Jump to content

Pohvalite se,...


Allyssa

Recommended Posts

pred 55 minutami je Slivka napisal:

Začeli pobirat polne sate medu in jih centrifugirat. Kaže, da letos bo nekaj od letine...

Kakšno olajšanje, vsaj en k ne jamra glede letine. :bravo:

33112_1.png

Link to comment
Share on other sites

pred 1 uro je Slivka napisal:

Začeli pobirat polne sate medu in jih centrifugirat. Kaže, da letos bo nekaj od letine...

Glede na slabo lansko letino ti privoščim da imaš letos dvojno pa da boš na profitu glede na letošnja vlaganja v čebeleQueen Bee GIF by SWR Kindernetz

Edited by TBA
Link to comment
Share on other sites

Hvala za lepe želje.

 

No, pri meni ni tako, kot na posnetku, ker na posnetku je DB panj, jaz imam pa AŽ panje, ki so konstrukcijsko najprimernejši za te kraje.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

mislim da imajo po večini AŽ pri nas. Tole sem pač našel gif na forumu. Imaš stacionarne ali jih seliš?

Link to comment
Share on other sites

Nism kmet, pa nism s hribu doma, a lahk tole vidva mal poenostavita, da bomo se laiki razumel v cem je razlika? 😂

  • Like 2
  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

pred 8 urami je Deeyan napisal:

Nism kmet, pa nism s hribu doma, a lahk tole vidva mal poenostavita, da bomo se laiki razumel v cem je razlika? 😂

sej sm tud js laik, sam bivši tast je mel čebele pa mi je še malo ostalo v spominu :)

spodaj je nekaj vrst panjev.  Imaš pa čebelarje, ki imajo čebelnjak na prikolici ali tovornjaku in jih potem selijo.

image.png

Link to comment
Share on other sites

Uf, kmečke reči razložiti tako, da bodo tamestni razumeli... Poskusimo.

 

Torej, panji so različnih vrst in različnih konstrukcij. V glavnem pa se delijo dva glavna sistema:

- na nakladne panje

- na listovne panje

 

Nakladni panji so k nam prišli iz Amerike in se v določenih delih Slovenije odlično obnesejo. Sicer mora biti čebelar za delo s takimi panji kar malo Martina Krpana, ampak obstaja tudi kup pripomočkov, da se delo olajša. Najbolj značilni so Langstroth-Rootovi panji (LR panji), pa tudi Dadant-Blattovi panj (DB panji). Pri teh panjih imaš spodaj osnovo, v kateri je matica in gnezdo. Gor pa potem dodajaš prazne "naklade", v katerih je prazno satje. Boljša ko je letina, več medu prinesejo čebele v panj, več naklad daš na panj, več medu na koncu točiš...

 

Listovni panji pa so "zrasli" pri nas in so se razvili iz Kranjičev, ki so se pojavili nekje v 14. stoletju. V teh panjih je čebelaril slavni Anton Janša. Najbolj znan listovni panj je Alberti-Žnidaršičev panj (AŽ panj). To je takle čebelnjak (ta je moj "šolski", da se otroci učijo tehnike čebelarjenja, zato je majhen, ima samo 5 panjev😞

 

čebelnjak 1.jpg

 

čebelnjak 2.jpg

 

Tak čebelnjak z AŽ panji je zadaj videti kot vrsta omar:

 

čebelnjak 3.jpg

 

Zakaj se mu reče "listovni"? Zato, ker satje zadaj listaš kot knjigo. Ker sem v tem čebelnjaku ravno včeraj pobiral, ga danes nisem šel še enkrat odpirat, vendar si lahko predstavljaš, da sate, ki so za tistimi mrežastimi vratci, lahko potegnem ven za 3/4 inpogledam, kaj se dogaja.

 

čebelnjak 4.jpg

 

Tu je treba biti bolj pozoren na količino medu, ker ko je panj poln, čebele nimajo več kam nosit in gre letina "v prazno". Zato je potrebno pravočasno praznit satje, da dosežemo kar se da velik donos medu.

 

Te panje je zelo enostavno zložiti tudi na prikolico ali tovornjak in jih prevažati naokoli.

 

Zdaj pa še o samem medu. Če čebelnjak prevažaš naokoli, nabiraš med, kjer ga dobiš. Veliko čebelarjev to izkorišča in vozi čebele na razne lokacije, kjer je določeno cvetje v večini. In na tak način dobijo določene vrste medu. Tako na primer peljejo panje v akacijev gozd, ko cveti akacija. Čebele nabirajo vse, kar takrat medi, ampak ker je to sredi akacijevega gozda, je akacijev med v veliki večini. In tako čebelar dobi točno določeno vrsto medu. In ko greš v trgovino, lahko kupiš akacijev, lipov, kostanjev, hojev,... med. Lahko pa čebelar dobi lokacijo, ki s svojo geografsko lego ponuja dober med. In potem dobiš med z geografskim poreklom. Pri takem medu po navadi ni določena vrsta medu, ampak gre za "cvetlični med": mešanico vsega, kar na določeni lokaciji medi v eni sezoni. Najbolj znana sta Kočevski gozdni med in Kraški med. In med te medove se uvršča tudi Lokovški cvetlični med, ki pa ni tako znan in tako razširjen, ker ga je malo v primerjavi s prej omenjenima. Tak med je po navadi poseben zaradi okolja, v katerem se prideluje. To ti še najlažje razložim tako, da ti kopiram hrbtno stran mojega računa:

 

"Lokovec leži na vzhodnem robu Banjške planote in velja za eno najdaljših vasi v Sloveniji. Tu se brezvoden svet, poln vrtač in uval, strmo spušča proti Čepovanski dolini na vzhodu, na zahodu pa se stopnjasto znižuje v ravninski, travniški del Banjšic. Z Laščkom (1071m) doseže planota najvišji vrh. Domačije so razložene vzdolž celotnega dela planote, stisnjene v zavetje gozda, med majhne zaplate obdelanega sveta, ki so ga domačini iztrgali kamnitemu krasu. Vas, za katero pravijo, da je dolga tri ure hoda, je prepredena z mnogo brezpotji, ki vodijo do posameznih domačij in netipičnih zaselkov z zanimivimi imeni: Novo mesto, Črna gora, Rožna dolina, Rezija, Reštela… Tako po stavbarstvu, kakor tudi po narečni govorici ljudi, lahko opazimo preplet kulturnih vplivov, ki prihajajo iz Goriške in Furlanije na eni strani ter Tolminske in Idrijske na drugi. Tudi sredozemsko podnebje se tukaj meša s celinskim - alpskim, tako da smo priča močni zimski in jesenski burji, ostrim zimam in toplim poletjem. Lokovec je vsaj 30 km oddaljen od industrijskih centrov, zaradi višine pa do njega ne pridejo smog, saje, težke kovine iz izpuhov in industrije. Zato ima resnično čisto okolje, ki ga še dodatno čistijo nepregledni gozdovi. In v takem okolju čebele, Kranjske Sivke, nabirajo Lokovški cvetlični med."

 

Tako. To je bilo na kratko to. Sicer mislim, da smo krepko zašli iz teme "Pohvalite se", a upam, da me zaradi tega ne bodo oglobili. No, in ker je že tema "Pohvalite se", naj se pohvalim, da je skoraj vsa količina prvega točenja že prodana. Samo še v kozarčke jo moram natočit in nalepke nalepit...

  • Like 4
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

pred 3 urami je Slivka napisal:

No, in ker je že tema "Pohvalite se", naj se pohvalim, da je skoraj vsa količina prvega točenja že prodana. Samo še v kozarčke jo moram natočit in nalepke nalepit...

To je pa super za slišat. 🤙👍

Link to comment
Share on other sites

pred 4 urami je Slivka napisal:

Uf, kmečke reči razložiti tako, da bodo tamestni razumeli... Poskusimo.

 

Torej, panji so različnih vrst in različnih konstrukcij. V glavnem pa se delijo dva glavna sistema:

- na nakladne panje

- na listovne panje

 

Nakladni panji so k nam prišli iz Amerike in se v določenih delih Slovenije odlično obnesejo. Sicer mora biti čebelar za delo s takimi panji kar malo Martina Krpana, ampak obstaja tudi kup pripomočkov, da se delo olajša. Najbolj značilni so Langstroth-Rootovi panji (LR panji), pa tudi Dadant-Blattovi panj (DB panji). Pri teh panjih imaš spodaj osnovo, v kateri je matica in gnezdo. Gor pa potem dodajaš prazne "naklade", v katerih je prazno satje. Boljša ko je letina, več medu prinesejo čebele v panj, več naklad daš na panj, več medu na koncu točiš...

 

Listovni panji pa so "zrasli" pri nas in so se razvili iz Kranjičev, ki so se pojavili nekje v 14. stoletju. V teh panjih je čebelaril slavni Anton Janša. Najbolj znan listovni panj je Alberti-Žnidaršičev panj (AŽ panj). To je takle čebelnjak (ta je moj "šolski", da se otroci učijo tehnike čebelarjenja, zato je majhen, ima samo 5 panjev😞

 

čebelnjak 1.jpg

 

čebelnjak 2.jpg

 

Tak čebelnjak z AŽ panji je zadaj videti kot vrsta omar:

 

čebelnjak 3.jpg

 

Zakaj se mu reče "listovni"? Zato, ker satje zadaj listaš kot knjigo. Ker sem v tem čebelnjaku ravno včeraj pobiral, ga danes nisem šel še enkrat odpirat, vendar si lahko predstavljaš, da sate, ki so za tistimi mrežastimi vratci, lahko potegnem ven za 3/4 inpogledam, kaj se dogaja.

 

čebelnjak 4.jpg

 

Tu je treba biti bolj pozoren na količino medu, ker ko je panj poln, čebele nimajo več kam nosit in gre letina "v prazno". Zato je potrebno pravočasno praznit satje, da dosežemo kar se da velik donos medu.

 

Te panje je zelo enostavno zložiti tudi na prikolico ali tovornjak in jih prevažati naokoli.

 

Zdaj pa še o samem medu. Če čebelnjak prevažaš naokoli, nabiraš med, kjer ga dobiš. Veliko čebelarjev to izkorišča in vozi čebele na razne lokacije, kjer je določeno cvetje v večini. In na tak način dobijo določene vrste medu. Tako na primer peljejo panje v akacijev gozd, ko cveti akacija. Čebele nabirajo vse, kar takrat medi, ampak ker je to sredi akacijevega gozda, je akacijev med v veliki večini. In tako čebelar dobi točno določeno vrsto medu. In ko greš v trgovino, lahko kupiš akacijev, lipov, kostanjev, hojev,... med. Lahko pa čebelar dobi lokacijo, ki s svojo geografsko lego ponuja dober med. In potem dobiš med z geografskim poreklom. Pri takem medu po navadi ni določena vrsta medu, ampak gre za "cvetlični med": mešanico vsega, kar na določeni lokaciji medi v eni sezoni. Najbolj znana sta Kočevski gozdni med in Kraški med. In med te medove se uvršča tudi Lokovški cvetlični med, ki pa ni tako znan in tako razširjen, ker ga je malo v primerjavi s prej omenjenima. Tak med je po navadi poseben zaradi okolja, v katerem se prideluje. To ti še najlažje razložim tako, da ti kopiram hrbtno stran mojega računa:

 

"Lokovec leži na vzhodnem robu Banjške planote in velja za eno najdaljših vasi v Sloveniji. Tu se brezvoden svet, poln vrtač in uval, strmo spušča proti Čepovanski dolini na vzhodu, na zahodu pa se stopnjasto znižuje v ravninski, travniški del Banjšic. Z Laščkom (1071m) doseže planota najvišji vrh. Domačije so razložene vzdolž celotnega dela planote, stisnjene v zavetje gozda, med majhne zaplate obdelanega sveta, ki so ga domačini iztrgali kamnitemu krasu. Vas, za katero pravijo, da je dolga tri ure hoda, je prepredena z mnogo brezpotji, ki vodijo do posameznih domačij in netipičnih zaselkov z zanimivimi imeni: Novo mesto, Črna gora, Rožna dolina, Rezija, Reštela… Tako po stavbarstvu, kakor tudi po narečni govorici ljudi, lahko opazimo preplet kulturnih vplivov, ki prihajajo iz Goriške in Furlanije na eni strani ter Tolminske in Idrijske na drugi. Tudi sredozemsko podnebje se tukaj meša s celinskim - alpskim, tako da smo priča močni zimski in jesenski burji, ostrim zimam in toplim poletjem. Lokovec je vsaj 30 km oddaljen od industrijskih centrov, zaradi višine pa do njega ne pridejo smog, saje, težke kovine iz izpuhov in industrije. Zato ima resnično čisto okolje, ki ga še dodatno čistijo nepregledni gozdovi. In v takem okolju čebele, Kranjske Sivke, nabirajo Lokovški cvetlični med."

 

Tako. To je bilo na kratko to. Sicer mislim, da smo krepko zašli iz teme "Pohvalite se", a upam, da me zaradi tega ne bodo oglobili. No, in ker je že tema "Pohvalite se", naj se pohvalim, da je skoraj vsa količina prvega točenja že prodana. Samo še v kozarčke jo moram natočit in nalepke nalepit...

 

Lepo branje 🙂

Ampak mimo prvega stavka pa vseeno nemorem, js nisem tamesten, sem s podezelja, res pa da nisem s hribu, hribi so okrog mene 😁

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Za čas, ko bo treba na servis pa da mi v še v menjlaniku menjajo olje.

RSP ni za Mazdo, je za Focusa (MTB), da se ne bo kdo upiknal :) 

image.png

Edited by TBA
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Zmagovalec dirke govori SLO jezik, pravzaprav gre za nr. 1 svetovnega kolesarstva. Odličen zaključek z Mohoričem danes v NM. :)

IMG_20220619_130610.jpg

IMG_20220619_130445.jpg

  • Like 2

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Link to comment
Share on other sites

pred 5 urami je Deeyan napisal:

 

Lepo branje 🙂

Ampak mimo prvega stavka pa vseeno nemorem, js nisem tamesten, sem s podezelja, res pa da nisem s hribu, hribi so okrog mene 😁

 

Jah, no, nisi tamesten, ma tudi tamasten nisi, pa kmet tudi nisi, pa s hribov tudi nisi,... Človek dobi občutek, da ti nisi nič. 😁

 

Še dobro, da imaš enega V6, da se te vsaj sliši... 😁

 

 

  • Haha 2
  • Wow 1
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

pred 4 urami je FuManchu napisal:

Ni lepšega, kot koristiti en teden starega dopusta:jupiii:

Ni lepšega kot odštevanja zadnjih dni, da jim ODPOVED urežem, samo da se ablast vrne z dopustov. Medtem se že dogovarjam za novo zaposlitev in imam kar dobro izbiro na voljo. :)

 

P.S. nobena od opcij ne bo politična zaposlitev, hehe

  • Like 2
  • Haha 2

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Link to comment
Share on other sites

dne 23. 6. 2022 ob 14:55 je FuManchu napisal:

Js mam še predlansko v dobrem:D

samo? sam je že več kot 11 let nisem videl  :D . 

dne 23. 6. 2022 ob 13:06 je FuManchu napisal:

Ni lepšega, kot koristiti en teden starega dopusta:jupiii:

uf ja, mam sam še 4 dni lanskega .... ostalo je letos že šlo....

 

Link to comment
Share on other sites

pred 21 minutami je Z M A J napisal:

Lušten izlet po službi brez strehe, v Savinjski regijo. Dober uvod v wikend. :)

Eee, čakaj malo. Sm kmet an s hribu doma, pa ne zastopm lih tanartabol. Kaj je zdaj to? A v službi nimate strehe? 

  • Haha 4
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

pred 13 urami je Slivka napisal:

Eee, čakaj malo. Sm kmet an s hribu doma, pa ne zastopm lih tanartabol. Kaj je zdaj to? A v službi nimate strehe? 

Mi jo sicer imamo, recimo kolegica, ki je vrtnarka, pa je dejansko nima, skratka nič čudnega.

 

Zdele pa malo pospravit po hiši in kasneje na eno 40-letnico (ne, Slivka, frend praznuje 40.RD in ne grem v naskok na osebo Ž spola v starosti 40, let, da ti olajšam branje, hehe).

  • Like 1
  • Haha 2

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.