Skoči na vsebino

Zanimivi oglasi

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano
34 minutes ago, gregc88 said:

se zadnjic, nism hejtr nism vw fan ... a ste pismeni... povem realno kako stvari stojijo ... za vsako znamko... 

ja seveda, že tvoja profilka cilja na to... 🙄

• Všeč 5
  • Haha 2
  • Začuden 1
Napisano
pred 6 minutami je Deeyan napisal:

ja seveda, že tvoja profilka cilja na to... 🙄

Sedi 5.👍

Napisano (urejeno)

No,recimo moja xsara je letnik 09. Spomladi je prvič vsekala rja ven na prednjih pragovih. Zrihtano za 300eur. Lonec je rjav,ampak ne pregnit; vsak TP naredi brez težav. Rjast flek (2cm X 1cm) na prtljažnih vratih je moja krivda,ker sem pomotoma odlomil plasticno kljuko in je popraskala po plehu. 

Bivša octavia tour od očeta (1.generacija) je prav tako letnik 09. Površinska rja na podvozju, sicer bp.

Oba avta vožena po snegu,soli; povsod. Nikoli nista bili deležni pranja podvozja, naknadne zaščite podvozja ali garaže. Pač; ko avto služi lastniku in ne obratno. Xsara ima 170t km, octavia čez 300t km; oba kupljena nova in vožena samo s strani 1osebe.

Prejšnji avti: kia pride letnik 99 je veselo rjavela po 6ih letih, Lancia Lybra in 15let star Volvo nista poznala rje, miata letnik 01 je rjavela pri zadnjih pragovih (so pa to bili vsi kupljeni kot rabljeni).

To so moje izkušnje..

Nekateri so slabši kar se tice rje,nekateri pri elektroniki,tretji pri mašini... Avtu ki je star 12let in je nov stal 12jurjev pa zlahka oprostim rjo zaradi katere me ne pusti na cesti.

Popravljeno od Nejc1986
Napisano

Ne vem kam bi vtaknil tale post in sem se odločil da kar sem, če kdo prepozna boljše mesto prosim da se prestavi. Ker sem navdušenec nad avtomobili in me posebej zanima tehnika in princip delovanja, ne pa testi in natolcevanja o avtih, se redno udeležujem izobraževanj, kongresov, seminarjev na to temo. tako je bil prejšnji teden spletni seminar podjetja iz Nizozemske in sicer o DSG menjalnikih. Najbolj zanimiva je bila predstavitev DSG VW menjalnika z oznako 0AM (7 stopenjski s suhima sklopkama, uporablja se pri 1,6 TDI in bencinskih motorjih (šibkejših)) ter KIA/HYUNDAI 7DCT menjalnik D7UF1 (7 stopenjski s suhima sklopkama, uporablja se pri vseh modelih vendar je oznaka D7UF1 za večji navor (380NM mislim da) D7GF1 za manjši navor (do 280NM mislim da) ). Princip delovanja je popolnoma enak, zgradba zobniškega dela je podobna, v osnovi ročni menjalnik, le da sta gred v gredi za vsako sklopko posebej. Pri elektronskem delu so pa takšne razlike kot dan in noč. VW DSG ima šiber (hidravlično ploščo), električno plato s TCM enoto (računalnikom), dvojno olje posebej za zobnike in posebej za mehatroniko, filtri. Potem pa pride na vrsto 7DCT od HYUNDAIA in Kije, mehanski del zobniki je enak, pri električnem delu pa ni ničesar razen 4 elektromehanski aktuatorji kateri pomikajo vilice pritrjeni direkt na ohišje, ter dva elektro mehanska aktuatorja vsak za svojo sklopko, torej en za vklop sklopke za parne prestave drug za vklop sklopke za neparne prestave, tudi ta dva sta pritrjena na ohišje. In to je vse. Nobenega šiberja, nobene elektroplate z računalnikom ki te stane ob menjavi 1000€ nobenih elektromahnetnih ventilov ki se zataknejo ob umazanem olju, nobenega dvojnega olja. In kakšen je postopek menjave olja. Pri DSG olje v mehanskem delu torej zobnikov je enako kot pri ročnem menjalniku spustiš olje ven naloješ novo in to je to, pri mehatroniki pa ni predvidene menjave saj ima svoje olje pentosin (original drago da kap zadene), vendar če pride do izpusta nimate nikjer nobenega vijaka za nivo, pač pa gre v enoto točno 1liter olja, s tam da so začetne verzije imele težave z leti glede olja da je postalo prevodno in je nastal kratek stik, posledično je bilo potrebno menjati kompletno plato. No in še menjava olja pri HYUNDAIju in Kiji, olje se menja kot pri ročnem menjalniku olje ven olje not in to je to, ker nima mehatronskega dela, računalnik je pa pod sovoznikovim sedežem in ni vgrajen v sam menjalnik. Primerjali smo še sklopke, pri HYUNDAIJu je menjava nekje pri 150000-200000km pri VW so imele prve verzije težave že pri 30000km saj so pri splejevanju cukali pri vožnji vzvratno je sklopka prijela naenkrat, sklopke so se pregrevale tako so imeli lastniki pri 150000km v najslabšem scenariju že 3tjo sklopko v najboljšem pa drugo.

Če pogledamo pod črto ta evropski razvoj in kompliciranje ni vedno najboljše, mislim da je rek manj je več v smislu kompliciranja v tehnologiji na Japonskem in Koreji zmagovalna kombinacija.

Upam da nisem preveč zamoril s tehnologijo, ampak za kakšnega poznavalca se mi zdi pa zanimivo in poučno branje.

• Všeč 4
  • Hvala 1
Napisano
pred 19 minutami je scania napisal:

Ne vem kam bi vtaknil tale post in sem se odločil da kar sem, če kdo prepozna boljše mesto prosim da se prestavi. Ker sem navdušenec nad avtomobili in me posebej zanima tehnika in princip delovanja, ne pa testi in natolcevanja o avtih, se redno udeležujem izobraževanj, kongresov, seminarjev na to temo. tako je bil prejšnji teden spletni seminar podjetja iz Nizozemske in sicer o DSG menjalnikih. Najbolj zanimiva je bila predstavitev DSG VW menjalnika z oznako 0AM (7 stopenjski s suhima sklopkama, uporablja se pri 1,6 TDI in bencinskih motorjih (šibkejših)) ter KIA/HYUNDAI 7DCT menjalnik D7UF1 (7 stopenjski s suhima sklopkama, uporablja se pri vseh modelih vendar je oznaka D7UF1 za večji navor (380NM mislim da) D7GF1 za manjši navor (do 280NM mislim da) ). Princip delovanja je popolnoma enak, zgradba zobniškega dela je podobna, v osnovi ročni menjalnik, le da sta gred v gredi za vsako sklopko posebej. Pri elektronskem delu so pa takšne razlike kot dan in noč. VW DSG ima šiber (hidravlično ploščo), električno plato s TCM enoto (računalnikom), dvojno olje posebej za zobnike in posebej za mehatroniko, filtri. Potem pa pride na vrsto 7DCT od HYUNDAIA in Kije, mehanski del zobniki je enak, pri električnem delu pa ni ničesar razen 4 elektromehanski aktuatorji kateri pomikajo vilice pritrjeni direkt na ohišje, ter dva elektro mehanska aktuatorja vsak za svojo sklopko, torej en za vklop sklopke za parne prestave drug za vklop sklopke za neparne prestave, tudi ta dva sta pritrjena na ohišje. In to je vse. Nobenega šiberja, nobene elektroplate z računalnikom ki te stane ob menjavi 1000€ nobenih elektromahnetnih ventilov ki se zataknejo ob umazanem olju, nobenega dvojnega olja. In kakšen je postopek menjave olja. Pri DSG olje v mehanskem delu torej zobnikov je enako kot pri ročnem menjalniku spustiš olje ven naloješ novo in to je to, pri mehatroniki pa ni predvidene menjave saj ima svoje olje pentosin (original drago da kap zadene), vendar če pride do izpusta nimate nikjer nobenega vijaka za nivo, pač pa gre v enoto točno 1liter olja, s tam da so začetne verzije imele težave z leti glede olja da je postalo prevodno in je nastal kratek stik, posledično je bilo potrebno menjati kompletno plato. No in še menjava olja pri HYUNDAIju in Kiji, olje se menja kot pri ročnem menjalniku olje ven olje not in to je to, ker nima mehatronskega dela, računalnik je pa pod sovoznikovim sedežem in ni vgrajen v sam menjalnik. Primerjali smo še sklopke, pri HYUNDAIJu je menjava nekje pri 150000-200000km pri VW so imele prve verzije težave že pri 30000km saj so pri splejevanju cukali pri vožnji vzvratno je sklopka prijela naenkrat, sklopke so se pregrevale tako so imeli lastniki pri 150000km v najslabšem scenariju že 3tjo sklopko v najboljšem pa drugo.

Če pogledamo pod črto ta evropski razvoj in kompliciranje ni vedno najboljše, mislim da je rek manj je več v smislu kompliciranja v tehnologiji na Japonskem in Koreji zmagovalna kombinacija.

Upam da nisem preveč zamoril s tehnologijo, ampak za kakšnega poznavalca se mi zdi pa zanimivo in poučno branje.

Zame zelo zanimivo branje in poučno. Če potegnemo črto-čim dlje od raznih VAG izpeljank. 😉

Napisano

Saj ne da bi bil VAG slab ali katerakoli znamka, vsaka znamka ima šibke točke. Vendar odkrito povedano jaz ko kupujem vozilo preučim tehniko kaj lahko gre narobe, kakšne težave se pojavljajo, kakšno je vzdrževanje itd. to imam v genih, zato zna trajat izbira avta pri meni tudi do enega leta. Je pa logično manj je kompliciranja, manj je sestavnih delov raznih senzorjev in podobnega v tehnologiji manj je možnosti za okvaro. Mislim da vsi težimo k temu da imamo z avtomobilom čim manj nevšečnosti. Azijska vozila me pa pritegnejo ker se velikokrat pojavi da to evropsko zakomplicirano tehnologijo poenostavijo in jo približajo delovanju po metodi trotl ziher.

Napisano
dne 29. 11. 2020 ob 19:16 je gregc88 napisal:

js nism reku da golf 5 ne more bit rjav ... pokaz kje sm to napisu.... še napisu sm da so to stare gare in ni ni čudn da butne kje rja vn, mazde so take že nove da barva stran leti.... zmotil me je le to da se vedno posmehujete vw bmw itd... kok so u pizdi...skoz, ne samo rja... sj vem na katerem forumu smo, in vem da je zato tako...pa vseeno ni fer da nabijate neki kar ni res ... in potem povem kar je res...

kolikor je mazd 3 in golfov 5 v slo....vemo kerih je 100x vec... je se vedno vec gnilih mazd,zihr....

spoh pa ni problem sama rja na obrobi kjer  kamni nardijo svoje, mazda je gnila po celem podvozju kot noc in dan...

fotr ma opla  skor novo moko... in isto k se ulezes spodi vidis zacetke rje...in pol še pod moj 6 leta star golf... je le ta  velik lepsi, za ta leta ma ko nov...

ni treba verjet bmk, sam ti povem da niso golfi tok slabi kar se tega tice... za mazdo pa vemo kok so problemi z barvo in rjo od nekdaj ...

fan pa nism, imeu bi mercedesa ,bmw ,audi, volvo  tud kako mazdo z garancijo ... sam problem je k za 15-18 jurjov kokr bi js dau ne dobis nic .. ja nic...al polno km in stari, al pa brez opreme in mlincki pod haubo.... mazda se pa dobi, kaka cx3 bi bla mogoc zanimiva (obvezno benz k dizla ne znajo narest)... sam ni nobenga pametnga servisa , to pa pr men velik steje in me odvre od nakupa , za vw jih mam kokr čm.... japancov se vsi izogibajo... ta vš pelko se tud na telefon nima cajta javt ne da bi se kj naredu, v btc sm pa pelu enkt lih to gnilo 3ko... so pa rekl da ne bojo dal na tester da se ne splaca, zihr je turbina... omg,vedezevalci al kaj da kr vejo...  leni , oz odnos bmk ... 

tko da ko sm kupoval sm gledu kaj dobim za svoj denar da bo opremljen, max 3leta star, dober motor ...nobenega preseravanja ubistvu... in sm kup kar sm, zaenkt bp 3leta ,samo olje menam... 

nism pa noben fan, naslednji bo loh tud mazda, nikol ne veš, no al pa tiguan 🤭

No, glede Pelkota si pa zadel.

Napisano (urejeno)
pred 9 urami je scania napisal:

Saj ne da bi bil VAG slab ali katerakoli znamka, vsaka znamka ima šibke točke. Vendar odkrito povedano jaz ko kupujem vozilo preučim tehniko kaj lahko gre narobe, kakšne težave se pojavljajo, kakšno je vzdrževanje itd. to imam v genih, zato zna trajat izbira avta pri meni tudi do enega leta. Je pa logično manj je kompliciranja, manj je sestavnih delov raznih senzorjev in podobnega v tehnologiji manj je možnosti za okvaro. Mislim da vsi težimo k temu da imamo z avtomobilom čim manj nevšečnosti. Azijska vozila me pa pritegnejo ker se velikokrat pojavi da to evropsko zakomplicirano tehnologijo poenostavijo in jo približajo delovanju po metodi trotl ziher.

Včasih je bilo ravno obratno,Japonci [Honda] so v 90‘tih v motor nametali sve i svašta,danes je pa ravno obratno. Zato imam Mazdo brez turba....:bravo:

Popravljeno od Bini
  • Všeč 1
  • Haha 1
Napisano
pred 13 urami je Bini napisal:

Včasih je bilo ravno obratno,Japonci [Honda] so v 90‘tih v motor nametali sve i svašta,danes je pa ravno obratno. Zato imam Mazdo brez turba....:bravo:

Samo tisti Hondini motorji iz 90tih so kljub temu praktično neuničljivi! 

Vsi vemo kako so se ponavadi tiste Honde vozile, vedno blokada.... 🤪

Drugače pa tudi novejši Hondini turbomotorji so vredu ni nekih napak. 

Glede samega motorja med različnimi proizvajalci  jaz najbolj zaupam Hondi. 

Poglej ta  posnetek, bulletproof D16 motor iz Honde

• Všeč 2
  • Ljubim 1

2008 Mazda 6

2004 Mazda 3

Napisano

Kot zanimivost. Hyundai in kia sta razvila ročni avtomatski menjalnik. Torej ena varjanta je prestavljaš normalno kot ročni menjalnik ampak pedala za sklopko nimaš. Senzorji zaznavajo premik in potem posledično aktuator preko krmilne enote krmili vklop in izklop sklopke. Druga varianta je pa ročni menjalnik kateri ima pedal sklopke vendar je vklop električni. Vglavnem zanimiva tehnologija. Če bo le možnost bi rad probal ročni menjalnik brez pedala sklopke.

Napisano
pred 4 urami je scania napisal:

Kot zanimivost. Hyundai in kia sta razvila ročni avtomatski menjalnik. Torej ena varjanta je prestavljaš normalno kot ročni menjalnik ampak pedala za sklopko nimaš. Senzorji zaznavajo premik in potem posledično aktuator preko krmilne enote krmili vklop in izklop sklopke. Druga varianta je pa ročni menjalnik kateri ima pedal sklopke vendar je vklop električni. Vglavnem zanimiva tehnologija. Če bo le možnost bi rad probal ročni menjalnik brez pedala sklopke.

a se ne reče temu robotiziran menjalnik?

33112_1.png

Napisano

Ne, robotiziran menjalnik je ko imaš samo opcijo + in - , tako da ko ti pritisneš + oziroma - on prestavi prej pa ne. Primer robotiziranega menjalnika je v smartu fortwo. Ta je pa enak kot ročni ročico enako prestavljaš med prestavami, samo da nimaš pedala sklopke.

Napisano
pred 3 urami je scania napisal:

Ne, robotiziran menjalnik je ko imaš samo opcijo + in - , tako da ko ti pritisneš + oziroma - on prestavi prej pa ne. Primer robotiziranega menjalnika je v smartu fortwo. Ta je pa enak kot ročni ročico enako prestavljaš med prestavami, samo da nimaš pedala sklopke.

Se bom malo vključil,na firmi imamo c4 Picasso in ima kao robotiziran menjalnik-izjava prodajalca in tudi v reklami par let nazaj! Bom poenostavil,nima pedala kuplunge ampak prestavlja robot oziroma to je neke vrste hidravlični bat ki je voden preko računalnika in prestavi ko je to potrebno glede na hitrost avtomobila tako kot avtomatski menjalnik. Ima pa enako ročko kot avto z avt.menjalnikom in možnost pretikanje ob volanu +in-  tako ,da ga lahko tudi ročno predstavljaš. Sam menjalnik je pa isti kot ročni,oziroma to je ročni menjalnik! Jaz ga ne vozim rad,ker šalta kot nekdo v avtošoli. Pa včasih pri prehitevanju ne ve kaj bi....... Po domače povedano,jajca od menjalnika in samo za AC je primeren.:wacko:

• Všeč 1
  • Haha 4
Napisano

Ta citroenoc 'robotiziran' je res podn od menjalnika. Še lepše je ko se pokvari, če ga spraviš skupaj in da dela tako kot 'mora' lahko zaprosiš za nobelovo nagrado. Bini te popolnoma razumem. 

Enkrat sem bil na testu s talismanom mel je getragov dct menjalnik ki je bil porazen ni vedel kaj bi kar nekaj po svoje. Katastrofa, testna voznja je trajala 5minut. Tako da ko kupujes avto mors res preucit zadeve in probat kr drugace lahko postanes redni uporabnik persena.

• Všeč 2
  • Haha 2
Napisano

Pri robotiziranem je tako,da če na mestu spustiš zavoro, se bo začel prosto premikati (kot da bi imel v leru ali pa stisnjeno sklopko), pri avtomatiku pa se seveda začne premikati naprej. Je tako,ce se ne motim,ne?

Napisano
pred 7 minutami je Nejc1986 napisal:

Pri robotiziranem je tako,da če na mestu spustiš zavoro, se bo začel prosto premikati (kot da bi imel v leru ali pa stisnjeno sklopko), pri avtomatiku pa se seveda začne premikati naprej. Je tako,ce se ne motim,ne?

Ja tako je,če imaš izklopljen i stop. Drugače pa ti ugasne,ko počakaš in stojiš na zavori Ko pa stopiš na plin ti vžge in pičiš dalje.....

Napisano
On 12/2/2020 at 8:43 AM, Aless said:

Samo tisti Hondini motorji iz 90tih so kljub temu praktično neuničljivi! 

Vsi vemo kako so se ponavadi tiste Honde vozile, vedno blokada.... 🤪

Drugače pa tudi novejši Hondini turbomotorji so vredu ni nekih napak. 

Glede samega motorja med različnimi proizvajalci  jaz najbolj zaupam Hondi. 

Poglej ta  posnetek, bulletproof D16 motor iz Honde

A nimajo te "prva generacija 1.5 turbo" obupne probleme z pomanjkovanjem olja?

Hondaengine.jpg
WWW.WARDSAUTO.COM

Honda seeks to reassure owners of Civics and CR-Vs equipped with the automaker’s 1.5L turbocharged 4-cyl. by extending warranty coverage in case gasoline-oil dilution damages engine parts.

Napisano

To pomoje drzi, ker tastare hondice so rade papale olje. Je pa res, da dokler je bil olje v masini je to cudo delalo dolgo cajta :).

Napisano (urejeno)
pred 1 uro je NevLado napisal:

A nimajo te "prva generacija 1.5 turbo" obupne probleme z pomanjkovanjem olja?

Ne da bi vedel.

Problem se je lahko edino pojavil z mešanjem goriva z oljem, kar bi se naj pojavilo pri mrzlem vremenu in vožnji po mestu, ker je sam motor zelo učinkovit is se na mestu oz. v prostem teku skoraj premalo segreje. Pri direktnem vbrizgu pa na stenah valja ostane gorivo ki pri takih pogojih ne izgorijo in se operejeno mimo obročkov v olje. 

Btw. : Enak problem ima tudi Mazda, no saj imajo tudi drugi DI bencinarji, ampak pri Mazdi je to zelo očitno. 

Ps. : stare Honde pa vsi vemo zakaj so papale olje, blokada, pedal to the metal, burnout party... Nekje se to mora poznat. Pri dobro vzdrževanih in pametno voženih Hondah pa ni bilo neke opazne porabe olja. 

Popravljeno od Aless

2008 Mazda 6

2004 Mazda 3

Napisano (urejeno)

Bolša je že kot kakšno vag-inalno vozilo. Saj v jugi so tudi kakšni lastniki ki skrbijo za avte, tako kot pri nas najdeš pacijente ki vozijo vag in delajo seevise na 50000km na 100000km pa rjo popravljajo hahhahah. Drugače mercedes se začne pri razredu c, vse kar je prej je rang vaga 😁😁😁😁🤣🤣🤣🤣

Malo se hecam, saj sem ze stokrat napisal vsak avto se lahko pokvari. Se letalo ki ima trojne sisteme se pokvari ne da se avto nebi pa naj bo katerekoli znamke 🙂

Popravljeno od scania

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.