Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano

Hanov k..... so najboljše nepremijske gume. Tako da verjam, da so dobra izbira.

Napisano
pred 2 urama je sportman333 napisal:

Sedaj po cca 3000 odpeljanih km, tudi daljše relacije, lahko rečem, da sem z gumami zelo zadovoljen, in so bile dober nakup (kot rečeno glede na stil vožnje nič slabše oz da bi karkoli očutil razliko npr. kaki PS5 ali GY, itd...)....

Seda si, saj je odlična guma.... :nevem:

Napisano

Kot zanimivost in ker smo se večkrat malo prerekali, kolk je potrebno polnit pnevmatike. Nekateri so se zgražali, ker smo nekateri recimo 19-ke na Mazdi 6 polnili z recimo 2,7 spredaj in 2,6 zadaj ali celo več, kar je kar nekaj desetink bara nad oznako na nalepki.

19-ke na Superbu se polnijo celo takole visoko:

2,9 spredaj in zadaj pri neobremenjenem avtu

3,1 spredaj in 3,4 pa zadaj pri polno naloženem. 

image.png

Tole je men veliko bolj normalno in logično glede na 2,3 bara pri Mazdi 6

• Všeč 1
  • Haha 1
  • Začuden 1

34910_1.png

Napisano
pred 22 minutami je Boss napisal:

Kot zanimivost in ker smo se večkrat malo prerekali, kolk je potrebno polnit pnevmatike. Nekateri so se zgražali, ker smo nekateri recimo 19-ke na Mazdi 6 polnili z recimo 2,7 spredaj in 2,6 zadaj ali celo več, kar je kar nekaj desetink bara nad oznako na nalepki.

19-ke na Superbu se polnijo celo takole visoko:

2,9 spredaj in zadaj pri neobremenjenem avtu

3,1 spredaj in 3,4 pa zadaj pri polno naloženem. 

image.png

Tole je men veliko bolj normalno in logično glede na 2,3 bara pri Mazdi 6

Čehi že vedo. 😁 Ja veš, da se vsak avto drugače polni. Po tvoje moraš dodatii najmanj 0.3 bara.... :nevem:

Moj pecikl se polni na 7.0 bara.... 🫣 

Napisano

Verjamem, da pri desus vožnji je tudi to dovolj. V kolikor boš pa kak ovinek prtegnil in bohnedej pospešil do 6000 obratov boš pa hitro opazil razliko in podvomil, da je 2,3 bara dovolj. 😜

34910_1.png

Napisano
pred 8 urami je Boss napisal:

Verjamem, da pri desus vožnji je tudi to dovolj. V kolikor boš pa kak ovinek prtegnil in bohnedej pospešil do 6000 obratov boš pa hitro opazil razliko in podvomil, da je 2,3 bara dovolj. 😜

Zanimivo.🤔

Proizvajalci pri sodobnih avtomobilih (kot je Škoda Superb ali sorodni modeli) predpisujejo tako visoke tlake (2,8 bar pri praznem in celo do 3,4 bar pri polno naloženem vozilu) zaradi strogih emisijskih standardov (CO2 in poraba): Višji tlak zmanjšuje kotalni upor pnevmatike, kar neposredno znižuje porabo goriva in izpuste CO2. Proizvajalci s tem dosegajo boljše uradne podatke o porabi. Se pravi, folzvagen group zopet en malčk goljufa pri porabi.😀To za njih ni nič novega.

Napisano (urejeno)

Ma ja.

Focusa ima 235/40R18, pa se pumpa 2.6 spredaj. 2.4 praznega in 2.7 polnega, zadaj.

Giulietta pa je bila 2012 letnik. Torej manj stroge emisije. Pa sem spredaj 2.8 pumpal, po knjigi in drugače je gume jedlo.

i20n pa se pumpa 2.3.

Edit: dosti je tudi odvisno od ET-ja v primerjavi s širino. Bolj kot gumo raztegne, manjši je pritisk potrebn.

Jaz ne vidim logike in se pridržujem @Bini

Popravljeno od godlike
Napisano

Je pa tud nekaj zelo pomembo in to je sama lastna masa avtomobila. Verjetno res pri avtu s 1300kg ne more bti enako kot če jih ima 1800kg. Sej to se že vidi pri obremenjenem avtu kolk naj bi bil višji tlak. Mazda 6 je sploh ekstremna in sicer pri neobremenjenem je tlak 2,3 bara zadaj, pri obremenjenem pa kar 3,2 bara. To je skoraj en bar razlike in če ne drugega bi moral zvonček zazvonit, da če je taka razlika, da je osnovni tlak prenizek. 

Sam sem pri Mazdi pač opazil, da pri tlaku navedenem na nalepki se gume ne obrabljajo pravilno (vedno je možno pa da bi kakšen drug model gum pa te težave ne bi imel). Šele pri 4 desetinke bara višjem je bila obraba enakomerna in tudi občutek v ovinkih zaznavno boljši. Je pa seveda malenkostno trpelo udobje, verjetno pa tud kakšna desetinka litra goriva ali celo dve manjša poraba.

V glavnem, od moje prve Mazde naprej sem vedno polnil več kot je bilo na nalepki in zato mi je uspelo obdržat gume tudi več kot 75.000km in največkrat jih sploh nisem menjal zaradi preplitkega profila ampak zaradi starosti.

34910_1.png

Napisano

Tudi sam še čakam, da bom menjal gume zarad profila :D
Mogoče bo pa na nissano to zdej prvič.

Js mam za šestko podobne izkušnje, in spredaj bulam 2.6 ker drugače se vidi, da guma pritiska ob tla še po bočnici, med tem  ko zadaj na 2.4 še sploh ne pritiska cel profil. Enormna razlika v teži spredaj zadaj pač.

Napisano (urejeno)
pred 14 minutami je Boss napisal:

Je pa tud nekaj zelo pomembo in to je sama lastna masa avtomobila. Verjetno res pri avtu s 1300kg ne more bti enako kot če jih ima 1800kg. Sej to se že vidi pri obremenjenem avtu kolk naj bi bil višji tlak. Mazda 6 je sploh ekstremna in sicer pri neobremenjenem je tlak 2,3 bara zadaj, pri obremenjenem pa kar 3,2 bara. To je skoraj en bar razlike in če ne drugega bi moral zvonček zazvonit, da če je taka razlika, da je osnovni tlak prenizek. 

Sam sem pri Mazdi pač opazil, da pri tlaku navedenem na nalepki se gume ne obrabljajo pravilno (vedno je možno pa da bi kakšen drug model gum pa te težave ne bi imel). Šele pri 4 desetinke bara višjem je bila obraba enakomerna in tudi občutek v ovinkih zaznavno boljši. Je pa seveda malenkostno trpelo udobje, verjetno pa tud kakšna desetinka litra goriva ali celo dve manjša poraba.

V glavnem, od moje prve Mazde naprej sem vedno polnil več kot je bilo na nalepki in zato mi je uspelo obdržat gume tudi več kot 75.000km in največkrat jih sploh nisem menjal zaradi preplitkega profila ampak zaradi starosti.

Gume se največ pobirajo po robovih v ovinkih zaradi agresivne vožnje. Če se samo " voziš " po cesti ti jih nima kaj.pretorano  pobrati.

Ja, normalna obraba. 

Popravljeno od Alex

Napisano

A ima kdo izkušnje s previsokim tlakom pnevmatik in da mu je najbolj pobiralo profil po sredini tekalne površine? 

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Napisano
pred 11 minutami je Z M A J napisal:

A ima kdo izkušnje s previsokim tlakom pnevmatik in da mu je najbolj pobiralo profil po sredini tekalne površine? 

To je tupična težava pri previsokem tlaku v pnevmatikah.

Napisano
pred 17 minutami je Z M A J napisal:

Verjetno bi moral iti kar preko 3,5 da bi se ti to začelo dogajat. Ok pri lahkih avtih prej. Sam nikoli nisem imel tega probleme pa sem tudi imel na prvi Mazdi športne GY Eagle-ce (še tiste na smrekco) napumpane na 3.0, ker mi jih je že pri 2,6 bara hitro pobiralo po robovih, da verjetnone bi zdržale 20kkm. Tako pa so zdržale 35kkm je pa res, da sem takrat živel v nekem hribu in je bilo kr precej ovinkarjenja.

34910_1.png

Napisano
pred 41 minutami je Z M A J napisal:

Tega ne boš doživel. Boš prej znižal tlak, ker po mokrem ne bo guma nič več držala. :D

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Tega ne boš doživel. Boš prej znižal tlak, ker po mokrem ne bo guma nič več držala.
    • Jaz sem speljal kabl od sredinskega predela pri desni plastiki od sovoznika, pod glove boxom, zatlačil pri robniku in gor do vzvratnega ogledala, praktično se vidi samo tistih 20 cm ki ven visijo; filam preko 12v vtičnice, adapter usb za cig vložek
    • Boss, če bi se v vse zadeve toliko poglobili, kot si se ti v Covid cepiva, bi praktično povsod prišli do velikega problema. Od hrane (pesticidi, mikroplastika, aditivi), onesnažene pitne vode (bakterije, težke kovine, azbest, klor, mikroplastika), onesnaženega zraka (kancerogene spojine, pm,...), zemlje (težke kovine), ... Pri teh mRNA cepivih naj bi bile problem tudi težke kovine, pa pri vsakem barvanju las lahko absorbiraš neprimerno več kovin, pa tatuji,... 
    • Verjetno bi moral iti kar preko 3,5 da bi se ti to začelo dogajat. Ok pri lahkih avtih prej. Sam nikoli nisem imel tega probleme pa sem tudi imel na prvi Mazdi športne GY Eagle-ce (še tiste na smrekco) napumpane na 3.0, ker mi jih je že pri 2,6 bara hitro pobiralo po robovih, da verjetnone bi zdržale 20kkm. Tako pa so zdržale 35kkm je pa res, da sem takrat živel v nekem hribu in je bilo kr precej ovinkarjenja.
    • Enako, tudi moja cepilna knjižica je objavljena v tej temi kjer se vidi koliko poživitvenih sem prejel proti klopnemu meningoencefalitisu. Zato mi gre pa tolk na živce, da me zmerjajo z anticepilcem tisti, ki se verjetno v zadnjih 40 letih niso cepili niti enkrat za bolezni, ki jih poznamo že dolgo.    Problem je samo eno "cepivo", ki ni bilo niti preverjeno, niti dovolj klinično stestirano (vse skupaj na nekaj miših) pri tem pa je šlo za popolnoma nov postopek MRNA cepiv na genski osnovi delovanja. Ta postopek pa je praktično tako nov, da sploh nima nobenega kliničnega zaledja in ker se gre pri tem za manipulacijo in gensko spreminjanje delovanja v celicah in ne klasičnega z neaktivnimi virusi, je pač zame tole en velik NO GO.   Ne vem z GSO za prehrano in podobno je cel halo in se berejo deklaracije na hrani spred in zadi, a ko pa gre za direktno gensko terapijo v obliki injeciranja neposredno v telo posameznika so pa eni kr pripravljeni, da se delajo eksperimenti na njih. Sej verjetno bo vse OK, ampak zakaj tvegat?
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.