Skoči na vsebino

Ogrevanje & izolacija samostojne hiše

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

Moje postrojenje:

Hi?a iz 80ih (zunanje mere cca 10 x 15)

Balkona (hladilnih rebr) za 20 dol?inskih metrov

Fasada: 4cm stiropora, spodnja 2m(cokel) neizolirana.

Okna: predpotopna (niso termopan)

Prezra?evalni sistem: Morav?ka burja ob zaprtih oknih dr?i zavese vodoravno

Eta?e: -spodnja neogrevana ? 2 gara?i in pomo?ni prostori

-pritli?je ogrevano na 18 ? ker trenutno tam nih?e ne biva

-stanovanje podstre?no ? kuhinja, dnevna, hodnik ogrevano na 23?,

- spalnice, kopalnica na 21,5 ? stalno (tudi pono?i)

Ogrevanje cele hi?e, hlajenje podstre?nega stanovanja poleti, gretje sanitarne direktno z el boljerjem (poleti jo greje sonce), dogrevanje kopalnice z 2infra me je lansko leto pri?lo 615? (dobavitelj Gen-i, paket zveza potro?nikov)

Grejem pa z dvema Mickama 3,5KW in dvema 2,5KW, vse gredo do -25 ?C.

Prav zanimivo je ko je klima sposobna greti ?e s 150wati ? toliko kot ?e skupaj na sekretu in v ?pajzi pozabi? lu? :lol: . Ima pa ogrevanje s klimami tudi kak?no negativno plat.

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

Napisano

?e nekaj me zanima; brez talnega gretja, (kar v mojem primeru pomeni razkopat vse estrihe, obenem pa tudi ves marmor, plo??ice in laminate ven ruknit), mi najbr? nobena oblika T? ne bo kaj prida koristila ali se motim?  :ne vem:

Kolikor sem zasledil, si nekje napisal, da so radiatorji predimenzionirani. Torej bodo dovolj greli tudi pri ni?ji "kotlovske" vode temperaturi in ni potrebno, da v njih prihaja voda s temperaturo 90 stopinj celzija... ?e so res dovolj veliki, bodo povsem spodobno greli ?e, ?e ima voda 60 stopinj. To pa zmore vsaka toplotna ?rpalka...

Preden pa se odlo?i? za nakup "vira toplote", poskusi oceniti, koliko mo?i sploh potrebuje?. Ker ?e kupi? premajhno... Ne T? ne kotla ne more? ?ipirati, pa da da od sebe ve?, kot je deklarirano. Torej ve? kot do konca ne more? "na?gat". In ?e je premajhna... Predvsem zato, ker si sam napisal, da je hi?a v sen?ni legi...

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano

Na mojem podro?ju je zdaj "hit" investicije v samooskrbo (fotovoltajika) in v nakupu T?. 

Recimo 11kW elektrarna je cca. 13000? + T? pride nekaj ?ez 20.000?.

Kdaj se ti to izpla?a pri elektriki pa naj si sami izra?unate. pomojem ve? kot 10 let... 

Trenutno je takih samooskrb od Triglava do Jadrana neki ?ez 200 kom.

Napisano

Fast heater zdele opazujem na tv shop.

Ne me smukat, zadeva v velikosti odganjalca komarjev.

A res kdo verjame takim pripovedkam??? :))

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Napisano

Misli si, da brezpla?no... Sej pravim, da dejte si sami izra?unat...

Ne vem, o?itno se da folk kar hitro obrniti :-0

Napisano

?e je ?e streha primerna za izkori??anje sonca (ni vsaka streha prava streha - usmerjenost, naklon,... ?e koga zanima, lahko kak?no tudi o tem napi?emo) je cenej?e uporabiti kolektorje za vodo, zalogovnik in en kotel za pomo? v obla?nih dneh...

Se pa da ljudi tako hitro obrnit, da sem tudi sam nemalokrat presene?en. Trgovci ve?ino ljudi nafarbajo vsaj tako dobro in hitro kot politiki, ?e ne ?e bolj?e. V?asih so bili kmetje, ki so komaj kon?ali osnovno ?olo, pa so imeli ve? zdrave kme?ke pameti kot pa dandana?nja gosposka, ve?ina s fakultetami... 

Mislim, da sem nekje enkrat ?e napisal: v?asih, ko poslu?am trgovca, ki nekomu kaj razlaga, me ima, da bi trgovca vpra?al, ?e res verjame vse to, kar je pravkar povedal...

serviser.gif

Napisano

Evo realen primer:

Hi?a iz 80 let, obnovljena z nekaj izolacije.

Ima T? in ima skupne elektri?ne povpre?ne porabe 43kwh/dan. To je cca 155?/mesec, oz. skupaj z prispevkom cca. 1800?/leto (odvisno od ponudnika ele.).

Pred kratkim si je namestil ?e 10kW MSE. 

Na  dan priklopa MSE se lahko stranka dogovori z distributerjem oz. dobaviteljem ele., koliko bo pla?eval mese?ni obrok. Lahko tudi samo prispevek 20-25?/mesec (odvisno od varovalk).

1x na leto je obra?un in tako se to?no dolo?i mese?ni obrok. ?e ima ve? oddane energije kot prejete je poraba 0 kwh/mesec in mese?no pla?uje samo prispevek za varovalke.

Pa vzamemo, da je res investiral v T? in MSE 20.000? in da letno porabi 1500? (z odbitem prispevkom za varovalke) elektrike; mu investicija pride na 0 po dobrih 13. letih. 

Tukaj pa nisem upo?teval vzdr?evanja, zavarovanja,...

Ne vem ma 13 let je dolga doba in vseeno se jih veliko to odlo?a.

Razni top ?opi pa ponujajo res vsemogo?e pakete... kako privabit ?im ve? investitorjev... 

Iz mojega vidika so te MSE in  SE ene take smeti, ki nam v distribuciji povzro?ajo kar veliko problemov...

Napisano

Zaradi vseh teh son?nih in vetrnih elektrarn nas bo ?e po?teno bolela glava.

V elektrarni ima? en velik rotor, ki ima svojo vztrajnostno maso. In se vrti. Ker je zadeva velika, se odziva po?asi. ?e gre za neko jedrsko ali termo elektrarno, se zadeva sploh odziva po?asi (hitrost je relativen pojem - pri frekvenci 50 Hz se hitro pozna vsaka malenkost in ?e se lahko frekvence generatorja in omre?ja "stepejo" in elektrarna "izpade"). Zdaj pa imamo v sistemu ogromno son?nih elektrarn. ?ez sonce se zapelje en oblak in ogromno son?nih elektrarn na lepem za?ne delati s precej manj?o mo?jo. Kar pomeni, da je treba ta manjko pridelati na "klasi?en" na?in. Termo elektrarne pa se ne morejo tako hitro odzvati. Zato ni druge, kot da premog se?igajo na polno in proizvajajo paro na polno, pa ?eprav jo spu??ajo v ozra?je, samo zato, da so v pripravljenosti tisti trenutek, ko oblak zakrije sonce...

Zelo na kratko in zelo povr?no razlo?eno, ?e bi kdo rad podrobnej?o razlago, naj pove, pa se "razpi?em"...

serviser.gif

• 2 tedna kasneje...
Napisano

Ne pomnim da bi kdaj tako pozno vklopil centralno kurjavo kot letos. Niti ko sem bil v tujini in je bilo ogrevano 'na snezinko' v nastavitvah termostatskih glav radiatorja.

Gaspercka sem doslej laufal in premicne el.radiatorje, pa se to zgolj obcasno.

Pravijo, da prihaja zima. Kaj prerokuje carovnik Boss? :)

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Napisano

Haha, zima bo, ampak ni? neobi?ajnega in katastrofalnega, tako da ni glih za skrbet.

33112_1.png

Napisano

?ez ogenj ga ni. Nobena T?. T? je modna muha.

Deluje. Ampak na manj mrzlih koncih.

Jaz imam pelete pa vsaki? ko pe? ?istim preklinjam zraven. Ampak nebi nikoli dal noter T?. ne mor? iz -20 plusa nardit. Seveda lahko. Z elektro grelci. Ampak potem to ni ve? T?.

Poglej ?e malo v smeri IR panelov.

Have a nice and productive day!

Your future depends on it.

Your LIFE… depends on it.

A Klokateer...

Napisano

ne mor? iz -20 plusa nardit. 

Od - 20?C do -273? C je ?e celih 253 stopinj - to je pa kar precej energije-se pravi se da iz tega z ustrezno ma?ino da ?e kar precej plusa naredit.

Problem ki se pojavi ko je -20 je, da je razlika znotraj/zunaj dobrih 40?C in tej razliki je ustrezen velik toplotni tok skozi stene, okna... ki ga je potrebno pokrit, in to ne glede na to kaj kurimo. 

Na Morav?kem smo baje 50let za cajtom in globalnega segrevanja pri nas sploh ?e ni, pa vendar v zadnjih 7 letih odkar se grejem na klime ki so v bistvu T?. nisem do?ivel -20. Bilo pa je -10 tudi ?ez dan in ve? dni zapored. Udobje gretja s klimami je pri teh minusih je pa glih malenkost bolj?e kot pri pe?i na drva / kurilno olje ki jo imam ?e vedno priklju?eno vendar ne uporabljam ker ni potrebe. 

?e to. Na?a pe?, pardon, kotel centralne kurjave ne rabi elektrike kadar je na drva.

Napisano

?e bi si delal novo hi?o, bi sigurno izbral T? in po bajti dal talno gretje. V kopalnici bi si dal ?e lojtrico z el. grelcem (za prehodna obdobja, pa za kako brisa?o posu?it). 

Kar se pa STV ti?e smo delali en grob izra?un, kaj se bolj spla?a TC, ali el grelec. Inesticija za T? je precej ve?ja, s tem da je potem naprej poraba dosti manj?a. Pri grelcih, je pa za?etna cena nizka, pla?uje? seveda ve? elektrike. Samo, ?e se ti pokvari T? je sigurno popravilo dra?je, kot pa ?e ti crkne el grelec :) 

Trenutno, se ogrevam na pelete in me res moti tole tedensko ?i??enje. Pa grelec mi gre na dve leti, pa ?e te?avo imam, ker imam malo prostora in ne morem delati neke zaloge s peleti, zato moram kupovati manj?e koli?ine in potem ?e to tuhtati, za koliko ?asa mam zalogo. Kje kupiti pelete... da ne omenjam, da so se kar precej podra?ili :( 

Napisano

Tisti ki res misli da so toplotne ?rpalke modona muha slepi samega sebe.

Voznik premium vozila, na premium pnevmatikah.

Napisano

Jaz osebno imam prakti?ne izku?nje samo z dvema toplotnima ?rpalkama, ki jih imamo v slu?bi in ju moram upravljati. In dobim pege vsaki?, ko se oglasi alarm. In to je v zimskem ?asu precej pogosto...

Je pa res, da sta stari 10 in 12 let, nabavljeni pa po javnem razpisu, torej najcenej?i ponudnik... To, da zunanja enota na debelo zmrzne ?im je malo ve? vlage v zraku re?ujemo tako, da imamo napeljano cev in po registru polivamo mla?no vodo, ki tali led - ?paramo, pa ne glede na to, koliko ko?ta... So pa potem ?e druge okvare in izgube plina in tako naprej... Nekako imam ob?utek, da "rok uporabe" toplotnih ?rpalk ni 15 - 20 let, tako kot kotli na drva...

Mogo?e pa je to le slu?ajno taka izku?nja in ostali nimajo takih te?av?

serviser.gif

Napisano

Tisti ki res misli da so toplotne ?rpalke modona muha slepi samega sebe.

Ali pa verjame energetikom, ki imajo svoje mnenje in ne ?ivijo od prodaje T? kot verjetno ti.

A Klokateer...

Napisano

Jah ali pa ce si uporabnik ze 10 let.....kjer dajes 2x manj kot soaed s kaminom v enakem in manjsem dvojcku. Ravno ta vikend je cirkular pel cel vikend, klel je pa zraven non stop. Odkrito je priznal da je naredil napako - in narocil je tc.

Stalno mora skrbeti, pucati, dimnik oskrbovati, dezurati ogenj, ko kam gredo je problem zmrzali....itd itd

On seveda brez bojlerja ne gre , torej elektrika

Edini problem so misi pri meni TC niti pogledal nisem drugace 10 let. Ko jo strokovnjak nastima je to to.

Poleg tega lahko preko interneta upravljas nastavitbe - zelo primerno za nas ki smo veliko naokoli

Se strinjam da je lahko ok. Je pa T? veliko bolj odvisna od lokalnih temperatur kot katerikoli drug vir ogrevanja.

Pri nas npr je enostavno premrzlo za T?. Morda kje drugje lepo uspeva in ni? ne re?em. tudi jaz imam raj?i samo pritisk na gumb kot pa premetavanje vre? in ?i??enje finega prahu ki ti zleze globoko v plju?a.

Primer tvojega soseda - kamin kot edini vir mi je pa precej ?uden. kamin bi jaz rekel da je za dodatek, za okras, (zakuri? ?e se ti da druga?e pa ne) in da namesto TV gleda? plamene. izkoristek je itak dizaster, vse gre v dimnik, da ne govorim o potratnosti.

A Klokateer...

Napisano

Je pa res, da sta stari 10 in 12 let, nabavljeni pa po javnem razpisu, torej najcenej?i ponudnik...

?e kupi? da?ijo pa? ne more? pri?akovat, da se bo? vozil kot z mazdo al pa ?kodo. 

?e vam ne dela defrost bi moral poklicat servis, ker o?itno je nekaj narobe.

Napisano

Ja koliko vec minusa pa mas ti? Ne minrect da imas -30....zadnjo zimo smo imeli vec kot en mesec konstantno pod -10 vse tja do -20....

Katero zimo? Prej?njo zimo je bilo samo ene dva dni konec Februarja manj kot -10 vse ostale dni pa je bilo ve?inoma nad nulo. :ne vem:

33112_1.png

Napisano

Ja koliko vec minusa pa mas ti? Ne minrect da imas -30....zadnjo zimo smo imeli vec kot en mesec konstantno pod -10 vse tja do -20....

Sicer ne vem, o kateri zimi vidva govorita, a ?e je govora o januarju 2018, smo se mi vrh hriba v kratkih rokavih sprehajali... Edino februar in marec sta imela nekaj ni?je temperature (vrh hriba smo imeli okoli -10?C) ter precej snega.

Pol to ni TC :)

Hja, definirano je kot toplotna ?rpalka zrak - voda. Tudi na navodilih za upravljalca pi?e, da gre za toplotno ?rpalko... Poleti jo za?enemo za hlajenje in zadeva nekako melje. Jeseni preklopimo na ogrevanje, pa... Dela, dokler dela, potem pa ne dela ve?... In v?gemo plinski kotel in ogrevamo na plin, dokler je toplotne ?rpalke ne "spravimo k pameti". Ponavadi jo dalj ?asa popravljamo kot pa potem deluje... ?eprav je ?e pred nekaj leti zadeva ogrevala skoraj vso zimo...

serviser.gif

Napisano

Obstaja ve? tipov tc jaz imam zemlja voda in me nizke temperature ne motijo, ?eprav zna pri nas v Halozah biti tudi mrzlo

Poslano z mojega EML-L29 z uporabo Tapatalk

Za vse vaše ideje urejanja okolice   www.gabioni.si

post-24-0-89526200-1520847770_thumb.png

34419_1.png  33631_1.png 34319_1.png

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.