Skoči na vsebino

NOVA MAZDA 3 (2019)

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

Torej ima mazdin twinturbo uporabno obmo?je od 1000 do 5000? Mo?no dvomim. :)

Ene par sem jih kar vozil iz aktualne serije, pa to pa? ne dr?i :)

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Napisano

Valda, od 1000 naprej se za?ne premikat. Kaj tebi ni jasno? Omenjeni dizel se komot zavrti na 4000 pa ?e kej ?ez, pa se takrat ne vrti v prazno, ampak dejansko nekaj da od sebe. Za spodnje pa ajde, tut ?e je od 1500, pa je pomoje ?e malenkost manj.

Napisano

Meni je pri bencinskih motorjih ravno to v?e?, da se zvrti (razna japonska vozila tudi do 8000 obratov v minuti), se pravi ujame? idealen trenutek, po gasu in hopla. :jupiii:

Po mojih izku?njah z dizlom: konkretno primerjava mazda 6 bencinar G145 in renaultov 2.0 150 dci: od 40 do 110 km/h ima? pri G145 ob divjanju po konkretno zaviti cesti ves ?as v drugi prestavi, motor je nad 3.000 obrati hipno odziven, ni turbo laga, Pri 2.0 turbodizlu pa to pomeni prestavljanje med 2,3 in celo 4. prestavo, ?e za pade pod 2.000 obratov, spet traja sekundo ali dve, da se turbo zbudi, prigajanje nad 4.000 obratov ni ve? nekega smisla. Saj je fascinanten tisti BUM pri 2.000 obratih v prvih 3 prestavah, ampak kaj ko je 2 sekundi kasneje konec veselja, bencinar pa BP vle?e do skoraj 7.000.

Recimo. Jaz imam pa druga?ne izku?nje. Ford C-max (3 valjni bencinar z 1 litrom delovne prostornine in mo?jo 125 konjev) in Mazda 5 (?tirivaljni dvolitrski turbo dizel s 140 konji). Ter 10 cm snega na cesti...

Mazda je s svojim dizelskim navorom pod majhnimi obrati lepo po?asi obra?ala kolesa in se peljala.

Ford, prakti?no brez navora, pod majhnimi obrati ni zmogel in je motor uga?al. Pod velikimi obrati je vrtelo kolesa, bezljal je in dale? ni pri?el...

In v na?ih hribih imamo precej ve?krat sneg kot pa dirko...

Poleg tega je pomembno tudi, kako se ustavi, ne le kako potegne. Ko se spustimo dol, pri Mazdi 5 dam v 2 prestavo in pustim vsa pedala pri miru. Pri Fordovem trivaljnem bencinarju brusijo zavore celoten spust, ker motor ne zavira...

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano

Jebe? grafe. Va?n je ob?utek med vo?njo. Itak pa pri 4000 ne bo vlekel tako kot pri 2500. Bo vseeno, ne bo pa toliko. Zdej ali je to uporabno ali ne naj pa vsak presodi sam. itak avtomatika ?alta mislim da okoli 4 ?e ne ?e ve?..zakaj ?e ni ni? uporabnega tam?

Napisano

Ahaha, spet smo zabredli, v napa?nem threadu, point k ga je meu boss je, da pri dizlu pa? se ne bo? stegoval do 4000 za klasi?no prehitevanje, ker si ?e itak predale? z hitrosto v tem primeru :P

Ja, tko je to, vsak ma svoje preference, ko bi le biu takle graf za X motor v M3 :P

Napisano

Da ne bomo preve? na pamet. 4000 uporabnih vrtljajev se vidi kje? Jaz bi rekel da je uporabna vrednost med 1500 in 3500. +- 100.

attachicon.gif99.jpg

Sej vem, da smo zabredli ampak vseeno moram odgovorit.

A znamo zra?unat mo? motorja? Navor x obrati / 2525 in dobi? mo? v KM. Zato na grafu sicer navor pada, ampak ker se zvi?ujejo obrati mo? ostaja enaka. ?e da? pa graf bencinarja bo? pa videl, da je graf mo?i bolj zvezno nara??ujo? in ne tako vodoraven. Zato ima? ob?utek, da dizel full pospe?uje na za?etku (nizki obrati), potem pa kot da ga zmanjka. Samo ga ne, ker je to le ob?utek ampak avto pospe?uje enakomerno. Pri bencinarju pa mo? skos raste in se ?uti kot, da pospe?uje bolje, ko se obrati ve?ajo, saj je mo?i vedno ve?. Graf, ki si ga podal pove, da lahko za?ne? pri 1500 in nadaljuje? do 5000, ko pa se krivulja usmeri navzdol. Vse to je uporabno. Ampak mislim, da ta motor nima dveh turbin, ampak le eno tako, da mo?nej?i 184KM ima krivuljo ?e lep?o.

33112_1.png

Napisano

@Spektr: ja fizi?no sta dve, ampak prakti?no pa se dve ne uporabljata (oz. v zelo ozkem obmo?ju kot je meni znano), do 2500 ma? eno nad 2500 ma? drugo. Fizi?no je vmes loputa ki uravnava, kam dejansko grejo izpu?ni plini.

Napisano

A pri obeh motorijih? 150KM in 184KM? Jaz sem skos mislil, da je ta 150 samo z eno, ki je nekje vmes med malo in veliko turbino, zato se ga ne da tudi tolk ?ipat kot mo?nej?i motor, ki ima malo turbino za ni?je obrate, veliko pa za vi?je. S tem so pa? pove?ali mo? in odpravili turbo luknjo.

33112_1.png

Napisano

Aja, to si mislil.Ok, ne dam roke v ogenj, nekdo s foruma vem da je menjal, ne vem pa z glave, katero verzijo je imel.  :blink:

Napisano

Joj vidva :) , ja js sm menjal, in ja kot pravim, tudi 150KM ma dve, iz tega tudi izhaja moj prej?nji odgovor :) Ne vem pa kak je to v verzija 2018+, vrjetno ?e isto ...

Napisano

Enaki turbini celo, tistih 25 konjev ve? je drugi SW. Zaradi kraj?ega menjalnika pa mo?nej?a ?e bolj butne. :)

Saj je konec koncev vseeno, vsakemu svoje. Jaz sem imel dva turbodizla, enega T bencinarja in kar nekaj atmosfercev in mi je z vidika dinami?ne vo?nje najljub?i bencinski atmosferec z dovolj konji. Drugo pa je cijazenje po gu?vi, tam je vseeno. Prikolice pa nikoli ne vle?em.

Tema pa res ni prava za to debato... over and out tukaj.

Napisano

Tema o mazdi 3 (2019) je postala bitka bencin vs. diezel  :vskalo:

Ne, ne, ni postala bitka bencin proti dizel. ker vsi vemo, da je dizel bolj?i... :P

Ravno mi je v slu?bi sodelavec polnil glavo, da so dizli v nekaterih mestih prepovedani in da so v izumiranju, ker so zelo veliki onesna?evalci in podobno in da bi meni bencinar ?isto dobro delal, ?e bi le poskusil... Potem pa, malo za sprostitev, pridem na forum pa... ... ...

... in marsikateri s ?rno dimno zaveso.

?e bi vzel bencinarja, tako starega kot so dizela?i s ?rno dimno zaveso, bi bila ta zavesa malo bolj siva...

?e pa gleda? sodobnega dizela?a, pa nima ?rne dimne zavese zadaj...

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano

?e bi bencinar imel porabo 2lit.manj?o od dizla bi se zdajle pogovarjali kako je dizel slab?i, ker bi ve?ina imela bencinaja! Imam bencinarja in vem zakaj, tako tudi verjetno ve vsak od vas zakaj imate kaj in je brezveze debata kaj je bolj?e. Je pa zanimivo, se malo nasmeji?, ko vsak zagovarja svoje!

Napisano

Veliko je tudi sodobnih dizlov, ki imajo crno dimno zaveso, ko pohodijo gas... predvsem zato, ker se DPFji raje odstranjujejo, kot pa popravljajo oz. menjajo, ko se zacnejo pojavljati problemi :) 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

?e bi bencinar imel porabo 2lit.manj?o od dizla bi se zdajle pogovarjali kako je dizel slab?i, ker bi ve?ina imela bencinaja! Imam bencinarja in vem zakaj, tako tudi verjetno ve vsak od vas zakaj imate kaj in je brezveze debata kaj je bolj?e. Je pa zanimivo, se malo nasmeji?, ko vsak zagovarja svoje!

?aki, da ?e jaz svoje LPG prihranke za?nem omenjati in kako sem zadovoljen s tem gorivom ?e 11 let ter v razli?nih vozilih. SIGAS d.o.o., pa te zadeve. :ouje:

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Napisano

?aki, da ?e jaz svoje LPG prihranke za?nem omenjati in kako sem zadovoljen s tem gorivom ?e 11 let ter v razli?nih vozilih. SIGAS d.o.o., pa te zadeve. :ouje:

Samo pri tebi je tako, da dokaj hitro menjas... zato je fino, ce se napises, koliko vozil je bilo v teh 11 letih :) ... 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Če boš uporabljal Forscan, potem poglej kaj priporočajo na njihovi strani.   Jaz sem po njihovem priporočilu kupil iz Amazona.
    • Zanimivo, res ekstra donosi posvecenih. Po drugi strani pa vsi ti insiderji (razen enega ali dveh) niso dosegali rasti zlata, ki je šlo v zadnjem letu gor za 70+%...
    • Zadnjič je nekdo govoril, da ima prijatelja, ki je 2,5 leti obnavljal hišo iz 70-tih. Potem se je odločil, da jo poruši in zgradi novo.   Znanec je pred 2 letoma obnavljal hišo iz 80-tih, tri etaže (tipična hiša iz tega časa), žena arhitektka. Hiša je bila po 2 letih dela obnovljena, strošek pa cca 220.000 € (pričakoval je 180.000). Je pa temeljito "prerukana" in izgleda lepo. Podrli je niso, ker imajo spomine na starše ...   Spet drugi znanci so kupili hišo, ki je 20 let stala v 3. gradbeni fazi in jo predelali v gostilno. Če bi lahko zavrteli čas nazaj, bi jo podrli in zgradili novo.    Lado, odvisno od potreb. Hiše zastarajo fizično, funkcionalno in ekonomsko. Pri tvoji prvi del ni problematičen, ker je zgrajena solidno (treba bi jo bilo le izolirat in osvežit), tretji tudi ne (super lokacija - noben moteč infrastrukturni objekt se ni in se v bližnji prihodnosti verjetno ne bo nasral zraven). Če ti je hiša funkcionalno ustrezna, potem je smiselno razmišljati o obnovi, pri večjih spremembah konstrukcije, pa je fino razmislit še o kakšni drugi varianti.   Tudi sam sem v tvojih letih razmišljal "za 100 let naprej", danes pa razmišljam drugače. Verjetno smo preveč mahnjeni na te naše nepremičnine ... potem se pa otroci zaradi njih med seboj še skregajo.                
    • ima to že betonsko plato?   Sicer moje osebno mnenje brez hudega razmišljanja -> jaz bi to podrl.....naredil montažno in imaš mir za naslednjih 50 let....(če se ti da pa zidati, pa narediš novo). (glavno vodilo pri tem je, ker vseh teh naštetih zadev ne bo naredil en mojster ampak jih boš moral najti vsaj 10, vsak bo kompliciral, nihče ne bo imel časa, ko bodo napake in težave se bo vsak izgovarjal na drugega, ti boš na koncu doživel živčni zlom in porabil boš ogromno svojega časa, ki ga nisi dal v kalkulacijo). pod črto, četudi vse prenoviš, boš imel 50 let staro bajto, ki bo renovirana, kar je še vedno daleč od nove.....
    • Jaz bi še vedno rad vedel zakaj so nonotu v Kanalu jebali četniško mater? Tukaj je tud men logika odšla v 3PM.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.