuri (tuj) tovorni promet? Pa tudi domač. To lahko vse odšteješ, saj še dolgo ne bo elektrificiran. Citiraj
Agerg Napisano 20. marec, 2025 Prijavi Napisano 20. marec, 2025 (urejeno) Zresnite se. V teh svojih kalkulacijah ne upoševate izkoristka. Pri ICE je to okrog 30%, pri EV pa 90%, nekaj še polnjenje. Ne me zdaj za decimalke loviti, samo takole je pa vse zelo šlampasto kar počnete. Še vedno pa ta prednost EV-jev ne pomaga zmanjšati visokih priključnih moči za izredno hitra polnjenja. Fizika je *eba, kot vidimo v temi o gumah... P.S.: Matematik tega ne ve, tako da ti nič ne pomaga pri preverjanju preračuna. Lahko samo prešteje vse te ničle, če so prav. Popravljeno 20. marec, 2025 od Agerg 2 Citiraj
Boss Napisano 20. marec, 2025 Prijavi Napisano 20. marec, 2025 dne 20. 3. 2025 ob 15:13 je jures napisal: polniti morajo pri nas ko se peljejo skozi... in to bolj pogosto kot do zdaj, ko je tankal v Minhnu, naslednjič pa šele v Dalmaciji. 3 Citiraj
skritikrt Napisano 22. marec, 2025 Prijavi Napisano 22. marec, 2025 Malce zabavneje razloženo za kaj gre...po kakšnih standardih itd. so to v bistvu "izračunali"...skratka spet "pesek v oči" oz "bullshit",kot praktično vse okoli EVjev. 1 Citiraj
MazdaBoy Napisano 22. marec, 2025 Prijavi Napisano 22. marec, 2025 Kitajski električni avtomobili se bodo polnili štirikrat hitreje od evropskih | 24ur.com WWW.24UR.COM Kitajski energetski in avtomobilski velikan BYD je napovedal "ultra hiter" sistem polnjenja električnih vozil, za katerega pravijo, da je skoraj tako... 1 2 Citiraj
Bini Napisano 22. marec, 2025 Prijavi Napisano 22. marec, 2025 pred 3 urami je MazdaBoy napisal: Kitajski električni avtomobili se bodo polnili štirikrat hitreje od evropskih | 24ur.com WWW.24UR.COM Kitajski energetski in avtomobilski velikan BYD je napovedal "ultra hiter" sistem polnjenja električnih vozil, za katerega pravijo, da je skoraj tako... To je že blo tukaj, poglej malo nazaj.... 😂🤣😉 1 Citiraj
MazdaBoy Napisano 23. marec, 2025 Prijavi Napisano 23. marec, 2025 pred 21 urami je Bini napisal: To je že blo tukaj, poglej malo nazaj.... 😂🤣😉 Ups, sori. Šefi lahko zbrišejo post 😉 1 Citiraj
Boss Napisano 23. marec, 2025 Prijavi Napisano 23. marec, 2025 pred 13 minutami je jures napisal: Tesla je sla normalnih 130, ioniq pa se je cjazil cca 100 skrajno desno. Zato pa se zdaj pogovarjajo, da bi uvedli omejitve hitrosti na celem autobahnu. Predvsem, zato, da ne bi lastniki EV-jev izpadli preveč patetično bedno, k se morajo furat okol stotke, da sploh kam pridejo. 2 2 Citiraj
Slivka Napisano 24. marec, 2025 Prijavi Napisano 24. marec, 2025 No, @Boss, kar priznaj, da bi se tudi tebi fino zdelo, ko bi tu na forumu lahko brez kančka slabe vesti napisal, da si vozil po omejitvah in imel porabo 4,5 litra na 100 km in da si z enim polnjenjem prevozil razdaljo od Ljubljane do Amsterdama... 🙂 2 Citiraj Od kar imam Forda, sem postal pešec...
Boss Napisano 24. marec, 2025 Prijavi Napisano 24. marec, 2025 Na pa si me ujel v mojih skritih željah Pismo, ampak da mi rata v enem šusu 1200km bi moral met porabo okrog 4 litre. Torej predlagam, da spustimo hitrost na 80km/h al pa še raj na 75km/h. Zakaj bi se peljal 11 ur, če pa se lahko 16 in zraven še opazujem naravo, ptičke, ki se ženijo, metuljčki, ki frfotajo, zajčki, ki se fu**jo... mislim parijo. Mi sploh ne vemo kolk lepega zamujamo, ko drvimo, kot obsedeni s 120-130km/h z očmi na pecljih, adrenalinom v žilah, pulzom na številkah enakih hitrosti. 2 2 Citiraj
Slivka Napisano 24. marec, 2025 Prijavi Napisano 24. marec, 2025 pred 13 minutami je Boss napisal: Na pa si me ujel v mojih skritih željah Pismo, ampak da mi rata v enem šusu 1200km bi moral met porabo okrog 4 litre. Torej predlagam, da spustimo hitrost na 80km/h al pa še raj na 75km/h. Zakaj bi se peljal 11 ur, če pa se lahko 16 in zraven še opazujem naravo, ptičke, ki se ženijo, metuljčki, ki frfotajo, zajčki, ki se fu**jo... mislim parijo. Mi sploh ne vemo kolk lepega zamujamo, ko drvimo, kot obsedeni s 120-130km/h z očmi na pecljih, adrenalinom v žilah, pulzom na številkah enakih hitrosti. 60 litrov na razdalji 1200 km pomeni porabo 5 litrov na 100 km. Glede na to, da je posoda za gorivo 62 litrov - ni treba vozit 75, da prideš z enim polnjenjem do Amsterdama. Bi pa na koncu doživel tisti pravi adrenalin: a bo al bo zmanjkalo... Citiraj Od kar imam Forda, sem postal pešec...
Boss Napisano 24. marec, 2025 Prijavi Napisano 24. marec, 2025 pred 1 minuto je Slivka napisal: 60 litrov na razdalji 1200 km pomeni porabo 5 litrov na 100 km. Glede na to, da je posoda za gorivo 62 litrov - ni treba vozit 75, da prideš z enim polnjenjem do Amsterdama. Jaz mam AdBlue posodo notri in mam zato "samo" 52 litrski tank za dizel. 1 Citiraj
Alex Napisano 24. marec, 2025 Prijavi Napisano 24. marec, 2025 pred 1 uro je Boss napisal: Na pa si me ujel v mojih skritih željah Pismo, ampak da mi rata v enem šusu 1200km bi moral met porabo okrog 4 litre. Torej predlagam, da spustimo hitrost na 80km/h al pa še raj na 75km/h. Zakaj bi se peljal 11 ur, če pa se lahko 16 in zraven še opazujem naravo, ptičke, ki se ženijo, metuljčki, ki frfotajo, zajčki, ki se fu**jo... mislim parijo. Mi sploh ne vemo kolk lepega zamujamo, ko drvimo, kot obsedeni s 120-130km/h z očmi na pecljih, adrenalinom v žilah, pulzom na številkah enakih hitrosti. Vmes, ko voziš 80/ uro zapustiš lahko avto in greš še na malo potrebo. In se vrneš v avto. 1 1 Citiraj
Boss Napisano 24. marec, 2025 Prijavi Napisano 24. marec, 2025 pred 5 minutami je jures napisal: Bo pa prostata zdaj na testu range s plinom se skorajda podvoji na 1300-1400 Stari, v flašo pa bo. Zdaj se dela rekord za zgodovino, tako da ne popustit. 4 Citiraj
Slivka Napisano 25. marec, 2025 Prijavi Napisano 25. marec, 2025 Ko piloti jadralnih letal: kondom s cevko in vrečko. Citiraj Od kar imam Forda, sem postal pešec...
Mraušk Mčk Napisano 26. marec, 2025 Prijavi Napisano 26. marec, 2025 pred 12 urami je Slivka napisal: Ko piloti jadralnih letal: kondom s cevko in vrečko. Pilotke pa...? Citiraj The only aproved cure for too much fun is three much fun!
Boss Napisano 26. marec, 2025 Prijavi Napisano 26. marec, 2025 pred 2 urama je Mraušk Mčk napisal: Pilotke pa...? uporabi domišljijo 😜 Citiraj
goB Napisano 26. marec, 2025 Prijavi Napisano 26. marec, 2025 Elektromobilnost po Mazdino...😀 Vsi o elektriki, Mazda pa po svoje: leta 2027 s povsem novim bencinskim motorjem WWW.AVTOMOBILIZEM.COM Ne samo, da je večina proizvajalcev prenehala z razvojem motorjev na notranje zgorevanje, velik del se že izogiba njihovi rabi in pospešeno na trg pošilja baterijsko-električne modele. Pri Mazdi so že večkrat... 3 Citiraj
Mraušk Mčk Napisano 26. marec, 2025 Prijavi Napisano 26. marec, 2025 pred 9 urami je Boss napisal: uporabi domišljijo 😜 Eh, moja domišljija pa njen domet. Golden shower mogoče? 2 Citiraj The only aproved cure for too much fun is three much fun!
Slivka Napisano 26. marec, 2025 Prijavi Napisano 26. marec, 2025 dne 23. 3. 2025 ob 20:10 je Boss napisal: Zato pa se zdaj pogovarjajo, da bi uvedli omejitve hitrosti na celem autobahnu. Predvsem, zato, da ne bi lastniki EV-jev izpadli preveč patetično bedno, k se morajo furat okol stotke, da sploh kam pridejo. Imam občutek, da iz istega vzroka vgrajujejo 45-litrske rezervoarje. Da ni prevelike razlike v "dometu"... 2 Citiraj Od kar imam Forda, sem postal pešec...
godlike Napisano 26. marec, 2025 Prijavi Napisano 26. marec, 2025 pred 9 minutami je Mraušk Mčk napisal: Eh, moja domišljija pa njen domet. Golden shower mogoče? Seveda. Ampak samo če je jadrilica za 2 😉 1 Citiraj
Slivka Napisano 27. marec, 2025 Prijavi Napisano 27. marec, 2025 To bi vas morali opozoriti pred nakupom električnega avtomobila WWW.ZURNAL24.SI Italijanski nadzorni organi so sprožili postopke proti več avtomobilskim proizvajalcem zaradi zavajajočega navajanja podatkov o dosegu njihovih električnih avtomobilov. 4 1 Citiraj Od kar imam Forda, sem postal pešec...
Priporočeno sporočilo
Pridružite se pogovoru
Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.