Skoči na vsebino

Sprememba cene goriv

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano
dne 8. 3. 2022 ob 20:26 je LabiGT napisal:

Počivalšek: Država bo skrbela za to, da cene naftnih derivatov ne bi eksplodirale

Se pravi naslednji teden bo 3 eur/liter

Sem kmet an s hribu doma, pa ne zastopm prou dobr zdej tega:

- ali so Počivalšek in aktualna Janševa vlada tako slabi, da niso izpolnili tvojih pričakovanj

- ali niso tako slabi, kot bi si jih ti želel

- ali niso tako slabi, kot ti trdiš, da so

- ali pa je kaj četrtega, česar, kmet, kot sem, ne vem

Ni mi jasno?

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano (urejeno)
pred 10 minutami je Janez007 napisal:

Cene na črpalkah so na maksimumu, narod prestrašen. V zadnjem tednu so cene nafte na svetovnem trgu močno padle, naša vlada pa bo ta pojav izkoristila sebi v prid - zajezitev cen bo njena zasluga. Dobra fora. 😉

slika.png.61d8c800bca9e17aca7fda9afdbcbc35.png

https://oilprice.com/oil-price-charts/

Zakaj pa vlada v Italiji in Avstriji, Nemčiji tega ne stori? V Italiji je ponekod že 2,5€/liter.😉

Bdw. A ste dobili zadnjo položnico za

elektriko? Mi smo jo. Namesto običajnih 120€ (grejemo se na elektriko) smo dobili račun za 43€.Tudi tukaj bravo vlada.👍

Na vseh področjih pomaga navadnemu človeku. Me zanima,kaj bi tišler sedaj, če bi bil še predsednik vlade(pa ni hvala bogu😊) v teh časih delal. Verjetno bi se še vedno skrival po straniščih v Bruslju. 😊

pred 47 minutami je SpEkTr napisal:

Bi moral v kontekst dodati še kupno moč oz nekaj podobnega.

A pri nakupu avta tudi to upoštevajo, koliko ima kdo plače? 🤔

Popravljeno od Alex

Napisano

Ste spet zaceli s politiko…. Se ena tema, ki bo sla v maloro… :( 

In taki ste potem najglasnejsi, kaksno je stanje na forumu…

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Call me pussy, ampak jaz gledam na te stvari tako, da se je škoda sekirat zaradi njih,ker itak ne bo nič bolje.

Rešitev : 10kmh manj na AC in manj uporabe avtomobila . Vsaj tako jaz že nekaj časa počnem.

Napisano
pred 5 urami je NevLado napisal:

Glej, jaz ti utemeljujem da tvoje napihovanje "ooo nategujejo nas vsi po spisku" ne pije vode, ker je cena obratno sorazmerna z pretvornim tečajem eur/dolar. Če imaš koga za krivit za podražitev ni naša vlada, ampak svetovni trg, da vrednost valut pada...

Prvo kot prvo, nisem odgovarjal tebi ampak @FuManchu - glej post nad tvojim. Slučajno si vmes, ko sem pisal odgovor, uletel s tvojim sporočilom. Tako, da je tukaj prišlo do zablode.

Kot drugo sem pa res nenamenoma spregledal, da se je res tečaj v teh 10 letih kar precej spremenil v našo škodo. Ne hendlam z valutami in tud nič ne kupujem z dolarji direktno, tako da priznam napako in se opravičujem, če sem komu naredil sive lase zaradi tega. Ampak vseenoje to dejstvo pridoda veliko manj, kot je razlike v ceni danes in recimo leta 2008.

Zakaj? Celotna cena litra goriva na črpalki mogoče zajema le tam nakje 40-50% cene, ki jo plačaš na blagajni.

Se pravi, recimo 2008, je bila regulirana cena goriva 1.26€ na liter, cena soda nafte (160 litrov) pa 146$ . Za lažje računanje dajmo valutn tečaj navzgor na 1,5 (se pravi dolar in pol za en evro). Po preračunu torej 0,61€. Ergo, če rečemo, da je strošek nafte pol cene goriva pomeni, da je končna cena z vsemi davki in maržo torej nekje okoli 1,22€/na liter, kar je dejansko blizu tistega kolikor je stalo gorivo, ki je bilo nekje 1,26€.

No pa še isti račun za danes 1,7€/ liter. Sod 126€, valutno razmerje 1,1.  Izračun pove, da je cena litra torej 0,71€/liter. Se pravi, če je to 50% cene bi torej moralo biti nekje okoli 1,42€/liter ne pa 1,7€ kot je danes na pumpah. Ker ni več regulirano je tale miš maš potegnil v smer, da nihče več točno ne ve koliko stane gorivo in kakšne so dajatve. Paše pa to tako distributerjem kot državi, saj za vsako povečanje še dodatno dvigne znesek DDV-ja.

Še vedno pa velja, da so zaslužki naftnih firm v slo bistveno višji kot v času regulacije... takrat smo vsaj točno vedeli kolikšen del so dajatve, eko davki, c02 davki, ddv davki.

SIOL.NET

Ob prvi večji podražitvi pogonskih goriv v začetku prejšnjega tedna smo bili po dolgem času priča pravemu navalu na bencinske servise...

33112_1.png

Napisano

Sedaj, ko se bodo goriva pocenila, bodo zopet kolone na benzinskih črpalkah. Ampak tokrat bodo zaradi tega, ker bodo vozili nazaj gorivo tisti, ki so ga tankali v plastične cisterne. 

• Haha 2
  • Začuden 1

Napisano (urejeno)

Fak, sedaj, ko bo cena zaplombirana na pribl. 1,5€ za liter nafte, bomo daleč najcenejši daleč naokrog. 👍(razen madžarske).Italijani bodi čakali tudi

po uro, če bo potrebno. 😊

Boss, kaj meniš? Celo kulovci so  zaploskali  vladi. 

Popravljeno od Alex
  • Všeč 1
  • Haha 1

Napisano
pred 5 urami je Nejc1986 napisal:

Call me pussy, ampak jaz gledam na te stvari tako, da se je škoda sekirat zaradi njih,ker itak ne bo nič bolje.

Rešitev : 10kmh manj na AC in manj uporabe avtomobila . Vsaj tako jaz že nekaj časa počnem.

A ti si torej tist kurec, ki je delal gnečno na AC-jih ta vikend. :hudicek: Za popizdit je bilo - folk 90 po prehitevalnem, pa izven AC-jev 50, kjer je omejitev 90. Res fuckin norci.

• Všeč 1
  • Haha 1

33112_1.png

Napisano
pred 11 urami je Boss napisal:

Nas vse... v Braziliji je recimo cena bioetanola šla zelo gor pa so itak samooskrbni in ta zadeva nima sploh nobene veze z naftnimi derivati. Umazano dobičkarstvo na vseh koncih - to je pomoje downfall kapitalističnega sistema in prvo kar se bo moralo zgodit je očitno uvedba regulacij, ker če ne smo samo še korak nazaj v kameno dobo.

pred 1 uro je Alex napisal:

Fak, sedaj, ko bo cena zaplombirana na pribl. 1,5€ za liter nafte, bomo daleč najcenejši daleč naokrog. 👍(razen madžarske).Italijani bodi čakali tudi

po uro, če bo potrebno. 😊

Boss, kaj meniš? Celo kulovci so  zaploskali  vladi. 

A si videl, Twito je naredil točno to kar sem napisal še predno je bilo objavljeno? Se pravi očitno imam nekaj pojma o ekonomiji in kaj je potrebno naredit, ko se ne moreš več zanesti na to, da bo trg samoreguliral sebe. Trenutno žal so vsi zbezlali in to je vojno dobičkarstvo v polnem sijaju - žal teorija prostega trga ne predvideva takega nebrzdanega pohlepa, ki je samo čakali, kdaj bodo zavili podražitve v posledico nekega drugega dogajanja in v vsej tej zmešnjavi ravbali kolikor je le mogoče.

• Všeč 1
  • Haha 1

33112_1.png

Napisano
pred 9 minutami je Boss napisal:

A ti si torej tist kurec, ki je delal gnečno na AC-jih ta vikend. :hudicek: Za popizdit je bilo - folk 90 po prehitevalnem, pa izven AC-jev 50, kjer je omejitev 90. Res fuckin norci.

Ja ,itak :) pa itak po prehitevalnem pasu ,da sem lahko malo v zavetrju od sredinske ograje .

• Všeč 1
  • Haha 1
Napisano
Pravkar je Nejc1986 napisal:

Ja ,itak :) pa itak po prehitevalnem pasu ,da sem lahko malo v zavetrju od sredinske ograje .

:bravo: hehe, sem vedel, da imaš trikov še na zalogi. Ampak ena resna... dejansko kolk je sploh realna poraba pri določenih pogojih. Seveda bolj, kot je avto kapelca kot tvoj al pa kravavan s sankami na strehi, kot moj je veliko več razlike kot pa kaka aerodinamična limuzina.

33112_1.png

Napisano
pred 13 minutami je Boss napisal:

A si videl, Twito je naredil točno to kar sem napisal še predno je bilo objavljeno? Se pravi očitno imam nekaj pojma o ekonomiji in kaj je potrebno naredit, ko se ne moreš več zanesti na to, da bo trg samoreguliral sebe. Trenutno žal so vsi zbezlali in to je vojno dobičkarstvo v polnem sijaju - žal teorija prostega trga ne predvideva takega nebrzdanega pohlepa, ki je samo čakali, kdaj bodo zavili podražitve v posledico nekega drugega dogajanja in v vsej tej zmešnjavi ravbali kolikor je le mogoče.

Pa to je normalno, da so to naredili, za razliko od drugih držav, kjer tega niso in je gorivo šlo v nebo. . Še dobro, da ni tišler v vladi. Bi imeli sedaj gorivo po 3€/liter.😊

Napisano
pred 2 minutama je Boss napisal:

:bravo: hehe, sem vedel, da imaš trikov še na zalogi. Ampak ena resna... dejansko kolk je sploh realna poraba pri določenih pogojih. Seveda bolj, kot je avto kapelca kot tvoj al pa kravavan s sankami na strehi, kot moj je veliko več razlike kot pa kaka aerodinamična limuzina.

Huh,meni potovalni računalnik ne kaže točno,ker je avto na LPG in je računalnik čist zmeden :). 

Tudi če računam porabo  ,ne pridem do točnega rezultata ,ker se nikoli ne natoči iste količine plina (odvisno od pumpe do pumpe, odvisno od vremena-temperature ...). Ampak če se recimo vozim po AC 150kmh je poraba na tank tudi dobrih 10l, če pa se vozim 125-130kmh pa ga spravim na 9l. Govorim o plinu. Porabo bencina na izzivu sem pa imel malo nad 7l ,pa sem se vozil zelo umirjeno.

No,s sestrično sva šla v Francijo... 2.0tdi Passat 140konjev , star 10let, 2osebi,poln prtljažnik , brez prtljažnika na strehi, ampak s sankami . Tempomat na 135kmh,6prestav: na koncu je tja grede  nanesla poraba na AC 5,6l. Ko sva nazaj grede vozila preko prelaza in po regionalni cesti je bila poraba 4,2.  

Me je presenetilo ,da je navkljub 6i prestavi (2100obratov pri 135kmh) Passat bolj požrešen na AC,kot na regionalni cesti kjer je bilo veliko sprememb hitrosti .

Xsaro pa zjebe velika čelna površina in samo 5brzin.

Napisano
pred 30 minutami je Alex napisal:

Pa to je normalno, da so to naredili, za razliko od drugih držav, kjer tega niso in je gorivo šlo v nebo. . Še dobro, da ni tišler v vladi. Bi imeli sedaj gorivo po 3€/liter.😊

In sedaj se bo verjetno zacelo dogajat tako, kot na Madzarskem, kjer je ob meji omejitev, koliko lahko tankas, ker je nabavna cena za voriva visja od prodajne… oz. prodajalci goriv bodo z vsakim prodanim litrom delali izgubo … sploh ko bodo lahi navalili na crpalke…

lp

Thomas

image.png

Napisano

Najbolj ugodna je med 50 in 90km/h. Recimo pri dizlih je nekje 6l/100km pri 130km/h in 7l/100km pri 150km/h.

33112_1.png

Napisano

Sem zadnjic na nemski TV gledal nek prispevek, kjer je bilo govora o tem, kako se lahko privarcuje pri gorivih… in je nek “strokovnjak” suvereno izjavil, da je recimo razlika v porabi na AC  pri hitrostih 120 km/h ali 160 km/h 50% 🤣… 

lp

Thomas

image.png

Napisano
Pravkar je Jest napisal:

In sedaj se bo verjetno zacelo dogajat tako, kot na Madzarskem, kjer je ob meji omejitev, koliko lahko tankas, ker je nabavna cena za voriva visja od prodajne… oz. prodajalci goriv bodo z vsakim prodanim litrom delali izgubo … sploh ko bodo lahi navalili na crpalke…

V minus ne bodo šli, ker so si zdajle odrezali bogat kos pogače pri maržah - z njimi mašijo luknjo, ko se jim je drastično zmanjšala prodaja drugih artiklov kupcem brez PCT pogoja - ta trenda ostaja naprej, ker so se kupci navadili in nimajo potrebe sploh več zavit v notranjost bencinskega servisa in plačujejo le gorivo preko aplikacije.

Tako pa bodo morali zmanjšat marže, država zniža trošarine in ko vse skupaj sešteješ je še posledično DDV nižji in cena je na nivoju kot bi morala biti, ko so bile cene regulirane še pred sprostitvijo in divjo veselico disributerjev.

Še enkrat - gola cena goriva brez vseh dajatev je cca 10 evro centov različna danes kot leta 2008. Pri končni pa je razlika astronomskih 40 centov.

33112_1.png

Napisano
pred 2 minutama je Boss napisal:

in plačujejo le gorivo preko aplikacije

Kolikor sem opazil, jih dokaj malo placuje z aplikacijo… Vec se jih je posluzevalo “zunanjega okenca” takrat, ko je bil se obvezen PCT… Enkrat se mi je zgodilo, ko sem zakljucil s tankanjem (seveda placal preko aplikacije) in se vsedel v avto, mi en tip potrka po sipi, odprem… in pravi, da sem pozabil it placat 🤣 …

lp

Thomas

image.png

Napisano
pred 6 minutami je Jest napisal:

Sem zadnjic na nemski TV gledal nek prispevek, kjer je bilo govora o tem, kako se lahko privarcuje pri gorivih… in je nek “strokovnjak” suvereno izjavil, da je recimo razlika v porabi na AC  pri hitrostih 120 km/h ali 160 km/h 50% 🤣… 

Čeprav, pri avtu, ki pri 120kmh kuri 5,5l na 100km zna bit nekje 7,8l/100km pri 160kmh kar je dobrih 40% razlike. Ta procent razlike pada bolj kot je avto neekonomičen, tako da je v bistvu težko procente uporabt za merilo.

33112_1.png

Napisano
pred 6 minutami je Boss napisal:

Še enkrat - gola cena goriva brez vseh dajatev je cca 10 evro centov različna danes kot leta 2008. Pri končni pa je razlika astronomskih 40 centov.

Ampak trgovci bodo pomoje bolj prikrajsani, kot drzava… ki pobere razne takse in DDV…. Dolocili so samo najvisjo ceno, po kateri lahko prodajajo goriva… dvomim, da se je drzava popolnoma odpovedala svojemu delu pogace…

lp

Thomas

image.png

Napisano
pred 2 minutama je Jest napisal:

Kolikor sem opazil, jih dokaj malo placuje z aplikacijo… Vec se jih je posluzevalo “zunanjega okenca” takrat, ko je bil se obvezen PCT… Enkrat se mi je zgodilo, ko sem zakljucil s tankanjem (seveda placal preko aplikacije) in se vsedel v avto, mi en tip potrka po sipi, odprem… in pravi, da sem pozabil it placat 🤣 …

🤪

Jaz sem pa ogromno prihranil s to aplikacijo - pred tem sem vedno še kako bedastočo fliknil zraven in če vemo, da je recimo piksna Monsterja v štacuni 1,34€ na pumpi pa 2,5€ je lahko hitro jasno, da so prihranki kar lepi.

33112_1.png

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Delal hišo iz nule.  Je odvisno, s čim in kako delaš. Sam sem na primer zidal s porotherm 38, ne pa z modularcem in 30 zid. Pa je pol ceneje z modulom. Zid ostane za vedno, vse ostalo adaptiras. Če sam delaš, je ugodno. Drugače so roke dražje od materiala... Roman bi lahko napisal... 
    • povej več, a si že imel tak projekt pa te je zdaj sesulo in ti je zdaj žal? se mi zdi, da nekaj veš 
    • Ja, jurja na kvadrat bo kar pravilna ocena po moje. Kot so drugi že rekli tule. Jaz sem tudi šel dograjevati hišo iz leta 85 in je zdaj dvostanovanjski objekt na lokaciji, ki jo danes ne dobiš kar tako samoumevno - bližina Celja, avtocesta 5 min stran, vse stvari na dosegu roke, otroci lahko (že) sami hodijo po dejavnostih. Ne govorim o neki Ljubljani, pa vseeno, saj vemo kako je z bajtami in cenami danes. Več faktorjev špila tu.   Zgodba je tudi drugačna kot včasih. Danes je glavno da se zapufajo ljudje in da je čez eno leto fertik. Včasih se je pa lepo 10 let delalo in se je počasi naredilo. Malo smo to tudi pozabili. Res je pa, da danes pri vsej izbiri in dopaminskih šusih od drugje je težko glavo v stvar spraviti.   Sam sem si dal kar zalogaj. Začetni objekt velikost cca. 300 m2 neto sem dozidal in ga spremenil v dvojček 220 m2 + 170 m2 skoraj brez kreditov in z veliko lastnega dela in predvsem načrtovanja s tem, da sem v objektu skozi živel. Se pa lahko v prihodnosti lastništva urejajo posebej če je treba.   O mojem porabljenem času za ta projekt zadnjih 10 let pa raje ne bi govoril. Poleti 2022 in potem še celo 2023 sem bil čisto sesut, pa še iz projektov v firmi se nisem videl. Sem pa tehnik po duši in imam OCD s prefekcionizom, tako da vemo kako potem to gre. 🤪
  • Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.