Skoči na vsebino

Računalništvo

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)
pred 18 urami je Boss napisal:

V teh zadnjih serijah Intel sploh ne daje svojih hladilnikov zraven. Vsaj tako izgleda, ker kjerkoli sem gledal je bil sam proc brez hladilnika v kompletu. Tako, da pač moraš posebej kupit. Rama je 32GB (2x16). sem spregledal, da je 2x, woopsie

Pri grafi je pa tako, da ko si enkrat tam na 600-700€ je čist isti drek, če daš še par stotakov zraven pa si na zadnji generaciji. 4070Ti je res komaj dobro izšla 😋 Za primerjavo s prejšnimi RTX 3000 je pa tko; med 3060TI in 3090 je bilo v Adobe Premiere razlike nekih 10%. Cena 3090 pa je bil  x4 cene 3060Ti. 🙄

Kar se tiče rama je bolj kot hitrost pomembna količina. Če imaš premalo tistega ''cache-ja'', ti začne uporabljat cache od diska in to že upočasni zadevo. Vprašanje kolk to zares opazimo povprečni uporabniki. Je pa pri procesorju bolj pomebna hitrost, kot število jeder. Za Premier je ''sweet spot'' 16 core.

Sem tak, da načeloma kupujem stvari, za dlje časa tko, da zdajle je PC res overkill, ampak čez 5-6 let pa ne bo več.

Pa če je človek priden in naredi še kaj dodatno se pa lahko mal poboža s kakšno nagrado. :hohoho:

Če ma človek d'nar in se lahko tkole mal poboža je res super. Sploh, če si dobil res dobro ceno za tole vse skup si zmagal. Karkol boš že delu s tem kompom vedi, da lahko to delaš v 4K 60FPS 😁👍 Se pa načeeeeloma ne splača dans več sestavljat ''future proof'' računalnikov. Tud sam nisem kište rabil odpirat od 2015, ko sem jo sestavu, zdej pa je kr že počas treba. Ampak samo iz vidika iger. Ne igram sicer prav veliko, ampak tiste parkrat, ko me zanima kak špil, mam pa rad grafiko na ful.

Popravljeno od samSimon
  • 2 tedna kasneje...
Napisano (urejeno)

Pozdravljeni.

Tisti, ki zivite v hisi me zanima kako imate doma urejeno wifi povezavo. Imate vec routerjev ali vec dostopnih tock ? Ali celo vec routerjev, ki delujejo kot access point ? V pritlicno nadstropje in klet zelim namestiti ruter oz. dostopno tocko in bi rad vzel neko ok zadevo, ki nemoteno preklaplja med samimi napravami. Ruter oz. dostopna tocka bo dobila internet preko utp kabla in sicer s hitrostjo 1 Gbps. Zadeva bo skoraj zagotovo delovala na 2.4 Ghz, saj mi je bolj pomemben domet, kot pa sama moc downloada.

Popravljeno od Scr3am
Napisano

Jaz imam Mesh sistem ... 4 naprave, s katerimi imam pokrito celo hiso ... Najprej sem kupil komplet s tremi, potem pa dokupil se enega ... 

EERO.COM

eero is the world’s first home WiFi system. A set of three eeros covers the typical home. They work in perfect unison to deliver hyper-fast, super-stable WiFi to every square foot. It’s simple...

Imam pa doma se vedno prejsni sistem (Huawei WiFi Q2 Pro) in sicer imam 2 velika kompleta (1 glavni + 2 satelita) in enega malega (1 glavni + 1 satelit) ... Ce te zanima, dam vse skupaj za ene 150€ ... Lahko dobis za probat, ce ti ustreza ... 

Prednost tega sistema je, da se sateliti enostavno vtaknejo v elektricno vticnico in z bazno postajo komunicirajo brezzicno ali preko elektricne napeljave (PLC). Vsaka enota ima se ethernet izhod za priklop mreznih naprav povezanih preko ethernet (lahko tudi recimo navaden switch in se potem recimo na satelit prikljuci vec naprav preko etherneta. 

https://www.amazon.de/-/en/HUAWEI-satellites-Powerline-including-Gigabit/dp/B07YX54362/ref=sr_1_2?crid=FTJ3XU2M8CZ7&keywords=Huawei%2BWiFi%2BQ2%2BPro&qid=1681239106&sprefix=huawei%2Bwifi%2Bq2%2Bpro%2Caps%2C77&sr=8-2&th=1

image.jpeg

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano
Pred eno uro je Scr3am napisal:

Pozdravljeni.

Tisti, ki zivite v hisi me zanima kako imate doma urejeno wifi povezavo. Imate vec routerjev ali vec dostopnih tock ? Ali celo vec routerjev, ki delujejo kot access point ? V pritlicno nadstropje in klet zelim namestiti ruter oz. dostopno tocko in bi rad vzel neko ok zadevo, ki nemoteno preklaplja med samimi napravami. Ruter oz. dostopna tocka bo dobila internet preko utp kabla in sicer s hitrostjo 1 Gbps. Zadeva bo skoraj zagotovo delovala na 2.4 Ghz, saj mi je bolj pomemben domet, kot pa sama moc downloada.

Do kište iz mansarde kabl.

NAS na kablu zraven routerja.

Ko delam na službenem prenosniku v kleti vleče 5GHz, ko ga malo bolj obremenim veksla na 2.4 GHz.

Vlečejo vse wifi naprave bo bajti brez problema.

Napisano
pred 13 urami je Jest napisal:

Jaz imam Mesh sistem ... 4 naprave, s katerimi imam pokrito celo hiso ... Najprej sem kupil komplet s tremi, potem pa dokupil se enega ... 

EERO.COM

eero is the world’s first home WiFi system. A set of three eeros covers the typical home. They work in perfect unison to deliver hyper-fast, super-stable WiFi to every square foot. It’s simple...

Imam pa doma se vedno prejsni sistem (Huawei WiFi Q2 Pro) in sicer imam 2 velika kompleta (1 glavni + 2 satelita) in enega malega (1 glavni + 1 satelit) ... Ce te zanima, dam vse skupaj za ene 150€ ... Lahko dobis za probat, ce ti ustreza ... 

Prednost tega sistema je, da se sateliti enostavno vtaknejo v elektricno vticnico in z bazno postajo komunicirajo brezzicno ali preko elektricne napeljave (PLC). Vsaka enota ima se ethernet izhod za priklop mreznih naprav povezanih preko ethernet (lahko tudi recimo navaden switch in se potem recimo na satelit prikljuci vec naprav preko etherneta. 

https://www.amazon.de/-/en/HUAWEI-satellites-Powerline-including-Gigabit/dp/B07YX54362/ref=sr_1_2?crid=FTJ3XU2M8CZ7&keywords=Huawei%2BWiFi%2BQ2%2BPro&qid=1681239106&sprefix=huawei%2Bwifi%2Bq2%2Bpro%2Caps%2C77&sr=8-2&th=1

image.jpeg

Pol maš ti cel NASA center doma 😉 😛

Napisano (urejeno)

A zaradi 5g si pa stavi folijo na glavo, doma pa nasa center 😛🤪

Popravljeno od Tilen5

Voznik premium vozila, na premium pnevmatikah.

Napisano
pred 15 urami je Scr3am napisal:

Pozdravljeni.

O tem sem nekje na tem forumu že pisal, ampak tako kot @Jest sem naredil detajlno analizo situacije, tudi z nekaj predznanja. Na koncu je padla odločitev za Linksys Velop, ki se mi zdi trenutno najboljša rešitev na trgu. Pred par dnevi sem jo predlagal tudi kolegu, ki je obupal s konfiguracijo večih router access pointov.

Jaz imam konfiguracijo 3 dual band (AC1300) in enega triband (AC2200) v dnevni, kjer je več naprav. Predlagam, da kupiš 3x triband in vsaj 2 med sabo povežeš s kablom. 

https://www.amazon.de/-/en/Tri-Band-Repeater-Extender-Wireless-Coverage/dp/B07DBL9VCV

Napisano
pred 15 urami je Scr3am napisal:

Pozdravljeni.

Mi imamo samo TP-Link Archer C6 router v prvem nadstropju in lovita obe frekvenci v mansardo in pritličje ter okrog hiše.

Napisano

Osnova je seveda zmogljiv usmerjevalnik. Glede na to, da se naprave v sodobnih gospodinjstvih kar množijo, pa da boš prej ali slej imel kakšen vzgib po pametnem domu, bi sam izbiral nekaj z več antenami (da lahko sočasno komunicira z več napravami) in že WiFi 6 standard (802.11ax).

ASUS, Xiaomi, Huawei ... niti ni toliko pomembno ...

Če to ne pokrije hiše (odvisno je je lociran, če je nekje v sredi, bo verjetno ok), sicer pa v sobo, kjer še dobiš signal, dodaš "repeater". Tako imam jaz rešeno na zadnji zunanji steni, da potem nese še do garaže (in dlje). 😃

Napisano

Več kot tri leta imam le 1 router - Asus RT-AC2900 (RT-AC86U), postavljenega na sredini hiše, na mizi v 1. nadstropju, in ne poznam več težav, ki so se prej pojavljale pri cenejših routerjih. 

WWW.ASUS.COM

ASUS gaming routers provide the very best gaming experience, with an arsenal of features and tools designed to improve online gaming performance and give you the competitive edge you need to win.

Napisano

Težave nastanejo, ko imaš preveč naprav, in potem ima en bogi router ogromno dela hendlat in razporejat te naprave, vsaj pri meni jih je cca 20 komadov. Pri mesh konfiguracijah se to porazdeli, ne rabiš se sekirat ko prehajaš med nadstropji, etc etc. 

Napisano
pred 15 urami je godlike napisal:

Do kište iz mansarde kabl.

NAS na kablu zraven routerja.

Ko delam na službenem prenosniku v kleti vleče 5GHz, ko ga malo bolj obremenim veksla na 2.4 GHz.

Vlečejo vse wifi naprave bo bajti brez problema.

Akos test:

- na kablu: 158/16 (paket je uradno 150/15)

- wifi skoz 2 plošči in 2 steni 25/8

Za delo mi tak wifi zadošča.

Router moj pa je Synology RT6600ax.

Napisano
pred 22 urami je MazdaBoy napisal:

Pol maš ti cel NASA center doma 😉 😛

Tisti prejsnji sistem je spakiran v skatle… tako da imam samo te striri skatle… in so pokrite vse potrebe po celi hisi… 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Jaz uporabljam Ubiquiti.

Usmerjevalnik 

EU.STORE.UI.COM

All-in-one console and security gateway designed to support powerful LAN and WiFi networks. Features: Dual-band WiFi 5 access point Four-port Gigabit switch Advanced network security (content fil

In še eno dostopno točko v dnevni sobi, ki jo imam obrnjeno navzgor (leži na omari), da pokrije mansardo

EU.STORE.UI.COM

Compact, dual-band WiFi 6 access point with flexible mounting options. Features: 5 GHz WiFi 6 band, 2.4 GHz WiFi 4 band 1.5 Gbps aggregate throughput rate Focused antenna pattern for optimal ceil

Dostopna točka ima WiFi 6, usmerjevalnik ga nima.

Vzel pa sem Ubiquiti, ker ima res dober vmesnik za upravljanje in tudi topologijo omrežja potem lepo izriše.

Imajo pa tudi Design Center, kamor lahko naložiš načrt stanovanja/hiše in potem na načrt vstaviš kje boš imel kaj zmontirano pa ti izriše (približno) pokritost s signalom:

image.pngimage.png

it's better to let someone think you're an idiot then to open your mouth and prove it

32888_1.png

Napisano
dne 2. 4. 2023 ob 11:42 je NevLado napisal:

V redu

A SI TI PRLIMOU SLIKO? NISI NE!!!!!

Jei Alex omenu v sosednji temi da pokrivamo marsikatero temo na tem forumu, pa sm se spomnu da @Boss še kr ni prilimou slike svoje nove kište.

Predlagam prvo nezaupnico zvestobe v tej temi.

Glasujemo...

• Všeč 1
  • Haha 2
  • Žalosten 1
Napisano

Nice, edin kak fan manjka za optimalen airflow (...no sicer pa envem za kaj uporabljaš pc)

Napisano

To še pride... sem videl, da se res preveč segreva. Sicer je zgoraj mreža in en filter pritrjen z magnetom, pa se pretok zraka precej izboljša, ko začasno odstraniš. Ampak vseeno pride še kak vent, da bo ziher OK.

33112_1.png

Napisano

Pull in spredaj (pomoje ti gre 2x140mm), pol pa en da piha ven odzadaj en pa na vrhu pa je za to konfiguracijo več kot dovolj.

Napisano

Tole gledam mal, od Noctue vente. A so zakej? Niso glih pocen ampak baje so fejst vzdržljivi.

Rabim pa za zadaj 12cm, zgoraj pa 12 ali 14 ampak po moje bosta kr dva 12cm. Ne vem, če bi rabil več, ker spet ne bi rad naredil fabrko kar se tiče glasnosti.

33112_1.png

Napisano (urejeno)

Noctua so dobri ja. Če hočeš tihe vzemi od Be Quiet!

Zgoraj za 140mm morš pa pogledat če bodo zaradi debeline šli mimo kablov/cpu hladilnika,.. pri meni se je izšlo za mišjo dlako

Popravljeno od Tilen5

Napisano
dne 24. 4. 2023 ob 20:47 je Boss napisal:

Tole gledam mal, od Noctue vente. A so zakej? Niso glih pocen ampak baje so fejst vzdržljivi.

Rabim pa za zadaj 12cm, zgoraj pa 12 ali 14 ampak po moje bosta kr dva 12cm. Ne vem, če bi rabil več, ker spet ne bi rad naredil fabrko kar se tiče glasnosti.

Noctue so med najboljšimi. Kar se postavitve tiče bi daj js zgoraj samo 1 vent. Če bi mel dva se zna zgodit da ti bo en ''hladn'' zrak ven zauhu namest vročga.

spodaj ''šalabajzerska' skica

null

image.png

Napisano

Moja malo ne običajna postavitev hlajenja :)

nullzgoraj in spodaj dovajam svež zrak (hljenje CPU in Grafične) zadaj in na strani pa odvajam vroč zrak.

image.png

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.