Skoči na vsebino

Financni trgi in investicije preko borze

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano
pred 4 minutami je SpEkTr napisal:

Sej, grem na Hrvaško... Aja zdej majo Tut eur? Kak pa v tem primeru? Za kamp dam 1500eur,a mi bodo usekal gor 2%?emoji4.png

Jaz bi rekel da ne ker so sedaj v EEA in imajo EUR. Naj pa za 100% kdo drug odgovori :D

Napisano

Jaz sem tudi na to pomislil, je pa fora da je bin kartice slovenski, to si pa na Hrvaškem recimo. Valuta je zdaj res enaka ja.

Napisano

Sam sem bil letos v Spaniji in Franciji, nikjer nisem placal cenat provizije. Vse placeval s curve preko telefona.

Napisano
Pred eno uro je Bossek napisal:

Jaz bi rekel da ne ker so sedaj v EEA in imajo EUR. Naj pa za 100% kdo drug odgovori :D

Poleti sem placeval na dopustu na Losinju in nikoli nisem placal provizije ... Pa prakticno vec ali manj vse placujem z Apple Watch in kartice preko Curve app ... 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Poleti sem placeval na dopustu na Losinju in nikoli nisem placal provizije ... Pa prakticno vec ali manj vse placujem z Apple Watch in kartice preko Curve app ... 

Jaz tudi ne
  • Všeč 1
  • Haha 1
  • 4 tedne kasneje...
  • 2 tedna kasneje...
Napisano

Tisti, ki jim denar leži na banki kjer so manjše obresti in nekaj časa ne rabijo tega denarja.... 🤗😉

Napisano

Sam sem mislil vzet. Toda, sem ugotovil, da se za moj znesek ravno ne splaca najbolj.

Dal bi tam max 10.000 eur. Potem pa pride strosek trgovalnega racuna, davek, ... in si na koncu neki istiga kot da bi dal teh 10k v depozit po 2,6%.

Napisano
pred 4 minutami je Bossek napisal:

Sam sem mislil vzet. Toda, sem ugotovil, da se za moj znesek ravno ne splaca najbolj.

Dal bi tam max 10.000 eur. Potem pa pride strosek trgovalnega racuna, davek, ... in si na koncu neki istiga kot da bi dal teh 10k v depozit po 2,6%.

Najbolj se ti splača vložit 29400 eur, kar ti pri tej obrestni meri (3,4%) prinese 999,6 eura letno - s tem se izogneš davku (do 1000 eur je neobdavčeno letno obresti), potem pa če vzameš recimo BKS, ponuja za 26,83 eur letno komplet elektronsko poslovanje za te ljudske obveznice - https://www.bksbank.si/documents/33627/5059490/Kopija+datoteke+Stroski_BKS+.pdf/590bb447-1835-cb27-3e85-9b66cf5f523a?t=1706086515689

Skupno si torej na malo manj kot 3k v 3 letih. 

Zdi se mi da se tudi 10k splača vložit, to je vseeno skoraj 1k v 3 letih, karkoli manj kot 10k pa definitivno ne.

Ampak počakajmo še ostale banke kakšne ponudbe za obveznice bodo ponudile

Napisano

Ampak a ni tole, da ce ni kuponov, bo davek na koncu in ne letno? se pravi po 3 letih bos mel 3k in na to bo 25%?

Vsaj kolikor sem bral (priznam pa da sem v tem popolnoma laik) se ni znano a bojo kuponi ali ne.

Napisano

Narobe si razlagate, za 10k€ ne boš plačal obresti ker jih je na leto 340€,vsako leto dobiš izplačane-obračunane. Strošek odprtja računa bodo imele banke do 20€.

Tudi prodaš jih lahko pred 3 leti, če rabiš denar, ker bodo kotirale na borzi.😉

Napisano (urejeno)
pred 4 urami je Bossek napisal:

Ampak a ni tole, da ce ni kuponov, bo davek na koncu in ne letno? se pravi po 3 letih bos mel 3k in na to bo 25%?

Vsaj kolikor sem bral (priznam pa da sem v tem popolnoma laik) se ni znano a bojo kuponi ali ne.

Izplačila bodo letna, tako da je 29k good, 1 obveznica bo 1000 eur

edit: https://www.nkbm.si/obveznica-rs

Citat

Obrestna mera obveznice je vezana na kupon in se investitorjem izplačuje enkrat letno. Po treh letih država investitorjem vrne tudi  glavnico (na začetku investiran denar). Investitor lahko obveznico kadarkoli prek Nove KBM proda na Ljubljanski borzi.

Popravljeno od NevLado
Napisano

Tole še mene zanima... sam ugotovit moram a lahko za nekaj časa pozabim na 30k.

33112_1.png

Napisano
dne 26. 1. 2024 ob 13:38 je NevLado napisal:

Izplačila bodo letna, tako da je 29k good, 1 obveznica bo 1000 eur

edit: https://www.nkbm.si/obveznica-rs

tole je pa sedaj ratalo zanimivo, tudi odprtje racuna so znizali in ostalo tudi ni drago. Sedaj me pa mika 10k investirat v tole.

Napisano

Pri teh obveznicah me najbolj moti, ker v naprej ne moreš vedeti, koliko boš dobil? Pravite, da je optimalno vložiti  30.000€. Kaj pa če bo interesentov za 1 MRD €, bo potem od teh 30.000 ostala le okoli 7.500 €? Ali blefirati in se prijaviti za 100.000€, da bi na koncu bilo 30.000€? 😜

Napisano
dne 27. 1. 2024 ob 17:03 je Bossek napisal:

tole je pa sedaj ratalo zanimivo, tudi odprtje racuna so znizali in ostalo tudi ni drago. Sedaj me pa mika 10k investirat v tole.

ja, je bilo po dnevniku v petek mislim da za vse banke, cca 50 eur bo stroška letno v povprečju

pred 2 urama je Janez007 napisal:

Pri teh obveznicah me najbolj moti, ker v naprej ne moreš vedeti, koliko boš dobil? Pravite, da je optimalno vložiti  30.000€. Kaj pa če bo interesentov za 1 MRD €, bo potem od teh 30.000 ostala le okoli 7.500 €? Ali blefirati in se prijaviti za 100.000€, da bi na koncu bilo 30.000€? 😜

ankete nakazujejo 10%...kaj bo, pa ne ve

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Emmm, ni mi jasno. Berem in berem, ampak mi kljub temu ni jasno.   Pa kdo so Američani, da bodo "vrgli" predsednika neke države? Niti ne sosednje države. Sem jaz kaj zamudil? Mislim, glejte, Goloba in Musarjevo prav nič ne občudijem. Ampak kljub temu bi se jima postavil v bran, če bi recimo Nemci prišli, da ju "vržejo". Če ju bomo vrgli, ju bomo sami, ne pa da se drugi vmešavajo. Ja, vem, komunisti so trdovratna nadloga in se jih je težko znebiti. Ampak notranje stvari določene države ne more urejat druga država. Če so Venezuelci želeli "vreč" svojega predsednika - kaj se Trap tja meša. In če je že poslal enoto, da aretirajo človeka, ki je povezan z mamili - svoje so dobili, Venezuela naj se zdaj sama rihta. Ne more Amerika kar razglasit, da je Venezuela zdaj pod njihovo oblastjo in da jo bodo oni upravljali. Pa saj to je okupacija in edino pravilno bi bilo, da zavezniki Venezuele stopijo skupaj in Ameriki pojasnijo, kako in kaj. Samo kaj, ko je svet zadnje čase precej "egoističen" - vsak se briga zase in za druge jih ne briga. Če bi bilo kaj odločnih, ne bi Putin že štiri leta ropotal po Ukrajini in ne bi Trump "urejal" po Venezueli.   Da se včasih človeku kar stoži po hladni vojni, ko so vsi nadzirali vsak korak vseh in je vsak prej dobro premislil, preden je poskusil narediti kakšno neumnost...
    • Mislim, da smo to že razpucali....  Dobro, zelo dobro moraš vedet zakaj bi imel ravno dizla.... 🤔
    • No, sigurno ni tako hudo, da bi moral bežat od dizla, saj je na forumu kar nekaj uporabnikov, ki že leta vozijo dizle. Naj mu tisti dajo kakšen nasvet, na kar mora biti pozoren...
    • Bejži od dizla..... 
    • A imamo sploh koga na forumu z dizelsko mazdo3 nove generacije?   Jaz bi ti svetoval da bodi previden pri teh avtih iz uvoza (naj bo servisna knjižica poštempljana z vsemi žigi) če kupuješ dizla, ker so bolj občutljivi motorji. Tudi servisni interval 20kkm za dizla je predolg.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.