Skoči na vsebino

Mazda CX-30

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano
pred 27 minutami je DINAMIK napisal:

Torej koliko približno pa je nižja poraba goriva pri CX30 X186 ,proti G150? 

Kakih pol litra več kot x186.... 😉

Tudi ni veliko, če delaš malo kilometrov 👍

pred 30 minutami je DINAMIK napisal:

pred 6 minutami je skritikrt napisal:

V bistvu narobe-ko sem se odločal za Mazdo,sem študiral vse prispevke tudi okoli X-motorjev.

Razloženo je bilo tako,da kompresor ni vgrajen za večanje moči motorja,ampak zgolj za to,da ima motor zmeraj na voljo več zraka v valjih,kot pa ga je pa potrebno za izgorevanje goriva v kompresijskem načinu vžiga. Gre za čim boljše-popolnejše izgorevanje oz. za varčnost motorja.

Kdor ne ve,kako X-cikel izgorevanja deluje-prvi vbrizg je tak,da je mešanica enkrat prerevna,da bi bila stohiometrična. Torej enkrat prerevna,da bi se pri kompresijskem razmerju sploh lahko sama vžgala (preprečitev klenkanja).

Drugi vbrizg je pa na ZMT,in res minimalen direkt na svečko,svečka ta "drugi vbrizg" vžge,ognjena krogla prvega vbrizga pa z veliko višjim pritiskom na meji širjenja poskrbi,da se mešanica prvega vbrizga vseeno v trenutku vžge. Skratka sekundarni vbrizg vžge primarnega.

Tukaj pa je za popolno izgorevanje pomembna količina zraka,ki glede na režim nikoli ne sme biti premajhna,ker če ne gre učinkovitost rakom žvižgat.

Mislim celo,da je bilo nekje omenjeno,da je ta kompressor ala Rootovo pihalo🙄

Ne delujejo pa X-motorji samo v "določenih obratih" v kompresijskem načinu,ampak je Mazdi to ratalo skoraj v vseh. Le v območju nad 80% moči motor deluje na principu klasičnega vžiga na svečko....torej samo ko ga tiščiš do pleha.

Odično napisano in ni kaj dodat😉👍

Napisano
pred 1 uro je Alex napisal:

Ne vem, koliko ima 150 porabo. Recimo moja, x186, danes relacija  Koper, Ljubljana-Cerknica-Koper, po regionalki po omejitvah, avtocesta od 130-160, poraba 6.0. Če bi vozil po avtocesti konstantno 130,bi bilo kaka dva deci manj. 

Aja, pa zimske gume sedaj gor , takoj poraba za kaka dva deci več. 

In to je dober argument, če bi jaz slučaajno kupoval CX-30, sploh ne bi razmišljal o drugem kot o X186 motorju, zaradi veliko AC vožnje!

Napisano
pred 15 minutami je etcho napisal:

X186: Ribnica-Rakek-AC do Izole-Portorož, povprečje 5,4. Po AC tempomat na 135 km/h. Letne gume.

Lepa relacija in poraba solidna 👍👍👍😉😁😁zoom zoom 😁

Napisano
pred 1 uro je Janez007 napisal:

Tele lučke G motorji nimajo. Se je komu z X motorjem že kdaj prižgalo?

image.png

image.png

image.png

Imam na Focusu. Za i20N ne vem še.

4.5 leta ne vem da obstaja. Je pa deležen občasne "zlorabe", kar dejansko potrebuje vsak motor. Če se nikoli ne zavrti in pregreje, se nabira sranje. Seveda se tukaj pogovarjamo o toplem motorju....

Napisano

Na g150 imam porabo 7.1 l, 70% AC, tempomat ponavadi na 140 km/h, je pa AWD, kar pomeni cca 0.5l večjo porabo.

Napisano
pred 2 urama je etcho napisal:

X186: Ribnica-Rakek-AC do Izole-Portorož, povprečje 5,4. Po AC tempomat na 135 km/h. Letne gume.

Ja, to je to. Poraba kot pri dizelcah. 👍

• Všeč 1
  • Haha 1

Napisano
pred 5 urami je DINAMIK napisal:

Na moji G150 imam porabo okoli 6 ali kakšen deci dva manj...relacija 70km na dan, brez avtoceste (ročni menjalnik). Avtocesta pa tam okoli 6,5.

Napisano (urejeno)

Poraba pri X motorjih je v povprečju največ 0,5l manjša od G150. Tudi po spritmonitorju kaže tako.

Poraba kot pri dizelcah?? Tudi zmojim G150 avtomatikom mi lahko na daljših relacijah brez AC, poraba pade krepko pod 5 litrov. Mene pač tepejo kratke relacije.

X motor se ne kupuje zaradi nižje porabe, ker je iz stroškovnega vidika zaradi dosti dražjih servisov in višje nabavne cene, X itak na slabšem. Kupi se ga edino zaradi boljših zmogljivosti.

Popravljeno od Lentus

33871_1.png

Napisano

E...ja itak 😉se vsak odloči kaj mu bolj ustreza ...glede koliko km dela način vožnje in itd ....zoom zoom 😉😁😁😁

Napisano
Pred eno uro je Lentus napisal:

Kupi se ga edino zaradi boljših zmogljivosti.

Se strinjam s tabo. Nižja poraba je samo bonus. 😁

Napisano
pred 37 minutami je etcho napisal:

Se strinjam s tabo. Nižja poraba je samo bonus. 😁

Res je. Vse je bonus, predvsem pa nižja poraba. 

• Všeč 1
  • Haha 1

Napisano
pred 9 urami je sportman333 napisal:

Če na vse zadeve gledaš tako črnogledo potem je najbolje da hodiš peš in s svojim kolesom.....ali pa se voziš z Golf 2 dizl, ki je bil pa res neuničljiv motor :) oz. sploh ne greš nikamor in si kar samo doma, ker tam se ti nič ne more zgoditi, razen to da se skregaš z boljšo polovico :)

Janez je itak črnogled. Po njegovem so vsi mazdini motorji  problematični, razem dinozaverkega, ki ga razen zagrizeni mazdašev nihče ne mara. 

Dokaz je ta, da se mazde s takim motorjem ne da prodati za pametno ceno. 😉

• Haha 1
  • Zmeden 1

Napisano
pred 7 urami je etcho napisal:

Tole je pa čist nereprezantativno. Ribniica in Rakek sta na cca 500m nadmorske, Koper pa ob morju oziroma blizu 0m. Za realen podatek se bi moral vrniti na izhodišče.

To je tko k da bi se sam hvalil, Da iz Logatca do Ljubljane po regionalki imam porabo 3,2l/100km (Dejansko sprobano in drži) in bi trdil, da je to poraba CD150 dizla. Pač ni, ker je Logatec skoraj 200m višje kot Ljubljana.

33112_1.png

Napisano
pred 42 minutami je Alex napisal:

Dokaz je ta, da se mazde s takim motorjem ne da prodati za pametno ceno. 😉

Kje pa je ta “dokaz”? 🤨

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano
pred 8 minutami je Boss napisal:

Tole je pa čist nereprezantativno. Ribniica in Rakek sta na cca 500m nadmorske, Koper pa ob morju oziroma blizu 0m. Za realen podatek se bi moral vrniti na izhodišče.

To je tko k da bi se sam hvalil, Da iz Logatca do Ljubljane po regionalki imam porabo 3,2l/100km (Dejansko sprobano in drži) in bi trdil, da je to poraba CD150 dizla. Pač ni, ker je Logatec skoraj 200m višje kot Ljubljana.

To je poraba na tej relaciji, kar je vsakemu jasno, ker je jasno napisano. Povprečna poraba (avto nima še 2000 km) je 6,6 z vožno na Obali, kjer se večinoma vozim gor/dol. Prejšnja Mazda3 1,5 je imela povprečje 6,7. Point zapisa je, da avto kuri malo, s čimer sem več kot zadovoljen, če pa to smatraš za hvaljenje, je pač stvar tvojega razmišljanja.

Napisano

Že vidim, da bo treba kmalu organizirati poraba meeting in test. 😃

Jaz pripeljem dinozavra. Avtomatika. A bom imel liter fore že v izhodišču do teh ultra varčnih CX-30? 😃 Dva? 😃

• Všeč 1
  • Haha 2
Napisano
pred 49 minutami je dvorjan napisal:

Že vidim, da bo treba kmalu organizirati poraba meeting in test. 😃

Jaz pripeljem dinozavra. Avtomatika. A bom imel liter fore že v izhodišču do teh ultra varčnih CX-30? 😃 Dva? 😃

Liter? A, se hecaš. 😄 Po moje vsaj dva, če ne več. Pa saj smo že na prvem meetingu imeli ta motor zraven. Na drugem mestu. Takoj za 1. dizlom  "mehko nogo"- Boss-om. Že takrat smo se čudili, da nas je ostale dizelaše lepo uredno premagal. 😊

Napisano

Gledam graf navora Mazdinih motorjev. Z upoštevanjem podatka, da ima X motor maksimalni navor 240 Nm pri 4,000 rpm, to pomeni v uporabnem območju 1.000-6.000 obratov čez palec med 7-15 % večji navor v primerjavi z navadnim 2.0 G atmosfercem.

Cca. 2.000 € dražji bolj kompleksen motor za cca 10% večji navor in cca. 10% nižjo porabo?  Višji stroški vzdrževanja X motorjev v primerjavi z G motorji se približno kompenzirajo z nižjo porabo. Ostane cca 2.000€ višja cena novega za cca. 10% boljši navor. Dodaten navor ni nekaj velikega, je pa edino, kar je pri CX-30 na voljo (ni dizlov z neprimerno boljšim navorom ali turbo variant). 

image.png

image.png

image.png

https://mazdamediapacks.com/en/technology/press-releases/e-skyactiv-x-engine-technology.html

https://paultan.org/2017/08/08/mazda-announces-sustainable-zoom-zoom-2030-skyactiv-x-petrol-compression-ignition-coming-2019/mazda-skyactiv-x-torque-curve-comparison/

https://www.greencarcongress.com/2011/08/skyactiv-20110804.html

Napisano
pred 14 urami je etcho napisal:

To je poraba na tej relaciji, kar je vsakemu jasno, ker je jasno napisano. Povprečna poraba (avto nima še 2000 km) je 6,6 z vožno na Obali, kjer se večinoma vozim gor/dol. Prejšnja Mazda3 1,5 je imela povprečje 6,7. Point zapisa je, da avto kuri malo, s čimer sem več kot zadovoljen, če pa to smatraš za hvaljenje, je pač stvar tvojega razmišljanja.

Napisal sem sicer, da bi se jaz hvalil s porabo 3,2 od Logatca do Lj ampak glede na to, da te je zbodlo.... 😁

Ne preveč zares vzet vse skupaj ampak vseeno ni smiselno navajat podatke, ki ne služijo ničemur, ker niso realni ampak so le rezultat nekih deviacij. Si napisal kakšna je bila relacija, ampak ti zdajle povem da 90% forumašev ni vedelo iz glave, da je recimo Rakek na več kot 500m nad morjem in da od tam gre do Kopra samo navzdol. Večina pač ni opazila oziroma se ni ukvarjala s tem zelo pomembnim podatkom, ampak je ugotavljala, da sej to je pa tko oziroma celo bolje kot dizel. Ampak to ni realno in če se nekdo odloča o nakupu in mu je poraba zelo pomembna, pred tem pa prebira take navedbe (četudi resnične za tako pot) se bo pač oreng nasankal, ker povprečje nikoli ne bo tako.

Zato smo tudi 2x do zdaj forumsko izvedli poraba test in smo to opravili vedno tako, da smo se vrnili na izhodiščno pozicijo oziroma 1x celo na pozicijo, ki je imela višjo nadmorsko kot je bil start. Tako ne povzročimo napak oziroma morebitne neželjene manipulacije pri navajanju rezultatov.

33112_1.png

Napisano
pred 14 minutami je Boss napisal:

Ne preveč zares vzet vse skupaj ampak vseeno ni smiselno navajat podatke, ki ne služijo ničemur, ker niso realni ampak so le rezultat nekih deviacij.

Se oproščam vsem prizadetim za zavajanje. 😄

Mogoče sem to storil zanalašč, da vas usmerim v nakup X motorja.😜

Kot je nekdo v prejšnjem postu omenil, na spritmonitor  si lahko vsak ogleda za specifičen motor porabo, pa tudi na YT se najdejo posnetki testov porabe.

Napisano

Na sprit monitor je razlika v porabi približno 0.1l/100km, med G150 in X186. Dodatne parametre, ki sem jih dal je da, minimalno 15000km narejenih, in aktiven uporabnik v zadnjem mesecu.

Napisano

Te porabe je težko vkalupit, podobno, kot je težko pri električnem kolesu vedet, koliko dolžinskih km in koliko višinskih m bo kolo zmoglo.

Podatek povprečne porabe s teh portalov je nek približek, po kateremu se orientiraš glede na tovarniške podatke. Tisti, ki se bolj vozijo po hribih, v mestih ... bodo imeli povprečje višje, tisti, ki se vozijo po ravninah, na dolge relacije ... pa nižje. Jaz si lahko delam primerjavo samo glede na prejšnjo Mazdo, ker se vozim po istih poteh.

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Meni na vsakem racunu pise 20 do 30 eur kazni za presezeno moc, ki so jo sami nastavili na 4.6 kW. Ce jo dvignem na 9.4 kW, toliko imam namrec najvisjega porabnika (savno) ki dela 90 min parkrat tedensko, pridem s poloznico nizje. Tako so mi oni zaracunali.   Ampak pazi... ce so se zmotili, spet placam kazen zaradi neuporabe toliksne moci.   Mislim da je sistem narejen da te olupijo in so ga zanalasc tako naredili kot so ga.
    • 173€ s popustom. Menjana je bila tudi veriga in bouden.
    • Po besedah uslužbenca na črpalki pri Komendi imajo na Shellu danes tabol dizel za ceno taslabga. Za lastnike vozil z bencinskim motorjem je ta ugodnost tudi zagotovljena, praznjenje rezervoarja in lajtung pa potem izvedejo na lastne stroške.
    • Nedavno sem v naših krajih opazil registrsko tablico: DUMA.   Prvo, kar mi je padlo na pamet, je bilo, da je lastnik vozila ljubitelj del Otona Župančiča.   Se vidi, da smo bili v času enoumja otroci v izobraževalnem procesu izpostavljeni prisilni edukaciji o temeljnih kulturnih delih, ki definirajo našo slovensko narodno identiteto. Sedaj, v svobodi, mladičem še pismen ni treba biti.    Btw., vozilo je imelo tablice novomeškega registracijskega območja. 
    • To z špeglim še morm rešit tut jst. Men špegle not ropočejo, že skos govorim, da si bom dal neko peno notr. Ker ovijanje špeglov v krpo je nepraktično.   Mi pa črička sprednja šipa že dlje časa, pa se mi tut ne ljubi reševat
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.