Skoči na vsebino

Sprememba cene goriv

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

Kr dra?ijo, voluharji, vrjetn spet brez vsake osnove! <_<:angry2:

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Napisano

A zato je taka gu?va na pumpah. <_<

Kolega švaba mi je zadnjič rekel, ko sva se malo zapeljala z MPS.

"Life is too short, to drive slow-shitty cars."

Napisano

A zato je taka gu?va na pumpah. <_<

Kako me to spominja na "dobre stare ?ase". :(

Napisano

ma dej no spet ta vlada na svetovnem trgu se crno zlato poceni edino v slo se drazi..hvala Pahor ane...pomojem imamo najdrazje gorivo v evropi ane..

www.trziskisladoled.si

Napisano

Spremembe cen naftnih derivatov:

95-oktanski bencin: 1,047 (dra?ji za 3,7 centa)

98-oktanski bencin: 1,078 evra (dra?ji za 4,4 centa)

Dizel: 1,012 (dra?ji za 2,2 centa)

LPG?

se vedno 0,49?...:)

LPG je ?e vedno 0,47? :harhar:

Sex, V6 and Rock 'N' Roll

Napisano

Pobje, a ma sploh smisel o tem debatirat? Itak nas nategujejo po dolgem in po?ez, mi pa dlje od forumskega jokanja in jamranja ne pridemo. Pa naj bo 3 ? liter, ?e vedno se bomo pustili molsti in nategovati. ?koda besed. smo pa? narod ovc in hlapcev, ne glede na temo: bencin, trgovina, meja s hrvati, pa ?e kaj bi se na?lo. Tisti, ki nam krojijo usodo, se jim je*e za povpre?ne?a. Logi?no, ?e ima 5000? na mesec ali ve?.

Dokler raja ne bo popi*dila in koga ?ivega raztrgala (to se pa pri nas na vso ?alost ne bo zgodilo), bo pa? tako.

Zato, u?ivajte in veselo pla?ujte v veliko korito, od koder potem hlastajo na?e politi?ne svinje in zbirajo inspiracijo za novo privijanje ubogega slehernika.

Have a nice and productive day!

Your future depends on it.

Your LIFE… depends on it.

A Klokateer...

Napisano

Tele cene benza so res natega brez primere.

No, vsaj vidijo vsi privr?en?ki levice, SD-ja, Milan?ka in Zoran?ka, kam so nas pripeljal - v iste gu?ve pred bencinskimi, kot so bile v "stari dobri jugi" (resda je bla stara, sam kaj je blo pa tolk dobrega na njej mi pa ni jasno).

Kolk sploh stane predelava avta na LPG? Kako to vpliva na mo? ma?ine, pospe?ki, koliko kilometrov naredi? s polnim tankom plina?

Va?n je da piha - na morju al pa na motorju.

Napisano

Tele cene benza so res natega brez primere.

No, vsaj vidijo vsi privr?en?ki levice, SD-ja, Milan?ka in Zoran?ka, kam so nas pripeljal - v iste gu?ve pred bencinskimi, kot so bile v "stari dobri jugi" (resda je bla stara, sam kaj je blo pa tolk dobrega na njej mi pa ni jasno).

Kolk sploh stane predelava avta na LPG? Kako to vpliva na mo? ma?ine, pospe?ki, koliko kilometrov naredi? s polnim tankom plina?

Predelava cca 1.000 do 2.500?. Razliko kar dolgo noter prina?a?, s tem da izgubi? na kapaciteti prtlja?nika (dodaten rezervoar) in pa cca 15% mo?i, ter avto kuri cca 10% ve? kot bencina. Dizla ni mo?no predelat oz je predrago.

Pod ?rto se redkim spla?a, ker razlika ni tolik?na, da bi se investicija kar v enem letu povrnila, tko da....ne vem no.

A Klokateer...

Napisano

Predelava cca 1.000 do 2.500?. Razliko kar dolgo noter prina?a?, s tem da izgubi? na kapaciteti prtlja?nika (dodaten rezervoar) in pa cca 15% mo?i, ter avto kuri cca 10% ve? kot bencina. Dizla ni mo?no predelat oz je predrago.

Pod ?rto se redkim spla?a, ker razlika ni tolik?na, da bi se investicija kar v enem letu povrnila, tko da....ne vem no.

Tole v procentih si pa malo preteral, pa ceno vgradnje tudi, glede na to da ?lovek vozi xedosa 6.

Napisano

ma dej no spet ta vlada na svetovnem trgu se crno zlato poceni edino v slo se drazi..hvala Pahor ane...pomojem imamo najdrazje gorivo v evropi ane..

Ja pa najbol sposobno vlado :hohoho::dudek: sej kej druga, ko sam v svoj ?ep grebst ne zanjo, sam kaj ho?emo eni so to ?elel, zdej pa na?pukamo tud tisti, ki nismo :hudicek::vskalo:

Napisano

Ja pa najbol sposobno vlado :hohoho::dudek: sej kej druga, ko sam v svoj ?ep grebst ne zanjo, sam kaj ho?emo eni so to ?elel, zdej pa na?pukamo tud tisti, ki nismo :hudicek::vskalo:

A niso bile dosedaj vse vlade take? :ne vem:

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Isto, isto, isto (ob istem tanku)....samo ko pla?a? je isto/pol....:)

Predelava je okoli 800-1100? odvisno kater avto. Moj CX-7 preko frenda ki ima firmo je bil 1100?, obrnilo se je v 8-ih mesecih, ker ta ?ival pije....

Ej, povej po?teno kolk ?re ta tvoja CX-7? Kater motor ma??
Napisano

OK, pol ?e tole na hitro zra?unam, da me predelava pride 1000 ?.

Ko grem zdaj tankat, me pride slabih 50 ? (tank nekje 50 L), potem bi me pri?lo 23,5 ? (LPG 0,47 ?/L)

Pri vsakem tankanju prihranim cca. 25 ?.

Torej se mi to povrne po 40 polnih rezervoarjih (1000/25).

Z enim rezervoarjem naredim 500+ km. Investicija se mi povrne po 20000 kilometrih.

Toliko kilometrov naredim nekje v letu in pol.

Glede na to, koliko je avto star, pa da je v primeru crasha skoraj takoj totalka, ne vem, ?e bi investiral 1000 ? vanj.

Napisano

Se strinjam, da se v star avto ne spla?a vgrajevat LPG. Cene se vrtijo okoli 1000-1200?. Pri novem je pa tudi toliko ali ?e ve? dra?ja dizel varijanta. Poleg tega vsak pozablja, da ima avto z LPG vi?jo ceno kot navaden bencinar - tako, da ni realno ra?unat le kdaj se povrne investicija. V dr?avah z dalj?o LPG tradicijo se LPG-ji la?je in dra?je prodajajo kot dizli. Bi znalo to tudi k nam pridet.

Sex, V6 and Rock 'N' Roll

Napisano

Meni Xedos naredi nekje 550 km ob tem pa porabi tam 46-47 L bencina - poraba poraba zadnja 2 tanka je bila 8,2 - 8,3 L/100 km. Samo jo kar ?param, pa brez klime oziroma redko s klimo.

Ko mi za?ne opozorilna lu?ka svetit, lahko nato?im nekje 47 litrov.

Dosedaj ve? kot 50 litrov ?e nisem spravil vanj, pa sem kar nekaj km naredil s pri?gano opozorilno lu?ko (pa naj bi imel 55 litrski tank).

Potem mi ostane edino ?akat na kak?ne subvencije za LPG.

Ne, nisem tvoj sosed. Sem iz Ljubljane.

Napisano

jures mogoce ves kok pride predelava na plin dizla?2.0 CD novo mazdo govorim..

Ti bi dal tvojo mazdo na plin*? ?zmeden?

Stvar je taka...da pri porabi okoli 7 l kot jihh ima nova Mazda 6 mislim da je brezpredmetno stavit plin... ne vem kolk bi dejansko lahko profitiral....

LP David

Feel free....

Napisano

jures mogoce ves kok pride predelava na plin dizla?2.0 CD novo mazdo govorim..

dizla predelovat nima smisla, ker je cena ene dva do trikrat vi?ja kot pri benzu. Treba mu je zmanj?at kompresijo pa kaj vem kaj ?e vse Skratka ni to za delat.

A Klokateer...

Napisano

dizla predelovat nima smisla, ker je cena ene dva do trikrat vi?ja kot pri benzu. Treba mu je zmanj?at kompresijo pa kaj vem kaj ?e vse Skratka ni to za delat.

WTF ?zmeden?

Si kaj takega pojedu al kaj ?

Napisano

Hja, tko so mi rekl.

kaj jaz vem

Na?eloma sem teoretik ampak si stvari kar dobro zapomnim. Ko sem spra?eval za predelavo dizla na plin, so mi pa? rekli da je predrago in da je potrebno zmanj?ati kompresijo ki jo majo dizli preko 18:1 ponavadi, da ne prihaja do samov?iga plina, kar pri takih tlakih bi prihajalo

Sem malo pobrskal:

FAQ na strani plineksa:

Ali se v dieselsko vozilo lahko vgradi plin? (Rajko, Metlika)

Vgraditi plin v avtomobile z dieselskim motorjem je mogo?e, vendar pa je vpra?ljiva ekonomi?nost vgradnje, tako da takih vgradenj v osebna vozila ne delamo.

V katera vozila je mo?no vgraditi plinski pogon? (Simon, Vransko)

Plinski pogon je mo?no vgraditi v skoraj vsa vozila na bencinski pogon, razen v nekatera vozila, pri katerih vgradnja zaenkrat ?e ni mogo?a (npr. nekatera vozila z direktnim vbrizgom goriva v valj motorja ).

Evo na isti strani plineksa pod predelave najdem tale stavek:

Manj pogoste in bolj kompleksne so predelave na dizelskih motorjih, pri katerih je treba poleg v nadaljevanju na?tetih predelav zmanj?ati ?e kompresijsko razmerje in dodati v?igalni sistem s sve?ico. Teh predelav pri nas ne delamo.

Tko d zdej ne vem ,a sem jaz kaj pojedel, al pa tvoja splo?no priznana strokovnost na tem podro?ju nekoliko ?epa.....

A Klokateer...

Napisano

Hja, tko so mi rekl.

kaj jaz vem

Na?eloma sem teoretik ampak si stvari kar dobro zapomnim. Ko sem spra?eval za predelavo dizla na plin, so mi pa? rekli da je predrago in da je potrebno zmanj?ati kompresijo ki jo majo dizli preko 18:1 ponavadi, da ne prihaja do samov?iga plina, kar pri takih tlakih bi prihajalo

Sem malo pobrskal:

FAQ na strani plineksa:

Ali se v dieselsko vozilo lahko vgradi plin? (Rajko, Metlika)

Vgraditi plin v avtomobile z dieselskim motorjem je mogo?e, vendar pa je vpra?ljiva ekonomi?nost vgradnje, tako da takih vgradenj v osebna vozila ne delamo.

V katera vozila je mo?no vgraditi plinski pogon? (Simon, Vransko)

Plinski pogon je mo?no vgraditi v skoraj vsa vozila na bencinski pogon, razen v nekatera vozila, pri katerih vgradnja zaenkrat ?e ni mogo?a (npr. nekatera vozila z direktnim vbrizgom goriva v valj motorja ).

Evo na isti strani plineksa pod predelave najdem tale stavek:

Manj pogoste in bolj kompleksne so predelave na dizelskih motorjih, pri katerih je treba poleg v nadaljevanju na?tetih predelav zmanj?ati ?e kompresijsko razmerje in dodati v?igalni sistem s sve?ico. Teh predelav pri nas ne delamo.

Tko d zdej ne vem ,a sem jaz kaj pojedel, al pa tvoja splo?no priznana strokovnost na tem podro?ju nekoliko ?epa.....

?epal bo nekdo drug <_< , samo ?e pri dizlu zni?a? kompresijo pol ni ve? dizel ampak navaden bencinar.

?e dizlu zni?a? kompresijo tudi ne pride ve? do samov?iga, to pa pomeni da ne bo ve? delal na nafto, ok ?

V?igalne sve?ke pri dizlu, to bo pa rad videl da zdr?i tlake pri katerih laufa dizel.

?e eno vpra?anje kaj je vzrok v?iga me?anice zraka in nafte pri dizlu, kaj povzro?i v?ig?

Vidim da dobro obvalada? iskanje po netu, jaz pa malo manj - teoteti?no je mo?no vse, sam jaz stavim samo na izku?nje in prakso, ki pa verjemi mi je ne manjka.

Napisano

Ne ne sej se nimam namena kregat sam ne maram pa d se me dela neumnega ?e nisem. ;) Na?eloma se tud ne vme?avam ?e ne vem za kaj se gre. Meni je blo tudi ?udno to ni?anje kompresije saj potem se poraja vpra?anje delovanja enkrat na nafto in drugi? na plin. Edino ?e gre za permanentno predelavo, ki ne omogo?a ve? tankanja nafte, kar pa tud ni ravno kul, akj ?e ne pride? do plina?

Torej me?anica nafta + zrak se v?iga sama zaradi kompresije. Kaj to?no in kako, res ne vem, posredi so verjetno cetansko ?tevilo v nafti in kompresijsko razmerje, ki je verjetno precej poenoteno pri vseh dizlih in prilagojeno pri katerem tlaku nafta pa? po?i. Predvidevam da se s cetanskim ?tevilom v nafti uravnava pri katerem tlaku pride do samov?iga, temu pa so prilagojeni motorji in kompresijskarazmerja. Verjetno so dopustna tudi manj?a odstopanja.

to je blo brez neta ;)

?raufrskih izku?enj pa res nimam in me ni sram priznat.

Pa lep dan ?e naprej

A Klokateer...

Napisano

No tole si lepo napisal :rispekt: , si pa pozabil nekaj ki pa je vseeno potrebno za v?ig pri dizlu, in to je temperatura ki pa se povi?a pri kompresiji, je sicer malenkost samo brez nje ni ni?.

Pa ?as vbrizga nafte je tudi potreben, ke se nafta vbrizga direktno v cilinder(kot pri ?enskah :D ) in to ravno pravi moment(mislim ?e se ne motim je pri dizlu predelanemu na plin isti princip, samo medij je drug in ?as vbrizga tudi), kar je pri bencinarju popolnoma druga?e-la?je.

A sem ?e mal picajzlast ? :blush:

Napisano

.... ?ist mal!

Ampak takoj ko si ?ensko omenil se mi je stvar skristalizirala... :harhar::danzoman::bravo:

Feel free....

Napisano

.... ?ist mal!

Ampak takoj ko si ?ensko omenil se mi je stvar skristalizirala... :harhar::danzoman::bravo:

Ni mi jasn kaj i a to zvezo s ceno bencina, tisto moje je bila smo "prispodoba" :zvizga:

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Tega bodo pa razumeli Goričani, pa mogoče Wajduci...   Se pogovarjam z eno sodelavko, mi hoče nekaj pokazat na mobitelu, ker pa je mraz, so prsti malo trdi in ji mobitel pade na tla. Pa rečem jaz: - "Mobiteli bi moral met aplikacijo, da se aktivira padalo, ko nam padejo iz rok."   Pa ona pobira mobitel in komentira: - "Potem bi Žeja zgledala kot Lijak..."   (Za boljše razumevanje ne-Goričanov in ne-Wajducev: Žeja je gostilna v Ozeljanu, Lijak je pa vzletišče in pristajališče za jadralne padalce med Kromberkom in Ozeljanom)
    • Znanec se je vrnil iz Kanade, pa ga vprašam:  - "Kako je tam?" - "Oni so 20 let za nami..." - "Kako to misliš?" - "Pa, tam se še vedno dobro živi..."
    • Me kliče žena: "Kupila sem ti six pack mrzuga piva, čips pa bobi palčke, spekla mešano na žaru. Ne pozabi, da se danes začne SP v veleslalomu, pa pejt s frendi u lokalca na kakšn pir pa tekmo pogledat ..."   Nekaj časa poslušam, nato vprašam: - "A je zlo hudo?" Ona odvrne: - "Ma ne, sploh ne, mal' odbijač, leva luč pa blatnik …"
    • Na zabavi se pogovarjata starejša dama in upokojeni profesor. Pa se dama potoži: - "Pomislite, prej mi je nekdo rekel 'kurba'." - "Ja, veste, jaz to lahko razumem. Jaz že deset let ne predavam več, pa me še vedno kličejo 'profesor'..."
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.