Skoči na vsebino

Mazda CX-30

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano
pred 21 minutami je GregorV napisal:

Hvala za link glede porabe in druge komentarje.

Ja, vem da gre za nov motor za EU, ki bi naj izpolnjeval Euro 6e normo, če se ne motim (zamenjava za G122 in G150).

Če prav razumem, pa gre za zelo podoben oz. morda celo isti motor, ker je v US in kateri ima 194 KM.

Morda kdo ve, kako ima mazda urejeno z asistenčnimi sistemi, se lahko na hitro vsi izlopijo?

Dodatno vprašanje 😃, ali pomočnica Alexa dela pri nas? Sem gledal nemške YT in lepo dela, za uporabo pa se ne potrebuje Amazon Prime naročnine, zadošča že običajen račun na Amazon.

Hvala

LP

Ne, v Sloveniji je za to zadolžen Alex z mazda foruma. Vprašaj, če te kaj zanima. 😉

Ta motor je dino ali dinozaver, ker ga že celo večnost vgrajujejo v vse mogoče Mazde in vedno ponudijo kot "nov". 

Je pa zelo zastarela izvedba. Ta motor je v bistvu nadomestilo za vstopne 2.0 motorje. Tudi avtomatski menjalnik, ki ga ponavadi vsiljujejo zraven je že krepko v letih in ga ne pohvalijo preveč. Tudi dino med avtomatskim menjalniki.

Če hočeš moderen cx30 kupi x186 motor, ki je pravi dragulj med armosferslimi motorji. Pije dva litra( ali še več) manj kot dinozaver in če ga kombiniraš z ročnim menjalnikom si zmagal. Mazdini ročni menjalniki so med najboljšimi na trgu. 

• Všeč 2
  • Haha 7
  • Ljubim 1

Napisano
pred 27 minutami je GregorV napisal:

Dodatno vprašanje 😃, ali pomočnica Alexa dela pri nas? Sem gledal nemške YT in lepo dela, za uporabo pa se ne potrebuje Amazon Prime naročnine, zadošča že običajen račun na Amazon.

Alexa deluje OK (vsaj na drugih Amazonovih izdelkih - Echo, Echo Show,...)... vendar pa se moras z njo pogovarjati v anglescini ali nemscini ... Lahko si namestis na telefon in probas, kako deluje... podobno potem deluje tudi v avtu ... 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano
pred 2 urama je GregorV napisal:

Ročni menjalnik mara biti zato, ker bo avto občasno vozila tudi starejša oseba, ki avtomatike ne bi osvojila.

Pa prav starejši doživijo ob avtomatiku celo razodetje. Kako so lahko celo življenje bili brez ... Vem, ker je taka situacija doma.

Torej še dodaten razlog za avtomatika - da starejša oseba ne uničuje menjalniške drobovine po nepotrebnem.

• Všeč 2
  • Haha 2
Napisano
pred 40 minutami je Alex napisal:

Ne, v Sloveniji je za to zadolžen Alex z mazda foruma. Vprašaj, če te kaj zanima. 😉

Ta motor je dino ali dinozaver, ker ga že celo večnost vgrajujejo v vse mogoče Mazde in vedno ponudijo kot "nov". 

Je pa zelo zastarela izvedba. Ta motor je v bistvu nadomestilo za vstopne 2.0 motorje. Tudi avtomatski menjalnik, ki ga ponavadi vsiljujejo zraven je že krepko v letih in ga ne pohvalijo preveč. Tudi dino med avtomatskim menjalniki.

Če hočeš moderen cx30 kupi x186 motor, ki je pravi dragulj med armosferslimi motorji. Pije dva litra( ali še več) manj kot dinozaver in če ga kombiniraš z ročnim menjalnikom si zmagal. Mazdini ročni menjalniki so med najboljšimi na trgu. 

No, o tem sem govoril. 

Napisano

Saj meni je beseda dinozaver čisto simpatična. 😄

Kakšen motor imaš? Ja, dinozavra imam noter... 🤣

Na temo avtomatika je bilo že 1000 besed doma, pa ne gre, ni variante, razen, da postavim osebo pred dejstvo, kar pa mi ni ravno všeč...

Saj bi imel X186 samo to je zopet 2K več itd, ni konca ne kraja..., moj limit je tam do 30K, že to je veliko preveč.

Še to, če kdo ne ve...

Hrvati že imajo novi konfigurator, ki vsebuje nov motor in nove pakete opreme za 2025.

https://www.mazda.hr/konfigurirajte/MAZDA CX-30/5WGN/#

Pri nas bo morda čez pol leta... 🙄

Paketi opreme pa so sedaj takšni (to mi je posredoval eden prijazen prodajelec):

2024 vs. 2025

Prime line = Prime line

Exlusive line = Center line

Exlusive Line DASO DESI = Exlusive Line

Homura = Homura

Nagisa = Nagisa

Oz drugače povedano, Center line + DASO + DESI = Exclusive line. Vsak od teh dveh paketov je cca. 1500 EUR, kot je tudi razvidno v konfiguratorju...

Kaj zvok BOSE je res tako slab? Potem je morda bolje, da grem v after market vgradnjo...? Se mi pa vsekakor ne dopade razkopavanje avtomobila. Nikoli potem več ni isto, kot je bilo iz tovarne.

Morda pa imam samo prevelik predsodek, seda morda kaj lepše to naredijo na avto akustikah...?

LP

Napisano (urejeno)

Še enkrat ponavljam, kaj mi je rekla oseba, ki se z Mazdami profesionalno ukvarja in se nanje spozna:

G140 je fantastičen motor za CX-30 (pa ne da bi bilo z 2.0 kaj narobe, ampak 2.5 bencinski motor je izredno prijeten za vozit in zelo kultiviran – TOP izbor!)

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 49 minutami je dvorjan napisal:

Pa prav starejši doživijo ob avtomatiku celo razodetje. Kako so lahko celo življenje bili brez ... Vem, ker je taka situacija doma.

Torej še dodaten razlog za avtomatika - da starejša oseba ne uničuje menjalniške drobovine po nepotrebnem.

Odvisno.

Če menjava, ga medeš, če ga daš 100% na avtomatik je penzioner vesel.

Napisano

Raje vzemi X motor in nižjo opremo, ki nima Bose ozvočenja, ima ravno tako ogrevanje volana itd..... Pri nakupu Mazda financiranje ne dobiš tistega popusta 3k€,ki velja na gotovinsko plačilo ali kredit. 

Ne vem zakaj ne greš v salon in vse izveš iz prve roke 🤔

• Všeč 2
  • Začuden 1
  • Zmeden 1
Napisano (urejeno)

Lej, če odkartaš 30k ne gledat na 1k gor dol, ker ti bo žal čez pol leta. Izberi tisto kar si želiš in se čimbolje izpogajaj. Verjetno vozila ne kupuješ za 1 leto ampak boš z njim užival dolgo časa.

Meni je bilo še pri vsaki stvari naknadno žal če sem šparal in nisem dobil tiatega kar sem res želel.

Popravljeno od ignacij
Napisano
pred 4 urami je Bini napisal:

Raje vzemi X motor in nižjo opremo, ki nima Bose ozvočenja, ima ravno tako ogrevanje volana itd..... Pri nakupu Mazda financiranje ne dobiš tistega popusta 3k€,ki velja na gotovinsko plačilo ali kredit. 

Ne vem zakaj ne greš v salon in vse izveš iz prve roke 🤔

Zakaj? Povej mu po pravici da bo imel višje stroške vzdrževanja:

- 0w20 olje je dražje (in slabše) kot 5w30 olje

- na 60kkm bo moral vsakič menjat svečke

- bog ne daj da bi začel vlivat kak slab bencin, ker se bo potem tudi to poznalo

@GregorV na tem forumu pač vsak svoje zagovarja - X je ok, če si pristaš nizke porabe, za vse drugo vzami 2.5 in se boš vozil kot gospod

• Všeč 5
  • Ljubim 2
Napisano (urejeno)

Avto kupujem za min. 10 let. Ne kupujem avta vsaki dve leti.

Kaj pa vem, ne vem zakaj bi naj nabavil X186? Se dodatnih 40 KM res tako močno pozna? Je toliko boljši, varčnejši od G140? 

Sedaj samo raziskujem, obisk trgovcev, testna vožnja sledi.

Tudi še kakšno drugo znamko pogledam.

EDIT, @NevLado, sva istočasno odgovorila...

Popravljeno od GregorV
Napisano
pred 16 minutami je GregorV napisal:

Avto kupujem za min. 10 let. Ne kupujem avta vsaki dve leti.

Kaj pa vem, ne vem zakaj bi naj nabavil X186? Se dodatnih 40 KM res tako močno pozna? Je toliko boljši, varčnejši od G140? 

Sedaj samo raziskujem, obisk trgovcev, testna vožnja sledi.

Tudi še kakšno drugo znamko pogledam.

Lej, par dejstev:

- Mazde so v vrhu zanesljivosti

- CX-30 postaja uveljavljen model avtomobila, brez večjih težav ga označiš kot zelo zanesljiv

- glede motorja se boš pa moral sam odločit, a bi 10 letno preverjeno klasiko, ali novejšo zadevo, ki je šla že čez 2 izboljšavi.

Jaz mislim, da je na trgu trenutno zelo malo konkurence - sploh iz vidika zanesljivosti bencinskih motorjev :) 

Tistih 40 KM se čuti samo če boš ful žgal! V neki normalni vožnji med 1k in 3k obratov, ima G140 večji navor :) Zna pa X bit bolj varčen :) 

Predlagam, da probaš oba motorja, in se odločiš.

Napisano
pred 19 minutami je NevLado napisal:

- Mazde so v vrhu zanesljivosti

Tu se ne strinjam.

Z ostalim pa se.

Niso porazne, kot VAG. Ampak pri 50.000 km, da se pri tovarniškem olju sliši veriga in da pri teh kilometrih gre ABS/ESP enota.

Ja ja vem, moja je bila 2010, pa ni bil dizel. Ampak ja.

Če ne bi verige reševal sam, z redkejšim in kvalitetnejšim oljem, bi strošek presegel dodatne stroške na Alfi.

So pa lepe, imajo inovativne motorje, unikatne, tudi po legi so v zgornji polovici. Glede na ponudbo trga so super.

Napisano (urejeno)

Pa še enkrat, zakaj je 2,5 motor tako uglajen - dobro vleče tudi pri nižjih obratih, nižji porabi, nižjem hrupu. 

Če vzameš srednjo opremo Centre line, G140 MT, s kovinsko barvo z doplačilom 500 €, se ga da dobit za 27 k€. Pa kakšen gratis servis zraven, tepihe, ... Nižje pa menda zelo težko. 

Z novim letom so zvišali ceno za 500€, ostaja pa popust 3.000 € na cene cenika. Ta popust naj bi bil siguren do konca marca, za naprej pa menda ni 100%, lahko ostane, bo višji, nižji, lahko se spremeni cenik. ... 

image.png

Popravljeno od Janez007
Napisano

Kot si ti že drugi rekli. Če hočeš poceni avto z deset let starim dinotom, ki ne obljublja nizke porabe vzemi podhranjenega 2.5. Če daš nekaj jurjev več, boš imel mazdo z najnovejšo tehnologijo in odličnim, varčnim motorjem, podprt z blagim hibridom, ki ti zelo pomaga v vsakdanji vožnji, neslišnim, sedaj že tud  preverjenim biserom od motorja po toliko letih, kot je zunaj, brez nekih znanih hib. Mislim, da ni dileme, kateri je pravi zate. 

• Všeč 1
  • Haha 1

Napisano
pred 8 urami je Alex napisal:

Kot si ti že drugi rekli. Če hočeš poceni avto z deset let starim dinotom, ki ne obljublja nizke porabe vzemi podhranjenega 2.5. Če daš nekaj jurjev več, boš imel mazdo z najnovejšo tehnologijo in odličnim, varčnim motorjem, podprt z blagim hibridom, ki ti zelo pomaga v vsakdanji vožnji, neslišnim, sedaj že tud  preverjenim biserom od motorja po toliko letih, kot je zunaj, brez nekih znanih hib. Mislim, da ni dileme, kateri je pravi zate. 

Sicr sm kmet an s hribu doma pei tamestnh ne zastopm lih tanartabl, sam bi useen reku tole:

moj BTjc jma 140 konju, pa zvleče tono tovora an tri tone težko prkolco na vrh hriba. An za vas je auto s 140 konji podhranjen? An bi radi skori 200 konju? Veste, konje rabiste samo za težo okol vlačt, ma težk karakter se tuki ne šteje...

Je pa nmrvo za premisl še eno reč: a jma tisti tabujši res tolk manšo porabo, da pridš skozi? Mislm, če j rezlika u ceni npr. 2.000€, razlika u porabi pa 1 litr na sto, se to vrne šele čez kšnih 120.000 km... An zravn dejte še strošk zavarvana, kr auto do 110 kW je tri razrede niži od auta do 150 kW...

Pa še en uprašane: ste vi gvišni o teh motorjih, kt praute? Kr, kokr vem, jma 2,5 motor edin Mazda 3. Mazda CX-30 jma na razpolago motorje 2,0-G122, 2,0-G150 an 2,0-X186. Je pa res, sm kmet an s hribu doma, lohko, de ne vem prou...

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano
pred 1 minuto je Slivka napisal:

Pa še en uprašane: ste vi gvišni o teh motorjih, kt praute? Kr, kokr vem, jma 2,5 motor edin Mazda 3. Mazda CX-30 jma na razpolago motorje 2,0-G122, 2,0-G150 an 2,0-X186. Je pa res, sm kmet an s hribu doma, lohko, de ne vem prou...

2.5 G140 sta dobili Mazda 3 in Mazda CX-30 pred nekaj meseci ... Mazda 3 je sicer ze prej imela motor 2.5, samo je imel 192 ali 194 konjickov ... pa se ta se ni v trojki prodajal v Evropi ...

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano (urejeno)

Živjo,

za info še moja izkušnja od včeraj pri Interclass Ljubljana, prodajalec Andrej. Zanimal sem se za nakup rabljene CX-30, cena 18.500. Avto kar v redu. Potem sem vprašal, če bi vzeli moj avto v račun. Vreden je okrog 10.000 €. Prodajalec je vzel prometno in odpeljal avto v servisno garažo na pregled. Ko se je vrnil je rekel, da je avto izredno dobro ohranjen in vzdrževan. Ponudil je odkupno ceno 5.000 € 🙄. Kar veliko marže si je zaželel. Prav sramotno, da bi rad zaslužil "duplo", se pravi 5.000 ali več. Seveda noben ni prodal avta.

Popravljeno od Magoče CX-30
  • Haha 2
  • Začuden 2
  • Zmeden 1
  • Jezen 1
Napisano
pred 23 minutami je Slivka napisal:

Sicr sm kmet an s hribu doma pei tamestnh ne zastopm lih tanartabl, sam bi useen reku tole:

moj BTjc jma 140 konju, pa zvleče tono tovora an tri tone težko prkolco na vrh hriba. An za vas je auto s 140 konji podhranjen? An bi radi skori 200 konju? Veste, konje rabiste samo za težo okol vlačt, ma težk karakter se tuki ne šteje...

Je pa nmrvo za premisl še eno reč: a jma tisti tabujši res tolk manšo porabo, da pridš skozi? Mislm, če j rezlika u ceni npr. 2.000€, razlika u porabi pa 1 litr na sto, se to vrne šele čez kšnih 120.000 km... An zravn dejte še strošk zavarvana, kr auto do 110 kW je tri razrede niži od auta do 150 kW...

Ti vlečeš prikolico in v njem veliko število ljudi, ker imaš v svoji BT-ki veliko Nm (navora). Če bi imel recimo benzinarja z 200 konji in le 50 Nm navora verjemi, da ne bi vlekel niti kariole zadaj. Še avto sam sebe ne bi zvlekel do tvojega doma. 

pred 2 minutama je Magoče CX-30 napisal:

Živjo,

za info še moja izkušnja od včeraj pri Interclass Ljubljana, prodajalec Andrej. Zanimal sem se za nakup rabljene CX-30, cena 18.500. Avto kar v redu. Potem sem vprašal, če bi vzeli moj avto v račun. Vreden je okrog 10.000 €. Prodajalec je vzel prometno in odpeljal avto v servisno garažo na pregled. Ko se je vrnil je rekel, da je avto izredno dobro ohranjen in vzdrževan. Ponudil je odkupno ceno 5.000 € 🙄. Kar veliko marže si je zaželel. Prav sramotno, da bi rad zaslužil "duplo", se pravi 5.000 ali več. Seveda noben ni prodal avta.

Nikoli ne menjuj staro za novo. To je najslabša možna varianta. 

Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Magoče CX-30 napisal:

Živjo,

Na osnovi svojih izkušenj nekaj tednov nazaj priporočam Močnika - prodajalec Amadej (nakup) ali Selmar - prodajalec Marcel (nakup + odkup starega). 

Glede fleksibilnosti sta me razočarala Avtotehna Vis in Interclass, čisto možno pa da sem imel smolo in naletel na osebo, s katero se nisem ujel ....

Popravljeno od Janez007
Napisano

Jaz pri Selmarju vedno menjam staro za novo in sem vedno zadovoljen z odkupno ceno in prodajno novega avta(3x v 15.letih)... 🤗

Da se zmenit za gratis servis, tepihe in še kaj.... 👍

Napisano (urejeno)
pred 28 minutami je Janez007 napisal:

Na osnovi svojih izkušenj nekaj tednov nazaj priporočam Močnika - prodajalec Amadej (nakup) ali Selmar - prodajalec Marcel (nakup + odkup starega). 

Glede fleksibilnosti sta me razočarala Avtotehna Vis in Interclass, čisto možno pa da sem imel smolo in naletel na osebo, s katero se nisem ujel ....

Drži, v zadnjih letih so po mojem mnenju pri Močniku naredili korak naprej pri poslovanju s strankami. Amadej je zelo dober prodajalec hkrati pa imajo tudi na servisu vodjo Andreja, ki je zelo dostopen in se posveti težavam stranke. 

Popravljeno od ignacij

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.