Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano
dne 30. 8. 2026 ob 22:16 je Boss napisal:

Čak, da ti @dvorjan razloži, da si si sam kriv, ker ne znaš uporabljat polnilnic. :hudicek:

Hudomušno, a resnično.

Za vsak EV, ki ga nameravaš kupiti, si tukaj poglej krivuljo polnjenja - ta je najbolj relevantna, če z EV veliko potuješ. Tale Mazda 6e ima najbolj optimalno polnjenje v intervalu 3 do 57 %.

Pri 60 % napolnjenosti baterije je polnjenje na DC popoln nesmisel ... Na DC polnilnico greš, ko imaš 5 % ali, ajde, za začetnike, 15 %, ne pa več ...

Napisano

Vredu analiza in uporaben podatek, ampak to še vedno ne reši opisanega problema ko Petrol reklamira 200kw polninico, ki polni max 107kw, oz. dva avta hkrati max 54kw.

• Všeč 1
  • Haha 1
Napisano

Pa sej je to znano. Maksimalno polnjenje je le takrat, ko si sam na polnilnici, takoj pa ko je EV-jev več se pa to razdeli med vse. Če so tam 4 polnilna mesta, verjetno nisi pričakoval, da lahko štirje skupaj polnijo pol z megavatom skupne moči? :nevem: Za to bi morali celo dodatno manjšo elektrarno priklopit.

34910_1.png

Napisano

Očitno sem bil naiven oz. tega nisem nikjer prebral in sem bil prepričan, da lahko polniš s polno močjo ne glede na število vozil.

Dejstvo je torej, da če hočeš hitro polniti, da moraš iskati 400kw polnilnice z max 2 mestoma in potem boš mogoče lahko izkoristil potencial avtomobila. Problem je seveda ker te polnilnice niso za vsakim vogalom

Napisano

To si imel kar smolo. Verjetno si polnil na lokaciji in v času, ko je vse "delalo" na polno in lokalni trafo ni zmogel več kot to. Sicer polnilnice kar dajo od sebe toliko, kolikor so deklarirane. Nižanje polnilne moči v praksi zaznaš šele takrat, ko je posamezna lokacija polna ozr. blizu svoje meje. Npr. Tesla v Kopru je v poletni sezoni katastrofa, ker ko se 20 avtomobilov priklopi na vse razpoložljive priključke, dobi posamezen avto samo še kakšnih 40 kW ... In tako bo vse dokler ne bodo nadgradili trafo postaje ... 

Napisano (urejeno)

Dvomim, da temu lahko rečemo smola, ampak prej dejstvo.

Na Petrolovih 200kw polnilnicah sem polnil 3 x v različnih dneh in urah in 3 x je bil rezultat podoben.

2 x sem bil na edini polnilnici sam in je vleklo cca. 107kw, 1 x pa sva polnila dva in je vleklo 53kw.

Tukaj ni nobene smole, ampak nateg, polnilnica ne da od sebe 200kw, pa me ne zanima kje je razlog, al je to lokalni al pa "drzavni" trafo, zame kot uporabnika na koncu je ena velika kiturina.

Če plačaš polno ceno pričakujem oglaševano storitev in nič manj.

Popravljeno od ignacij
Napisano

To je tako, kot da bi v stolpnici imeli vodovodno napeljavo 3/8...vsi imajo vodo, a ne teče, ko dva odpreta pipo... 

• Všeč 2
  • Haha 1
Napisano

Si imel posodobljeno razlicico Mazde 6e? Ker prvotna Mazda 6e (s tamalo 68,8 kWh LFP baterijo) zna polnit samo do max. 165 kW, s taveliko (80 kWh NMC) baterijo pa celo samo do 90 kW.... Posobljena Mazda 6e (modelno leto 2027) pa je sedaj na voljo samo še z eno različico baterije (78 kWh, LFP) in ta zna menda polnit do 200 kW. Ta posodobljena razlicica prihaja na trg letos jeseni... 

Teh 165 kW pa lahko dosežeš ob idealnih pogojih... Ključni so trije... nizko stanje napolnjenosti (SoC), optimalna temperatura baterije in ustrezno močna polnilnica ... Najvišjo moč (165 kW) dosže le ob začetku polnjenja med 10 in 20% baterije. Ko enkrat preseže nekje 30 do 35%, začne moč polnjenja padati zaradi zaščite celic. Povprečna hitrost polnjenja je še vedno nekje do 130 kW... Baterijo moraš torej prej ogreti... Bodisi z ročnim vklopom ali pa da navigiraš do polnilnice in avto sam poskrbi, da se začne cikel predgretja baterije... če je sevda to nastavljeno ...

pred 49 minutami je ignacij napisal:

Če plačaš polno ceno pričakujem oglaševano storitev in nič manj.

Verjetno na polninici piše DO 200 kW ... 

Tole pravi UI:

image.png

Tudi pri recimo gorivu.... E10 pomeni DO 10% etanola ... ali pa recimo ponudniki dostopa do interneta oglasujejo DO 1000 MBps ... 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano
pred 2 urama je dvorjan napisal:

Sicer polnilnice kar dajo od sebe toliko, kolikor so deklarirane.

Aha a res? Deklarirana je njihova maksimalna moč, ki jo polnilnica lahko zagotovi in jo tudi, če si polniš sam. Če bi lahko 2 na 200kW bi bila označena za 400kW polnilnico.

34910_1.png

Napisano
pred 21 minutami je Jest napisal:

Si imel posodobljeno razlicico Mazde 6e? Ker prvotna Mazda 6e (s tamalo 68,8 kWh LFP baterijo) zna polnit samo do max. 165 kW, s taveliko (80 kWh NMC) baterijo pa celo samo do 90 kW.... Posobljena Mazda 6e (modelno leto 2027) pa je sedaj na voljo samo še z eno različico baterije (78 kWh, LFP) in ta zna menda polnit do 200 kW. Ta posodobljena razlicica prihaja na trg letos jeseni... 

Da, imel sem posodobljeno različico in sem tudi zelo dobro seznanjen, da vleče max. 165 kw, ki pa jih nisem videl niti od blizu, pa čeprav sem bil sam na polnilnici, baterija pa je bila na 7%..

Evo še ene fotografije, ko sva bila priklopljena 2 uporabnika, moja je na desni strani pri 27%.

20260830_135101.jpg

Napisano
pred 2 minutama je ignacij napisal:

Da, imel sem posodobljeno različico in sem tudi zelo dobro seznanjen, da vleče max. 165 kw, ki pa jih nisem videl niti od blizu, pa čeprav sem bil sam na polnilnici, baterija pa je bila na 7%..

Evo še ene fotografije, ko sva bila priklopljena 2 uporabnika, moja je na desni strani pri 27%.

20260830_135101.jpg

Sem šel nazaj preverit... in si napisal, da si imel 68 kWh LFP baterijo... kar pomeni, da nisi imel posodobljene različice... :) 

image.png 

In kot že napisano... max. hitrost boš le redko videl... Mogoče, če bi imel avto z 800V tehnologijo ... Poleg tega sem že napisal, da so še drugi dejavniki, ki vplvajo na to... 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano (urejeno)

Kar se tiče 78kwh verzije, pride posodobljena, tudi s homuro plus opremo, ki jo imajo v Nemčiji že na uradnem ceniku in mi je najbolj zanimiva:

VISION-MOBILITY.DE

For the 2027 model year, the electric sedan will have 78 kWh battery capacity and up to 200 kW charging power. The suspension, driver-assistance systems and navigation will also be revised.

Popravljeno od ignacij
Napisano
pred 1 uro je Boss napisal:

Aha a res? Deklarirana je njihova maksimalna moč, ki jo polnilnica lahko zagotovi in jo tudi, če si polniš sam. Če bi lahko 2 na 200kW bi bila označena za 400kW polnilnico.

Ja, saj, a sem kaj narobe zapisal.

Če je polnilnica 200 kW moči, bo toliko lahko dala od sebe. Če je nanjo priključen 1 avtomobil, bo dobil do 200 kW, če sta dva, bo pa približno 100 kW po priključku.

Zato pa še en praktični namig - če ni gužve, naj si vsak izbere svojo polnilno mesto, da si priključka ne deli še s kom drugim.

Saj te fore posameznih lokacij hitro spoznaš skozi uporabo ...

In dokler nimamo namenskih e-polnilnih parkov po državi, bo žal tako.

Napisano

Tule vedno znova naredite krog okrog riti. Pa ne samo vi, tudi mediji. Šibka točka je infrastruktura, ki bo pa še kar nekaj časa potrebovala, da se jo nadgradi. Saj neke rešitve pomutijo, da gre malo hitreje, samo kW je pa še vedno kW, ne glede na to kar napišejo novinarji in vsi ostali. Pa skaliranje te infrastrukture ni enako skaliranju informacijske tehnologije, po kateri se ljudje tako radi zgledujejo in vlečejo podobnosti in napovedi za prihodnost.

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Zopet Boss z nekimi teorijami zarote, ki ne držijo pol kozarca mrzle vode. Da ni Mosad naredil atentat na njo.😀😅. Modeli so uleteli v tunel z okoli 160km/ uro ( frajerji, oni lahko vozijo hitro) in so se seveda prižgale utripajoče varnostne luči in takrat je omejitev na 60/ uro. Normalno vozniki, ki so upoštevali znake in omejitev so seveda zabremzali, tej pajaci, ki so vozili presednico in njeno rusko prijateljico (ki mimogrede nista bili privezani - zanju očitno ne veljajo predpisi kot za vse normalne ljudi) pa so se seveda zaradi neprimerno kratke varnostne razdalje kot neki začetniki zabili. Ne moreš verjeti kakšni kekci vozijo presednico. Upam, da letijo iz službe in vsem udeleženim potalajo ustrezne kazni. Čudno je edino to, da so rabili toliko časa, da tej posnetki pridejo ven. Verjetno so tuhtali, kako to sramoto prikriti.
    • Itak. Garmin je zakon. Žena ima že drugo Suunto in ko greva plavati, njena Suunto kaže le neko dolžino. Moja Garmin je pa vedno točna. Sedaj nekaj gledam, da bi si vzel Garmin 9 pro.
    • Tule vedno znova naredite krog okrog riti. Pa ne samo vi, tudi mediji. Šibka točka je infrastruktura, ki bo pa še kar nekaj časa potrebovala, da se jo nadgradi. Saj neke rešitve pomutijo, da gre malo hitreje, samo kW je pa še vedno kW, ne glede na to kar napišejo novinarji in vsi ostali. Pa skaliranje te infrastrukture ni enako skaliranju informacijske tehnologije, po kateri se ljudje tako radi zgledujejo in vlečejo podobnosti in napovedi za prihodnost.
    • Tisti z AdBlue tehnologijo in SCR katalizatorjem, celo v določenih primerih čistijo okoliški zrak dušikovih oksidov NOx  Se pravi gre iz izpuha manj dušikovih oksidov, kot jih pride not.
    • Tole bi pa znalo biti možno. Če so začele rumene luči v tunelu utripati, potem je reakcija večine ljudi, da se zmanjša hitrost. Seveda je dobro pogledati v ogledalo, samo to je bolj problem tistega zadaj. Precednik gor ali pa dol.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.