Skoči na vsebino

Jamralnik v2


Ninja

Priporočeno sporočilo

dne 4. 12. 2023 ob 12:28 je Alex napisal:

Točno tako. Kjer je sovjet  ali rus gostil tam je bila sama siromaščina. In je še vedno, kjer so prisotni. 

 

Tokrat se moram strinjat s teboj. 

 

Sicer sem čakal, če se bo @Boss kaj oglasil, ker je z računalniki bolj na "ti" pa bi najbrž mogoče celo lahko poznal izdelke Iskra Delta, na primer Triglav in Partner, pa bi mogoče lahko kaj povedal iz prve roke...

 

Kakorkoli, Iskra Delta je imela v Novi Gorici svoj center, pa se je slišalo marsikaj, kar se mogoče ne bi smelo... Tako so razlagali, da so v času hladne vojne Rusi zaostajali za Američani ravno zato, ker niso razvijali svojih računalnikov, ZDA in zavezniki pa so uvedli embargo na izvoz računalnikov v države Varšavskega pakta in Neuvrščene države. In ko so Rusi odkrili podjetje Iskra Delta, ki je na Kitajskem postavilo "internet" za kitajsko policijo in ki se je tudi v Indiji že dokazala, je Gorbačov osebno prišel na obisk. Možakar mi je pokazal fotografijo, kjer en od inženirjev Iskra Delta sedi pred računalnikom in se rokuje z Gorbačovom, ki stoji poleg njega in mu čestita za dosežke. Si predstavljaš? Gorbačov takrat je bil vsaj toliko kot Putin danes, če ne še več. Si predstavljaš, da bi Putin stal poleg nekega računalničarja, ki bi sedel na celi riti in bi se z njim rokoval?

Kako se je to rokovanje končalo? Rusi so hoteli izsiliti nekaj, kar pri podjetju Iskra Delta ni bilo v praksi in bi Iskra Delta s tem kršila nek drug dogovor. Zato je KGB dosegel, da so plačila (za že dobavljene stvari) iz Rusije začele zamujati. Ne le iz Rusije, tudi iz ostalih držav vzhodne Evrope. In to v času hude inflacije v Jugoslaviji in v času, ko je Iskra Delta v Stegnah gradila nov proizvodni in razvojni center. S tem so hoteli pritisniti na direktorja, da popusti in začne Rusom dostavljati računalnike, čeprav bi s tem kršila nek drug dogovor. Ker direktor ni hotel pristati na to, je odstopil. Rezultat: v pol leta so razglasili stečajni postopek podjetja Iskra Delta. Taka firma, konkurenca Ameriškemu IBMju, pa so jo v pol leta uničili... In to v režimu, kjer nobeno podjetje ni propadlo - če drugače ne, so dobila pa državno pomoč... Seveda je pri tem izdatno pomagalo takratno Slovensko politično vodstvo. Kdo je bil v Sloveniji na oblasti leta 1989, pa najbrž ni treba posebej razlagat - sploh pa ne, s kom so simpatizirali...

 

Tako da, ja, tokrat se moram strinjat z @Alex: Kjer je sovjet  ali rus gostil tam je bila sama siromaščina. Sploh, če si slučajno po kakšnem naključju poskušal pomisliti kako drugače kot so mislili oni...

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

A je bila včeraj "prava luna"?

 

05.12.2023 okoli 9:25 so gasilci s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše v naselju Jelovec v občini Maribor, v kateri se je nahajala starejša oseba.

05.12.2023 okoli 10:30 so v Petkovškovi ulici na Vrhniki gasilci ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri je obležala onemogla oseba.

05.12.2023 okoli 10:40 je bila v stanovanju na Kajuhovi ulici v Kidričevem onemogla oseba. Gasilci so s tehničnim posegom odprli stanovanje in omogočili vstop reševalcem NMP.

05.12.2023 okoli 11:00 so na Slomškovem trgu v Mariboru gasilci s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem je bila preminula oseba.

05.12.2023 okoli 11:10 so gasilci s pomočjo avto lestve preko balkona odprli vrata stanovanja na Prvomajski ulici v Mariboru, v katerem je bila preminula oseba.

05.12.2023 okoli 12:00 so na ulici Juleta Gabrovška v Kranju gasilci s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem do onemogle osebe.

05.12.2023 okoli 14:05 so gasilci s tehničnim posegom vstopili v stanovanje na Cesti ob Dravi v Spodnjem Dupleku in omogočili svojcem dostop do starejše poškodovane osebe.

05.12.2023 okoli 14:35 so v naselju Gotovlje gasilci ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili policistom in sorodnikom vstop. V stanovanju so našli pogrešano osebo. Gasilci so oboleli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev.

05.12.2023 okoli 23:00 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do obolele osebe.

 

Ko gasilci postanejo poklicni vlomilci...

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

To je bolj žalostno oz.sarkazem, ne boš rabil novoletne jelke, samo forda prižgeš 😉....(sam osebno bi se takega avta znebil takoj, ker če ti pri novem dela težave, dvomim da ti bodo rešili kdaj, kadarkoli....enako je imel kolega pri vw....dve leti stalno po servisih, pol mu je do....lo in je prodal vse skupaj, sicer zgubil 10k, ampak se je pa rešil tudi težav)

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 8 urami je sportman333 napisal:

To je bolj žalostno oz.sarkazem, ne boš rabil novoletne jelke, samo forda prižgeš 😉....(sam osebno bi se takega avta znebil takoj, ker če ti pri novem dela težave, dvomim da ti bodo rešili kdaj, kadarkoli....enako je imel kolega pri vw....dve leti stalno po servisih, pol mu je do....lo in je prodal vse skupaj, sicer zgubil 10k, ampak se je pa rešil tudi težav)

Sem mislil, da je to samo pri OPLU možno, da že nov podjebava in ne znajo zrihtat. Poznam osebno 2 takšna primera. Men bi se zmešal, da kupim glih zato novega, da ne bo težav, potem pa ...

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 42 minutami je FuManchu napisal:

Pomoje smo ravno mi, ki vozimo "stara jajca" v priviligiranem položaju kar se sivih las zaradi okvar tiče 😇😁

 

Moj mehankar je v preteklosti večkrat vprašal, kdaj bom menjal jajca od megana moje najdražje. Pač zato ker je star. Sedaj je tiho.

Avto pri skoraj 15 letih in 280Kkm dela bp brez okvar, poraba 5,5, poraba olja - je ni, ni ene same pikice rje, dimenzije gum -  poceni.

 

Ne vem ali je mit, ampak nekje od leta 2015 naprej naj bi proizvajalci močno znižali kakovost avtomobilov.

 

  • Všeč 3
  • Ljubim 1

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

post-1420-0-86929800-1443681846.png

 

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Lahko je najbolj prodajan, kar pa še ni garancija, da je najbolj zanesljiv...

 

Pred kakšne pol leta mi je prijateljica potožila, da ji je crknil Citroën in mi na koncu reče: "Saj veš, kako je to."

 

Takrat nisem vedel. Imeli smo dve Mazdi, pred tem Hondo. Honda je šla od hiše, ko je imela okoli 120.000 km, ker je postala za en sedež premajhna. Mazda 5 je šla od hiše, ko je imela blizu 360.000 km, ker sem bil naivni kreten. BTjka ima 210.000 in še veselo tiktaka po svetu...

 

No, zdaj zelo dobro vem, kako je, ko ti crkne... ... ... ... šara, ker vozilo to ni, do avta mu pa res veliko manjka...

  • Haha 1
  • Žalosten 2
Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Slivka, ne želim modrovat, ampak po tistem kar se je dogajalo s sestrinim Fusion-om, ko si pogosto pisal v Jamralnik, ma jaz bi kupil potem vse ostalo RAZEN forda, po moji kmečki logiki, jebiga. :(

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Če pa enostavno nima izbire. Večina proizvajalcev ne ponuja nič blizu tega, kar bi Slivka rabil. To je ta zdajšnje jebeno obdobje, kjer fabrka diktira kaj boš imel in ne kupec. Ampak važno da imamo SUV-ov na tisoč in en način.

  • Všeč 2
  • Žalosten 1

33112_1.png

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Včeraj je zgleda črna magija od slivkinega forda prešla na mojo mazdo in se mi je vklopil check engine. o2 lambdo sondo bo treba zamenjat. Dobr. Prvi check engine pri malo manj, kot 300 tisoč km :)

Screenshot_20231208_053029_org.eobdfacile.android.jpg

Popravljeno od Scr3am
  • Všeč 2
  • Žalosten 1
Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

  Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

×
×
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.