Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano

Jaz imam po 720-ih prevo?enih km-jih ?e vedno neverjetno povpre?no porabo 8,2 po BC (nova sklopka dela ?ude?e, ali pa mi je majstr Pelko kakega dizla ugradil namesto menjave sklopke)! :jupiii::danzoman:

Se pravi sem izra?unal da me po tej logiki pride 100 prevo?enih km 6,02?, kar se mi zdi UGODNO. :ljubezen:

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Napisano

Audi A2 pelje 5 ljudi in 390litrov prtljage s 2,8L/100km. :punk:

Jap, in biciklisti na giro di italia gredo mirno mimo pa ?e malicajo zdraven...

Napisano

U mater, ?koda, da si nisem A2-jke kupil. Bi ?e danes vozil z gorivom iz predlanskega leta :vino:

Napisano

U mater, ?koda, da si nisem A2-jke kupil. Bi ?e danes vozil z gorivom iz predlanskega leta :vino:

Ne,?e nazaj na ?rpalko bi jim ga nesel.

Napisano

Takoj, ko se otopli pade poraba na 6.3 pa ?e bo padla :-) Webasto dela svoje.

Sem ?el pa par dni nazaj tankat na Agip in mazdica se mi zdi je precej lep?e predla. No Pelko mi je potem ?e ?obe resetiral in sedaj poje ?e lep?e hehehe :-)

Sicer je offtopic ampak vse pohvale Pelku. Mo? na mestu, ?koda ker nisem ?e prej tja vozil avto. :bravo:

Napisano

Sem ?el pa par dni nazaj tankat na Agip in mazdica se mi zdi je precej lep?e predla. No Pelko mi je potem ?e ?obe resetiral in sedaj poje ?e lep?e hehehe :-)

Sicer je offtopic ampak vse pohvale Pelku. Mo? na mestu, ?koda ker nisem ?e prej tja vozil avto. :bravo:

Zato ga tudi toliko hvalim, da ga ?e drugi spoznate. :jupiii::danzoman:

Napisano

No zdravo da odprem ?e velikokrat pogreto temo o porabi iz klanca: (prepir strojnikov: http://www.strojnistvo.com/viewtopic.php?t...&start=135) zanima me kaj si vi mislite o porabi iz klanca:

- v prestavi

- u leru

Moje prepri?anje je da ?e pri klancu (>5km ) porabi? manj (oz. 0.0) kot v leru. Pa recimo da je tak klanec da ga je mo?no zvoziti v leru. A je ?e kdo ki se strinja z mano al ste tukaj pri mazdah bolj privr?enci da se bolj spla?a v leru.

No pa govora je o sodobnih avtomobilih - elektonski vbrizg za bencinarje naprimer.

Napisano

strojniki nimajo pojma: poraba je 0, ce ugasnes avto in das kljuce v zep, das pa v ler

It's all fun and games 'til someone loses an eye, then it's just fun you can't see

Napisano

Uff sem se nasmejal tej debati na forumu strojni?tva - strojniki so zakon :notworth:

V realnih razmerah vo?nja v prestavi po klancu navzdol je najbolj var?na in ?e ne rabi? vmes pritisnit na gas lahko pride? do dna prakti?no brez porabljenega mililitra goriva. To se da ?ist enostavno sprobat pelje? v prestavi navzdol brez gasa in ugasne? motor. Ob?utek pojemka zaradi trenja v motorju je enak pri pri?ganem motorju kot pri ugasnjenem torej v obeh primerih porabe ni.

Kdor bo to res probal naj pazi, da se mu ne zaklene volan in da servo bremze ne izgubijo pritiska, da ne bo kaj narobe.

Zdej pa drugi del zgodbe in sicer ?isto matemati?no fizikalen, ki ga v realnosti na cesti prakti?no ne najdemo.

Idealen klanec brez ovinkov, ki nato preide v idealno ravnino.

1.) Najprej se spustimo z avtom s pri?ganim motorjem v leru. Ker je avto v leru avto zavira le zaradi trenja na kolesih in oseh ter zaradi upora zraka. Na?eloma v bistvu pospe?uje do konca klanca (?e seveda ni prej dosegel terminalne hitrosti) nato pa v ravnini zaradi hitrosti in majhnega pojemka se odpelej zelo dale? predno se ustavi. Poraba je ves ?as vo?nje le poraba samega motorja v prostem teku.

2.) Nato se spustimo po istem klancu z avtom v prestavi. Ker je vklju?en ?e motor in na njega vsi porabniki (alternator, pumpe) je zaviranje bistveno ve?je kot v prej?njem primeru, tako da na dnu klanca pride s precej manj?o hitrostjo v ravnino, kjer se hitrost ?e dodatno hitreje manj?a z ve?jim negativnim pospe?kom kot v prej?njem primeru zato je zelo kmalu potrebno pritisniti pedalko za gas, da pridemo v istem ?asu na isto razdaljo kot v prej?njem primeru.

Kljub porabi 0 po klancu in na za?etku ravnine potem po pritisku na gas ta poraba bistveno naraste na precej ve?jo vrednost kot motor v leru.

?e bi ?li prera?unavat vse te energije in izgube bi na koncu presene?eno ugotovili, da je verjetno poraba enaka ali pa zelo zelo podobna v obeh primerih.

Ampak ?e enkrat tole drugo je res idealen primer, ki velja le v primeru, da je klanec tak, da ne rabi? tikat bremze, kar pa v praksi prakti?no ni nikjer tako, da v vsakem primeru, v realnem svetu, za bolj ugodno porabo, je treba vozit tudi po klancu navzdol v prestavi.

33112_1.png

Napisano

Boss, dobro povedano! :bravo:

se strinjam, enostavna in dobra razlaga. In seveda si imel v mislih najbr? 5 ali 6 prestavo po klancu navzdol, da ?im manj bremza.
Napisano

Uff sem se nasmejal tej debati na forumu strojni?tva - strojniki so zakon :notworth:

V realnih razmerah vo?nja v prestavi po klancu navzdol je najbolj var?na in ?e ne rabi? vmes pritisnit na gas lahko pride? do dna prakti?no brez porabljenega mililitra goriva. To se da ?ist enostavno sprobat pelje? v prestavi navzdol brez gasa in ugasne? motor. Ob?utek pojemka zaradi trenja v motorju je enak pri pri?ganem motorju kot pri ugasnjenem torej v obeh primerih porabe ni.

Kdor bo to res probal naj pazi, da se mu ne zaklene volan in da servo bremze ne izgubijo pritiska, da ne bo kaj narobe.

Zdej pa drugi del zgodbe in sicer ?isto matemati?no fizikalen, ki ga v realnosti na cesti prakti?no ne najdemo.

Idealen klanec brez ovinkov, ki nato preide v idealno ravnino.

1.) Najprej se spustimo z avtom s pri?ganim motorjem v leru. Ker je avto v leru avto zavira le zaradi trenja na kolesih in oseh ter zaradi upora zraka. Na?eloma v bistvu pospe?uje do konca klanca (?e seveda ni prej dosegel terminalne hitrosti) nato pa v ravnini zaradi hitrosti in majhnega pojemka se odpelej zelo dale? predno se ustavi. Poraba je ves ?as vo?nje le poraba samega motorja v prostem teku.

2.) Nato se spustimo po istem klancu z avtom v prestavi. Ker je vklju?en ?e motor in na njega vsi porabniki (alternator, pumpe) je zaviranje bistveno ve?je kot v prej?njem primeru, tako da na dnu klanca pride s precej manj?o hitrostjo v ravnino, kjer se hitrost ?e dodatno hitreje manj?a z ve?jim negativnim pospe?kom kot v prej?njem primeru zato je zelo kmalu potrebno pritisniti pedalko za gas, da pridemo v istem ?asu na isto razdaljo kot v prej?njem primeru.

Kljub porabi 0 po klancu in na za?etku ravnine potem po pritisku na gas ta poraba bistveno naraste na precej ve?jo vrednost kot motor v leru.

?e bi ?li prera?unavat vse te energije in izgube bi na koncu presene?eno ugotovili, da je verjetno poraba enaka ali pa zelo zelo podobna v obeh primerih.

Ampak ?e enkrat tole drugo je res idealen primer, ki velja le v primeru, da je klanec tak, da ne rabi? tikat bremze, kar pa v praksi prakti?no ni nikjer tako, da v vsakem primeru, v realnem svetu, za bolj ugodno porabo, je treba vozit tudi po klancu navzdol v prestavi.

Se strinjam, ampak s pripombo. Ni tako enostavno re?t, tudi v idealnem primeru, kje je manj?a poraba. Zakaj? Preprosto zato, ker zra?ni upor nara??a z kvadratom hitrosti -> 2x ve?ja hitrost pomeni 4x ve?ji zra?ni upor. Se pravi, da avto, ki se vozi v leru sicer dose?e ve?jo hitrost, vendar ne bistveno ve?je. Ali vemo kak?no? Ne. Vpra?anje je tudi koliko bencina se porabi med vo?njo v prostem teku in koliko potem pri pospe?evanju. Preve? je spremenljivk, da bi kar z glave lahko nekdo rekel v tem primeru je pa tako in ni? druga?e.

Jap, in biciklisti na giro di italia gredo mirno mimo pa ?e malicajo zdraven...

Pozanimaj se o stvareh predno komentira? na pamet. Audi A2 je imel delno ALU ?asijo (900kg je tehtal), koli?nik upora ni?ji od toyote prius in nove BMW 3 in u?inkovit 1.2TDI motor...da ne omenjam magnezijevih plati?? in ostalih detajlov.

Danes ni mo? kupiti ni?esar, kar bi pri?lo blizu tej porabi. (Smart ne velja, ker je pol manj?i)

Napisano

...in ?e dan danes je ta audi najbolje prodajan do sedaj... :P

Napisano

Tak?ni valarji (145/80/14) pomoje dr?ijo cesto ko pes je?a :blush::aaaaa::hohoho: !

Napisano

no na poraba.com ni niti enega, res so jih veliko prodali, ker je verjetno cena 20k +???

Fak na audi.si ga sploh ni ve? - ampak A1 se je '?e od' 16,5k?....????????

Mora? na nem?ki SpritMonitor pogledat pa jih je kot listja in ganje mislim trave.

33112_1.png

Napisano

Hja, sej to je problem nemcev. ?e cena osnovnega modela te na rit vr?e, kaj?ele dodatki, ki so v drugih avtomobilih ?e serijsko. Takoj pride? na podvojeno vrednost vozila.

Slika modela brez dodatne "opreme":

post-6662-1331022066_thumb.jpg

Napisano

Hja, sej to je problem nemcev. ?e cena osnovnega modela te na rit vr?e, kaj?ele dodatki, ki so v drugih avtomobilih ?e serijsko. Takoj pride? na podvojeno vrednost vozila.

Slika modela brez dodatne "opreme":

:hohoho::hohoho::hohoho:

20% mladih vidi svojo prihodnost zelo ro?nato-ostalih 80% pa nima denarja za nakup droge!!

attachmentzbg1.gif
FWD je za ?enske, RWD je za mo?ke, 4WD pa je za invalide

Napisano

SpEkTr, to ima? dizla? Zakaj pa je potrebno ?obe resetirat oz. kaj povzro?i, da se "raz?telajo"? Je to potrebno tudi pri bencinskem motorju in koliko Pelko za to ra?una?

LP, TomazO!!

Napisano

Dizla ja. Mogo?e sem mal prehitro pohvalil Agip, ampak takrat je res lepo delal..Do ljubljane :) Potem se je pa za?ela ?urka :-) Bomo videli jutri kako bo.

Meni pri dolo?enih obratih avto trese, v?asih skoraj ni?, v?asih pa zelo konkretno.

Resetiranje ?ob pomoje ni ?isto enako kot u?enje. Je pa takrat malce bolj lepo avto tekel. Pelko z njegovim testerjem ?obe resetira pri ugasnjenem avtu, na uradnem servisu ti pa avto gori in sli?i? kako motor za?ne 'trokirat', kot od neke spodnje do neke skrajne nastavitve ?ob, ustavi se seveda potem pri neki optimalni nastavitvi najbr?.

Pa?, ?lovek vse proba. Z bencinarji ni teh problemov :-) No saj na?eloma z dizli tudi ne...z mazdinimi dizli bolj kot ne :):danzoman:

Napisano

Ja Simon ima tester tudi za dizel mazde6/II; 163KM in 185KM, mi je ravno v?eraj kazal! :danzoman:

Napisano

Audi A2 je bila ?uden izlet v var?ne vode. Je pa zato Lupo 3L bil avto pred svojim ?asom. ?koda je le to, da so cene v ?tartu toliko vi?je, da mora? res lep ?as voziti, da dobi? tisti denar nazaj.

Kot Toyota Auris hibrid. Super pila bo 4 litrov (sicer sem govoril z enim lastnikom, pije mu 5 litrov, vozi se na relacijo in AC po omejitvah) ampak v osnovi je avto skoraj 8000? dra?ji od navadnega 1,3 bencinarja (ki pije maksimalno 7l/100km?) ali blizu 5000? dra?ji od Aurisa dizel (ki verjetno pije 5l?). S tem, da je vzdr?evanje gotovo dra?je, preden naredijo hibrida je splo?no znano, da naredijo ve? negativnega vpliva na okolja kot pri navadnem modelu. Mene ?al ne prepri?a.

Razlika na prevo?en km je torej 2 litra=2,9?. Ker je v osnovi razlika v ceni blizu 8 jurjev to pomeni, da ob nakupu pla?a? za 5400 litrov goriva ve?! Oziroma ?e ima? doma blizu 22.000? in kupi? navadnega bencinarja se potem "zastonj" fura? ?e (vsaj!) 77.000 km! Da ne grem v prera?unavanje koliko ?asa se mora? furati, ?e kupi? hibrida, da se za?ne investicija vra?ati in si v plusu. S sodelavcem sva nekaj gledala, ?ele dale? preko 250.000 km si v plusu. Seveda kar se ti?e goriva, kje je ?ele razlika v servisih. :hudicek:

Napisano

Jup, pomoje ni ra?unice. Pa tudi z ostalimi 'eko' stvarmi je podobno. ?e bi ra?unal kdaj se ti izide, se ne spla?a. Gre se pomoje bolj za to pripadnost tej 'eko srenji'. Pa? trenutno je to in. Podobno kot s kakimi pralnimi, su?ilnimi stroji, klima napravami..?e kupi? najbolj var?en razred in ra?una? kdaj se ti za?ne vra?ati je podobno kot si ti napisal.

Ker pa povpre?ni ljudje nimajo toliko ? za tako nakupovanje seveda to odpade.

Napisano

Audi A2 je bila ?uden izlet v var?ne vode. Je pa zato Lupo 3L bil avto pred svojim ?asom. ?koda je le to, da so cene v ?tartu toliko vi?je, da mora? res lep ?as voziti, da dobi? tisti denar nazaj.

Kot Toyota Auris hibrid. Super pila bo 4 litrov (sicer sem govoril z enim lastnikom, pije mu 5 litrov, vozi se na relacijo in AC po omejitvah) ampak v osnovi je avto skoraj 8000? dra?ji od navadnega 1,3 bencinarja (ki pije maksimalno 7l/100km?) ali blizu 5000? dra?ji od Aurisa dizel (ki verjetno pije 5l?). S tem, da je vzdr?evanje gotovo dra?je, preden naredijo hibrida je splo?no znano, da naredijo ve? negativnega vpliva na okolja kot pri navadnem modelu. Mene ?al ne prepri?a.

Razlika na prevo?en km je torej 2 litra=2,9?. Ker je v osnovi razlika v ceni blizu 8 jurjev to pomeni, da ob nakupu pla?a? za 5400 litrov goriva ve?! Oziroma ?e ima? doma blizu 22.000? in kupi? navadnega bencinarja se potem "zastonj" fura? ?e (vsaj!) 77.000 km! Da ne grem v prera?unavanje koliko ?asa se mora? furati, ?e kupi? hibrida, da se za?ne investicija vra?ati in si v plusu. S sodelavcem sva nekaj gledala, ?ele dale? preko 250.000 km si v plusu. Seveda kar se ti?e goriva, kje je ?ele razlika v servisih. :hudicek:

boss te bo verjetno pohvalil, ker ima tale post vse elemente boss-posta:

-sicer mal kratek ampak se vedno dost dolg

-racunanja je noter kar precej

-primerjava je tud

-rahlo se tud pljuva po audiju (kar je edino pravilno)

It's all fun and games 'til someone loses an eye, then it's just fun you can't see

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Večina tega komada ne pozna-zaden na albumu...jaz pa sem ga v mladosti preposlušal....ma "teilijaužentkrat"😄.   In spet ga "podoživljam"...BluRay v Atmosu-"adijo pamet"😲👌...kot narejen za ta format.    
    • Sicer pokanje vzmeti ni pogosta hiba Mazd, tko da pač se zgodi in boš moral menjat kar obe.    Kolk je pa aku star? Če je starejši od štirih let je velika verjetnost, da je kriv za iStop lučko in nedelovanje.
    • Tako kot pravi @Bini Octavia je čist preveč plastična, izdelava niti približno ne dosega Superba, ki je čisto v neki drugi ligi.    Sem gledal tudi Octavio, ker bi mi celo bolj ustrezala, ker ni tako velik avto, ampak izdelava... ajojmene pa to bi bil dejansko korak nazaj od Mazde 6 v kvaliteti. Ja celo od 7 let stare Mazde.    Med Octavio in Superbom pri pribiližno enakih specifikacijah je cca 8k€ razlike v končni ceni, proizvodnji stroški in količina materiala in tehnike pa nikakor ne prinesejo te razlike. Se pravi sta avta skoraj enako draga za izdelavo, če bi uporabili enako dobre materiale. Edina rešitev je torej bila, da so za Octavio pač izbrali cenejše materiale, da so lahko naredi ta cenovno razliko in umestili oba modela vsakega v svojo kategorijo.    
    • To je že višji razred od M.6tke..... Octavio pa si notri dobro oglej, plastik fantastik!Česar se dotakneš(cca 80%) je vse trdo razen sedeži..... 
    • Ja če je pol leta utripal, lahko pa še naprej. Nasvet forumskih šerifov: Ne kompliciraj, to sam vozi dalje. 🤠
  • Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.