Skoči na vsebino

Stara tehnika (Hi-Fi, računalniki, elektronika,...)

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

In seveda mi ni dalo,da nebi vseeno šel pogledati kretnici...kot rečeno-ni potrebe kontrolirati-loti svetleči-vse OK😃👍

IMG_20250811_102348.jpg

IMG_20250811_102443.jpg

IMG_20250811_102526.jpg

Napisano (urejeno)

Če se bom nekoč spravil, bom najprej kupil nove kondenzatorje in prelotal - brez merjenja.

In inštrument za 13€ zelo verjetno ne bo izmeril nič posebej koristnega. Žal.  (sam sem meril na nekaj 10.000 € dragem Siemens inštrumentu na fakulteti za elektrotehniko ... kapacitivnosti so se kar spreminjale v odvisnosti od frekvence in temperature ... ušesa na srečo tega ne zaznajo).

Vezava kretnice Q70:

image.jpeg

Vrednosti elementov:

image.jpeg

Popravljeno od Janez007
Napisano

Ko smo že pri vintage Hi-fi, sta mi šla pred kratkim na mojem integriranem ojačevalcu Rotel Ra 970 bx oba glavna kondenzatorja =10000 mikrofarad. Zvok je bil brez basov, popačen. Ojačevalec sem kupil nov, v začetku devetdesetih. Na ebayu sem kupil dva kondija -Nichicon KG Gold Tune 10000/63v. Sem jih komaj strpal v ohišje, ker sta višja. 

Zvok je sedaj kot mora bit. Basi so, se mi zdi, zdaj še bolj globoki in precizni. 

Je pa za zamenjat še par potenciometrov, ker z leti začne to vse počasi štekat. 

• Všeč 2
  • Ljubim 1

Napisano (urejeno)
pred 2 urama je Alex napisal:

Na ebayu sem kupil dva kondija -Nichicon KG Gold Tune 10000/63v. Sem jih komaj strpal v ohišje, ker sta višja.

Pazi se eBaya...veliko je tam ponaredkov. Pazi,da je posten prodajalec.

Imam dobre izkušnje z določnimi prodajalci iz vzhodne evrope...kitajci pa👎

Še bšljsi so tukaj Elna...a glede na namen,ni tako važno...važna je tukaj max.amperaža kondenzatorja. Tukaj so top Panasonic in Samwha (glej moj članek o Monrio MP5 na prvi strani.

Drugace pa vsa cast👍...nima vsak jajca se zraven spraviti k čem takem🙄

Za potenciometre pa svetujem pogledati kak video,kako ga razstaviti,ocistiti itd...youtube je pri roki...k če nisi veliko obračal,nima biti kaj "iztrošeno"...sam spucat in bo OK.

Popravljeno od skritikrt
Napisano
pred 3 urami je skritikrt napisal:

Pazi se eBaya...veliko je tam ponaredkov. Pazi,da je posten prodajalec.

Imam dobre izkušnje z določnimi prodajalci iz vzhodne evrope...kitajci pa👎

Še bšljsi so tukaj Elna...a glede na namen,ni tako važno...važna je tukaj max.amperaža kondenzatorja. Tukaj so top Panasonic in Samwha (glej moj članek o Monrio MP5 na prvi strani.

Drugace pa vsa cast👍...nima vsak jajca se zraven spraviti k čem takem🙄

Za potenciometre pa svetujem pogledati kak video,kako ga razstaviti,ocistiti itd...youtube je pri roki...k če nisi veliko obračal,nima biti kaj "iztrošeno"...sam spucat in bo OK.

Ja, sem bral ja, da je veliko ponaredkov. Ja nič, se bom moral spravit pucat. 

Napisano
pred 6 urami je Alex napisal:

Zvok je sedaj kot mora bit. Basi so, se mi zdi, zdaj še bolj globoki in precizni.

Sem pozabil pripisati...

Tranzienti-to je tisto,za kaj so močnostni kondenzatorji v napajalnem delu ojačevalnika...ko trafotu zmanjka,za pokritje zahtev končne stopnje (za tisti drobcen trenutek,ko je nenadni impulz)...da lahko končna tisti trenutek črpa še iz kondenzatorja...in za to je važen podatek max.amperaže kondenzatorja.

Seveda pa enkrat zmanjka...za to ni nikoli premočna končna in njeno napajanje.

In ko zmanjka nastopi t.i.clipping,kar pa je dejansko enosmerni tok doveden kretnici zvočnika...in,ker je enosmerni,nima frekvence,na osnovi katere bi lahjo kretnica "vedela",kam mora "poslati" signal. In ce je kretnica bolj tako-tako,hitro faše visokotonec...beri Janezov prispevek.

Torej-zvočnik boš veliko prej "poslal rakom žvižgati" z presibkim,kot pa z premočnim ojačevalcem.

Temu se je v 80'ih reklo silwesterparty-sindrom😄

Alex se po mojem ne rabi tega bati,če ima Rotela🧐

Je pred kakimi dvemi leti prijatelj na moj nasvet kupil predojacevalec Rotrl RC-1572MK-II...je gonil novega-hudega Technics-vinilkota,preko mojega equalizerja Sony SEQ-711,in ene hude Harman Kardon PA-2200 (komplet restavrirana) na Nubert nuLine-34 zvočnikih...

In lih pred kratkim je tudi na moj nasvet kupil Rotel RB-1582 MKII...ker-samo 1x se živi🥺

To je pa že tako hudo,da zmore Nuberte spraviti na mejo zmogljivosti...seveda,k ima Rotel več sinusne moči,kot Nuberti končne obremenljivosti😲💪

Aja...equalizerja tudi ne potrebuje več😅

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Sem pozabil pripisati... Tranzienti-to je tisto,za kaj so močnostni kondenzatorji v napajalnem delu ojačevalnika...ko trafotu zmanjka,za pokritje zahtev končne stopnje (za tisti drobcen trenutek,ko je nenadni impulz)...da lahko končna tisti trenutek črpa še iz kondenzatorja...in za to je važen podatek max.amperaže kondenzatorja. Seveda pa enkrat zmanjka...za to ni nikoli premočna končna in njeno napajanje. In ko zmanjka nastopi t.i.clipping,kar pa je dejansko enosmerni tok doveden kretnici zvočnika...in,ker je enosmerni,nima frekvence,na osnovi katere bi lahjo kretnica "vedela",kam mora "poslati" signal. In ce je kretnica bolj tako-tako,hitro faše visokotonec...beri Janezov prispevek. Torej-zvočnik boš veliko prej "poslal rakom žvižgati" z presibkim,kot pa z premočnim ojačevalcem.   Temu se je v 80'ih reklo silwesterparty-sindrom😄   Alex se po mojem ne rabi tega bati,če ima Rotela🧐   Je pred kakimi dvemi leti prijatelj na moj nasvet kupil predojacevalec Rotrl RC-1572MK-II...je gonil novega-hudega Technics-vinilkota,preko mojega equalizerja Sony SEQ-711,in ene hude Harman Kardon PA-2200 (komplet restavrirana) na Nubert nuLine-34 zvočnikih... In lih pred kratkim je tudi na moj nasvet kupil Rotel RB-1582 MKII...ker-samo 1x se živi🥺 To je pa že tako hudo,da zmore Nuberte spraviti na mejo zmogljivosti...seveda,k ima Rotel več sinusne moči,kot Nuberti končne obremenljivosti😲💪 Aja...equalizerja tudi ne potrebuje več😅
    • Ampak je bilo res nekaj rečenega na temo zadnjih amortizerjev pri CX-60. Menda so nekatere izvedenke bile malo skokice, ampak so to potem zrihtali, če se ne motim.
    • Vidim da se po 17 letih odkar sem bil nazadnje prisoten ni kaj dosti spremenilo 😂😂
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.