Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano

X2, ?eprav 10 ali 20 km/h ve? izven naselja ni ni? kriti?nega. Raje to, kot pa 20 prepo?asi.

kar te stane pri na?ih zakonih 80?.....se spla?a????

Se strinjam, to sem tudi sam ve?krat napisal. Tu se gre za voznike, ki kljub prazni cesti vozijo nenormalno po?asi, da pri?parajo na gorivu, tako, da na regionalni cesti ustvarjajo kolono za seboj.In kaj se potem dogaja? Vozniki za njim postanejo nestrpni in pri?nejo prehitevati brezglavo tudi tam, kjer je to nemogo?e in nevarno. Tega je bilo tisti dan, ko sem testiral porabo ne?teto. Take voznike bi bilo treba kaznovati prav tako, kot tiste prehitre.

V to kategorijo spadajo pokriti mopedi (beri avti 45km/h) to bi bilo potrebno ukinit  :vesel:

• 4 tedne kasneje...
Napisano

V?eraj sem se vrnil z Dunaja.Povpre?na poraba 5,8.Res,da je precej ceste 110 a je tudi precej avtoceste.V avtu ?tirje odrasli in poln prtlja?nik kufrov.Res lepa poraba in to z vo?njo, ki ni bila benzinarska z oviranjem prometa po avtocestah in klancih. :)

Sem pa do?ivel na poti domov prvo sne?enje letos in sem ugotovil, da so zimske gume, ki jih uporabljam trenutno, odli?ne. Sicer je bilo snega le za vzorec a sem vseeno lahko vozil po avtocesti normalno z mo?kimi hitrostmi.:)

Pohvalno Mazda in gume!

Napisano

Ej...lepa poraba za Mazdo ....

Alex..si bil na koncertu..?

Zoom zoom lp

Napisano

Ej...lepa poraba za Mazdo ....

Alex..si bil na koncertu..?

Zoom zoom lp

Ja... pa ?e malo po Dunaju. Novoletno vzdu?je in to. :)

Napisano

No tako, pa sem se preselil v bazo bencinarjev, po prvih 400 km z novo M6 G194 poraba 7.8 l/100km z me?ano vo?njo, me prav zanima, kak se bom odrezal potem, ko bom nogo odklenu po par tiso? kilometrih :P

Napisano

No tako, pa sem se preselil v bazo bencinarjev, po prvih 400 km z novo M6 G194 poraba 7.8 l/100km z me?ano vo?njo, me prav zanima, kak se bom odrezal potem, ko bom nogo odklenu po par tiso? kilometrih :P

Po moje tam okoli 9 l/100.

Po moje kar realna poraba za tak motor.

Napisano

50keda...tudi mene zanima ta motor 194.k.2.5 benzin. ,AT.menjalnik..testiraj in poro?aj..zdaj imam 2.0 benzin 165.k.gledam malo...zoom zoom

• 3 meseci kasneje...
Napisano

Z na?o Mazdo 5 (2,0 turbo dizel s 105 kW) smo prevozili 285.774 km.

Vsega skupaj pa smo notri natankali 18.634,22 litra nafte.

Po mojih izra?unih je povpre?na poraba za odtenek ve? kot 6,5 litra na 100 km.

Hja, kar je dobro, ni slabo. Glede na to, da gre za enoprostorca, ki je pol svoje dobe vozil po Italijanskih autostradah, polovico svoje dobe pa po Lokov?kih kolovozih in Slovenskih cestah,...

• 5 let kasneje...
Napisano

Zanima me kakšne izkušnje imate s porabo goriva ko je avto v prostem teku, torej na semaforju, v guzvi. Zakaj sprašujem? Npr. ko se vozim imam porabo 7l, pridem do zastoja in se vlečmo 10 min, poraba se mi zviša na 8l, sej potem sčasoma zopet pade, ampak nenavadno se mi zdi, da mi poraba na mestu toliko nabije v povprečje vožnje.

Napisano

Za merjenje porabe se mora avto tudi premikat - delat razdaljo. Če tega v formuli ni, je poraba višja. 😉

Napisano
pred 17 minutami je ignacij napisal:

Ok, samo avto naj bi v prostem teku porabil cca. 1l na uro, od kje mu potem ideja da nabije porabo.

Cisto enostavno... motor trosi gorivo, kilometrov pa ni ... Računalnik racuna poraba glede na prevodeno razdaljo in ne na cas ... 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Ok, 

pred 15 minutami je Jest napisal:

Cisto enostavno... motor trosi gorivo, kilometrov pa ni ... Računalnik racuna poraba glede na prevodeno razdaljo in ne na cas ... 

Ja sej to, prevozene razdalje ni, on pa računa čudno visoko porabo.

Ok, torej ostalim potem računalnik enako nabije številke in se to ne dogaja samo meni? 

Napisano (urejeno)

Ne dogaja samo tebi, ker matematika je univerzalna. 😀

Imam kar pogosto prižgan prikaz porabe. Če je dolgoročna na Mazdi 3 G122 okoli 6.0, pa je kdaj na krajše razdalje tudi 12 ali celo več. Čisto enostavno po tej enačbi in seveda v odvisnosti od temperature motorja, njegove obremenitve, itd.

Popravljeno od Janez007
Napisano

Pazi to, na Fordu pa na mestu preklop na litre na uro 😂

Napisano

Kar sem jest spremljov ima za trenutno voznjo tudi nek cudn nacin racunanja, ker razbije voznjo na casovne intervale in iz teh intervalov pol racuna porabo celotne poti.

Znotraj intervala racuna porabo o t bi moral, recimo, samo pol med intervali neka povprecja vlece

Napisano
pred 38 minutami je Matick napisal:

Kar sem jest spremljov ima za trenutno voznjo tudi nek cudn nacin racunanja, ker razbije voznjo na casovne intervale in iz teh intervalov pol racuna porabo celotne poti.

Tole kar omenjaš je zgolj in samo za predviden domet do praznega tanka. Na povprečno porabo ne vpliva.

33112_1.png

Napisano
Pred eno uro je ignacij napisal:

Ja sej to, prevozene razdalje ni, on pa računa čudno visoko porabo.

Ok, torej ostalim potem računalnik enako nabije številke in se to ne dogaja samo meni? 

Preveč posplošuješ. Potovalni računalnik čisto pravilno računa in fizike ter matematike se tukaj ne more prinašat naokoli. Zadeva je silno enostavna in logična pa da bo bolj razumljivo na kaj ciljam je tukaj nekaj primerov:

1. primer: Če si ravno tankal in prevozil 20km s porabo 7l/100km, nato pa stojiš 10 minut s porabo 1l/h. Računalnik torej računa takole. Pri porabi 7 l/100km se je po 20 prevoženih km porabilo 1,4litra goriva. Nato smo se ustavili za 10min in motor je porabil v teh 10 minutah 0,17litra goriva.

Še vedno imaš prevoženih 20km a poraba skupaj je 1.57l/100km. Če to nazaj pretvoriš v porabo l/100km jih dobiš 7,85l/100km to je tam tam kot je tvoj primer.

2.primer: prevozil si že 350km s porabo 7l/100km in zdaj stojiš spet teh 10minut. Ampak to zdaj vpliva na skupno povprečno porabo le 0,05l/100km. Torej je zdaj 7,05l/100km, kar je še vedno silno blizu in to stanje praktično nima velikega efekta.

Iz teh dveh primerov se vidi, da povprečna poraba na kratke razdalje lahko zelo varira, ampak več kot prevoziš manj vplivajo take anomalije. Zato vedno merimo porabo na tank oziroma na daljše obdobje, kjer se posamezne anomalije skrijejo v splošnem dolgoročnem povprečju. Šele tisto je dejansko prava poraba avtomobila. Nikakor pa ne te kratke vožnje al pa bohnedej gledat na trenutno porabo, ki praktično ne povejo ničesar.

33112_1.png

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.