Skoči na vsebino

Sprememba cene goriv

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano
pred 1 uro je 50keda napisal:

@Alex 12 centov?! A prav berem, kar si napisal? No ja, zgleda, da bojo res prisilili ljudi, da se dizelov znebijo. Al pa bo treba bit kmet, če se ne motim se je zdajšna oblast neki hvalila, da bojo za njih subvencije za gorivo.

Ne sam dizlov, vseh ICE motorjev. Mene veliko bolj skrbi kako je na mednarodnih trgih elektrika že prešla mejo 1000€/MWh. Se pravi, da za recimo 1000km vožnje ali cca 1 tank nafte boš dal zgolj za elektriko 200€ za nafto pa kljub podražitvi "le" 100€. Elektrika se je namreč v enem letu podražila za 20x in ko bodo tele podražitve dobavitelji spravili v končni račun bo cel kaos.

Tukaj bi morala biti naloga EU, da zaustavi trgovanje z elektriko preko borz in zajezi manipulativne nerealne podražitve ter spravi zadevo v normalo. Če to ne naredi bo preko zime visoka cena plina al pa nafte še tamal problem.

33112_1.png

Napisano

Zaradi tega so pa zadnje leto dizli povsem izgubili na ceni in jih narod brez računice daje dobesedno zastonj.

• Znanec je v teh dneh dobil oziroma nabavil Ford Mondeo 1.8 TDci letnik 2007 za 500€ kateri je odlično ohranjen. Enak, le z bencinskim motorjem pa je skoraj 3x dražji oziroma se prodajajo od 1000 do 1300€. Prav tako do nedavnega nihče ni želel nemške svete trojice z bencinskim motorjem oziroma so se slabo prodajale, danes pa se tepejo za njih ; VW Golf II 1.3 da je v dobrem stanju se prodajajo po 1000€ in več, da je pa recimo predzadnji Passat pa so cene od 10.000€ naprej, do nedavnega so jih pa dajali za pol manj.
  • Pozna se sprememba oziroma dvig cen tudi na drugih surovinah ; drva katera so bila še lansko leto po 70€/m3 so danes oziroma včeraj ko sem jih naročeval po oglasnikih od 100€/m3 in vsi katere sem jih klical pravijo da je vse naredila vojna ter da sistem igra na karto ponudba : povpraševanje. Se pa pozna da v zadnjem tednu odkar dežuje in ruva drevesa narod precej krade hlodovino in ostale lesne ostanke. Je bilo prejšnji teden neurje in pod Rožnikom v dobrem dnevu ni bilo več izruvanih dreves, saj so prišli s Tamčki in ostalimi delovnimi stroji ter zadeve na črno razkosali in odpeljali. Da o tem kako taki dilerji in reveži na črno odvažajo tudi šoto iz ljubljanskega Barja in da bo tudi njej narasla cena. Norci pa kurijo na brikete in potem jamrajo koliko zapravijo. 
  • Dovolj jasno in realno povedano?
Napisano

Danes sem tankal v Rijeki na obvoznici (Crodux Vrata Jadrana) po 1,41€ (10,62 HRK) ... pa se eno kavo sem dobil "for free" 🤪 ... 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano (urejeno)
pred 36 minutami je Jest napisal:

Danes sem tankal v Rijeki na obvoznici (Crodux Vrata Jadrana) po 1,41€ (10,62 HRK) ... pa se eno kavo sem dobil "for free" 🤪 ... 

Pa še v hrvaški proračun si dodal nekaj 10 €. 😉

Popravljeno od Janez007
Napisano

Analitiki napovedujejo 10 centov znižanje cene za liter, tako dizla kot bencina.

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Napisano
pred 34 minutami je Z M A J napisal:

Analitiki napovedujejo 10 centov znižanje cene za liter, tako dizla kot bencina.

Ne verjamem, dokler ne vidim. Naši vladarji so požeruhi.

N7rRRL1.jpg

Napisano
pred 2 urama je FuManchu napisal:

Bodo morali. Cena nafte na trgu je nizka. 

Napisano (urejeno)
pred 13 urami je FuManchu napisal:

Kaj je pri ceni določeni z enačbo, ta pa z uredbo, za (ne)verjet? 🤔 Vsak lahko sam izračuna, le podatek o ceni z mediteranske borze (CIF Mediteran-High) je težko dobit (sam še nisem našel vira). Tale stara diplomska obširneje razlaga izračun (po starem je bilo v principu enako) https://core.ac.uk/download/pdf/67523961.pdf

image.png.380af51c4cf77133d862bb4a3c03c1

Je pa tko, finančni minister mora skrbeti, da je blagajna dovolj polna, da se odlivi kompenzirajo s prilivi. Manj ko država dobi dajatev preko naftnih derivatov (v osnovi pa jih dobi ogromno .. pred leti cca 2 MRD), manj je denarja za šolstvo, zdravstvo, socialo, ceste, ... Zato sam, če se le da, tankam v svoji državi.

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 31 minutami je Janez007 napisal:

Kaj je pri ceni določeni z enačbo, ta pa z uredbo, za (ne)verjet? 🤔 Vsak lahko sam izračuna, le podatek o ceni z mediteranske borze (CIF Mediteran-High) je težko dobit (sam še nisem našel vira). Tale stara diplomska obširneje razlaga izračun (po starem je bilo v principu enako) https://core.ac.uk/download/pdf/67523961.pdf

image.png.380af51c4cf77133d862bb4a3c03c1

Je pa tko, finančni minister mora skrbeti, da je blagajna dovolj polna, da se odlivi kompenzirajo s prilivi. Manj ko država dobi dajatev preko naftnih derivatov (v osnovi pa jih dobi ogromno .. pred leti cca 2 MRD), manj je denarja za šolstvo, zdravstvo, socialo, ceste, ... Zato sam, če se le da, tankam v svoji državi.

Jaz tankam ponavadi tudi pri nas, če je le mogoče. A predvsem zato, ker imamo dokaj nizko ceno goriva. Če imeli  Italijani nižjo, bi tankal pri njih. 

Moj denar-moja odločitev. 😉

Napisano (urejeno)
pred 17 minutami je Alex napisal:

Jaz tankam ponavadi tudi pri nas, če je le mogoče. A predvsem zato, ker imamo dokaj nizko ceno goriva. Če imeli  Italijani nižjo, bi tankal pri njih. 

Moj denar-moja odločitev. 😉

Zanimivo razmišljanje - žal je takih veliko (tudi sam mnogokrat, ko recimo kupujem preko spleta). Kot da šolstvo, zdravstvo, sociala, ceste, ... niso naše. Kot da se "naše" konča pri vhodnih vratih v stanovanje. Pa vsi bi radi živeli v urejeni/pošlihtani soseski, deželi, z lepimi cestami itd. 😔 Se pa o tem ne govori veliko - efekt pa bi bil finančno ogromen. Dva tanka goriva doma v Sloveniji, namesto v tujini, za državo pomeni prihodek ene dodatne vinjete!

Popravljeno od Janez007
  • Všeč 2
  • Hvala 1
Napisano

Jaz sem zadnjic tankal v Rijeki... ker je bil preostali range za nekaj km premajhen, da bi prisel do Ilirske Bistrice ... Na koncu sem bil pa se presenecen, da je bilo ceneje ... Sem mislil, da je cena nekaj procentov visja kot pri nas ... Drugace pa tankam ponavadi tam, kjer je prazen rezervoar... oz. ko se prizge lucka, ... Redko sem imel range po racunalniku manj kot 20 km ... Enkrat je tako naneslo, da sem "pozabil" zaviti na crpalko in je bilo do naslednje se toliko, da je bil range na 0, prevozil pa sem se vseeno ene 10 km do crpalke ... Ni pa fajn obcutek :) ... 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano
2 minutes ago, Janez007 said:

Zanimivo razmišljanje - žal je takih veliko. Kot da šolstvo, zdravstvo, sociala, ceste, ... niso naše. Kot da se "naše" konča pri vhodnih vratih v stanovanje. Pa vsi bi radi živeli v urejeni/pošlihtani soseski, deželi, z lepimi cestami itd. 😔

No ja no. Za ceste plačujemo še preveč, pa kljub temu niso bogvekaj. Glede goriv pa, to je pač tržna dejavnost, približno kot ostale. Če dobiš kje ceneje isto kvaliteto (ali še boljšo), zakaj pa ne. 

Napisano (urejeno)
pred 6 minutami je SpEkTr napisal:

No ja no. Za ceste plačujemo še preveč, pa kljub temu niso bogvekaj. Glede goriv pa, to je pač tržna dejavnost, približno kot ostale. Če dobiš kje ceneje isto kvaliteto (ali še boljšo), zakaj pa ne. 

Če bi bili vsi šoferji ozaveščeni v tej smeri in skrbni (kupovali po možnosti tako, da bi se davki natekali v slovenski proračun), bi višek dajatev s tega naslova pomenil manj dajatev drugje oziroma višji standard. Verjetno je potencialno možno s tega naslova pridobiti nekaj 10 milijonov €. 

Popravljeno od Janez007
  • Všeč 1
  • Zmeden 1
Napisano

Se strinjam, samo to je še vedno zgolj teorija. Saj se ve, da obstaja ša n drugih poti, da se denar steče nekam drugam recimo.

Napisano
pred 21 minutami je Janez007 napisal:

Če bi bili vsi šoferji ozaveščeni v tej smeri in skrbni (kupovali po možnosti tako, da bi se davki natekali v slovenski proračun), bi višek dajatev s tega naslova pomenil manj dajatev drugje oziroma višji standard. Verjetno je potencialno možno s tega naslova pridobiti nekaj 10 milijonov €. 

To bi veljalo ob predpostavki, da bi bili vsi pošteni in zavedni. A vemo, kako je v resnici. 😉

Napisano
pred 19 minutami je Alex napisal:

To bi veljalo ob predpostavki, da bi bili vsi pošteni in zavedni. A vemo, kako je v resnici. 😉

Samo zavedni.

Če tankaš ali kupuješ v tuji državi, nisi nepošten. In če tankaš v Sloveniji, ni nujno, da si pošten.  😉

Sem že naletel na neaktivno ročko za tankanje, ker je nekdo pred mano, še predno je plačal, s črpalke popihal.  :)

Napisano

Sedaj je pa že kar konkretna razlika v ceni dizla in benzina. 🤔

Dizelca se bo bolj malo vozila okoli. 

Napisano
pred 7 urami je SpEkTr napisal:

No ja, v večini naše ceste niso tako slabe. Ne bom rekel, da so idealne, ampak ker mi spomin še služi vem kako je bilo pred 20 ali 30 leti, ko sem nekaj gum poćil in kako feltno zvil v udarnih jamah. Ne vem ampak večina cest na tour the France je izgledala slabših kot tu v Sloveniji, sploh Paris je zgledal kot ena sama jama.

• Všeč 1
  • Hvala 1

33112_1.png

Napisano
Pred eno uro je Boss napisal:

No ja, v večini naše ceste niso tako slabe. Ne bom rekel, da so idealne, ampak ker mi spomin še služi vem kako je bilo pred 30 ali 30 leti, ko sem nekaj gum poćil in kako feltno zvil v udarnih jamah. Ne vem ampak večina cest na tour the France je izgledala slabših kot tu v Sloveniji, sploh Paris je zgledal kot ena sama jama.

Lahko potrdim, da je to res. Edino mogoče Italijani imajo boljše ceste(na splošno) v Franciji so pa slabše. 

In ja, res je, da imamo vsaj ta glavne ceste +avtoceste zelo dobre-gladke.

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• A imamo sploh koga na forumu z dizelsko mazdo3 nove generacije?   Jaz bi ti svetoval da bodi previden pri teh avtih iz uvoza (naj bo servisna knjižica poštempljana z vsemi žigi) če kupuješ dizla, ker so bolj občutljivi motorji. Tudi servisni interval 20kkm za dizla je predolg.
    • Razumem, samo, če bi bil kdo drug kot Američani bi bilo enako. Večini je glavno samo, da so Madurota vrgli in tu se konča razmišljanje.
    • Tako je. Tisti, ki so imeli koristi od narkiča , sedaj žalujejo za njim. Večina folka v Venezueli pa ima žurko. Prav tako tisti Venezuelci , ki živijo v tujini. Naša levica, ki je bila na usposabljanju pri njih pa žganja paniko. In zraven še par diktatorjev.
    • Ok-štekam...samo...za kaj pa pol toliko njih rine v ZDA? Razen če jih eni od njih sovražijo,drugi pa ne...keri so keri pa si lahko vsak zase misli... Zmeraj je tako,da bi eni radi gore cvenka za nič dela...pogosto tako,da "zjebejo" ostalo rajo,in si jo podjarmijo....je pri nas isto...in tudi pri nas imamo ene in druge...zmeraj ista fora.   Normalno,da sedaj tisti Madurotovi (pri njih,kot tudi drugje) zganjajo cirkus...nič presenetljivega... Tudi pri nas se bo levim odpulilo,bomo spet biciklirali in ne vem kaj še,če pridejo desni na oblast...nič novega niti tam,niti pri nas...
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.