Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano

to bi bil magi?ni veter, da bi 1000km skos pihal v hrbet :)

16.06.2017 55,89 64,05 241.075 938 5,96 gorivo4.gif   30.05.2017 56,87 65,12 240.137 1.006 5,65 gorivo4.gif   17.05.2017 54,34 62,27 239.131 923 5,89 gorivo4.gif

33112_1.png

Napisano

Teorija v zvezi s klimami zaradi katerih avto pri 25? porabi manj kot pri 35? ima eno luknjo. Namre? ve?ino energije avto porabi za premagovanje zra?nega upora. Zrak pri 35? je opazno redkej?i kot pri 25?, posledi?no je manj?i zra?ni upor. Iz tega sledi da avti v vro?ini porabijo manj. 

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

Napisano

Ne vem zakaj bi bila luknja, razlika v gostoti zraka pri teh dveh temperaturah je le dobre 3% se pravi v teoriji to pomeni toliko vi?jo porabo. Pri 6litrih porabe je to cca 2 deci ni?ja poraba zaradi manj?e gostote zraka

Po merjenjih na dinotu so ugotovili, da recimo pri 2.000 obratih klima pobere 6KM. Da se pelje? 130km/h rabi? na u? okoli 40KM. Se pravi skupaj s klimo torej 46KM, kar pomeni 15%. Pri 6 litrih porabe to dvigne porabo za 9 deci.

?e skompenziramo oba podatka in zanemarimo, da z vi?jo temperaturo uspe turbo skozi valje spraviti toliko manj zraka pri vi?jih temperaturah saj intercooler lahko ohladi le na zunanjo temperaturo, je torej vi?ja poraba za cca 7 deci. Ker pa pri 25?C klima vseeno tudi pri?iga kompresor ampak bistveno manj kot pri 35?C lahko ?e malo zni?amo razliko ampak kake pol litra vi?ja poraba nam ne uide.

33112_1.png

Napisano

Kar se ti?e dolgih relacij jih delam vsako poletje z vklju?eno klimo,tako da to ni to.Moja razlaga je,da je pa? njihova nafta bolj?a.

Napisano

Teorija v zvezi s klimami zaradi katerih avto pri 25? porabi manj kot pri 35? ima eno luknjo. Namre? ve?ino energije avto porabi za premagovanje zra?nega upora. Zrak pri 35? je opazno redkej?i kot pri 25?, posledi?no je manj?i zra?ni upor. Iz tega sledi da avti v vro?ini porabijo manj. 

Po moje je Boss s temi temperaturami bolj ciljal na to, da so (turbinsko gnani) avtomobili slab?e odzivni in na splo?no manj mo?ni pri vi?jih temperaturah.

• 2 tedna kasneje...
Napisano

Mazda 5, dvo-litrski turbo dizel, 144 konjev.

Pot je bila dolga 1199,2 km, porabili pa smo 123,52 litra. Torej okoli 10,3 litra na 100 km.

Klima celo pot, ker je bilo preko 30?C in son?no. V avtu sedem oseb. Na kljuki pa 1300 kg te?ka po?itni?ka prikolica.

Ko se?tejem vse skupaj, sploh ni veliko...

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

• 2 tedna kasneje...
Napisano

Alora. ?tartali smo iz KP, ?tirje v mazdi + ful prtlja?nik, smer ?e?ka. poraba solidnih 7l / 100. Gor sem tankal na Omv, cena za liter =26 kron=1?. poraba je ?e takoj padla na 6,8/ 100.Tudi motor je lepo potegnil, skratka bolj?i filing na gasu.

Za domov sem  tankal spet na omv pred Brnom. Ko sem ?e natankal poln rezervar, , sem opazil, da sem prijel za ro?ko diesel+ in je bil liter nekaj dra?ji,27,8 krone za liter. Spet eden od nategov tipa super, extra, mega sem si mislil- kao manj?a poraba, ve?ja mo? motorja, bla,bla...

Pa speljem z mesta in ?zmeden? pomislim, da so mi zamenjali ta ?as avto; ni bilo ve? ?utiti  turbo luknje, vlekel je od 1500 obratov na polno, kot bi bil ?ipan. In takoj sem opazil, da je poraba pri isti hitrosti bistveno manj?a.

In sem naredil 845 km, in nisem se cijazil ampak lepo "mu?ki" po avtocesti. Poraba 6,3. Avto je pospe?eval kot sneta sekira.

In sem v?eraj tankal to na?o brozgo in spet po starem, pritiskaj gas in seeda poraba gor.

Ne vem iz ?esa je narejena ta na?a nafta a ?e?ka je definitivno bolj?a. Da ne govorimo o nafti+, ki je narejena kot za dirke.

Zadnji rezervoar, naredil 620 km, tankal 54 litrov, poraba "zmernih" 8,7 l/ 100. Skoraj enako kot z "?e?ko" nafto. :lol::bravo:

Tankal na na?em omv-ju, res ve?inoma mestna vo?nja, ampak razlika ogromna tudi v samih pospe?kih in lahkotnosti vo?nje.

Definitivno imajo bolj?o nafto.Pika.

Napisano

Sedajle sem dva tanka skuril z nafto+, natankal v Avstriji.

Ker se parametri stalno spreminjajo, je te?ko re?i kaj dokon?nega. Bistvene razlike v vo?nji nisem opazil, glede porabe pa lahko trdim, da je vsaj 5% ni?ja, nikakor pa prihranek ne presega 10%.

Glede na to, da je dra?ja ca. 15% se s stali??a denarnice ne spla?a.

Slovenec sem. Ne jamram. Vozim Mazdo.

• 1 mesec kasneje...
Napisano

Danes naredil prvic malo daljsi izlet z novo mazdo in moram priznat da sem ekstra presenecen. Pot Ljubljana - Postojna - Bovec - cez Italijo do Kranjske Gore - Ljubljana oz cca 300km kombinirane voznje in ko smo se vrnili je bila povprecna poraba 6.0l. Voznja po omejitvah, brez cincanja in na avtocesti 140km/h s tempomatom.

Napisano

Jst lahko samo recem da me se noben bencinar proti dizlu ni preprical tako s stroski kot s porabo.

www.trziskisladoled.si

Napisano

Jst lahko samo recem da me se noben bencinar proti dizlu ni preprical tako s stroski kot s porabo.

Zato pa smo lahko srecni, da je tolk ponudbe da se za vsakogar kaj najde. Meni pa ne uspes prodati dizlerja. Na koncu je pa itak vazno da si sam zadovoljen s svojo makino in njeno porabo. Mene je danes zelo lepo presenetila :)

Napisano

Po prevo?enih dobrih 4000 km z mazdo cx3 bencinar 2.0 poraba vrhunsko nizka 5.5 l. Res da avto ni vo?en po avtocesti pa vendar izpod mojih pri?akovanj. Prezadovoljen s porabo!

Napisano

Kupis mocnega bencinarja  (165 ali 192 hp) namesto dizla (ze tuki dost ? privarcujes) in ga das na plin cca. 1.200? pa imas nizje stroske kot z dizlom pa se cenej se peljes :)

Napisano

Dober to da moras LPG dvakrat tankati, medtem ko bi dizel samo enkrat se meni niti malo ne zdi dober argument in mi to ne predstavlja nikakrsne ovire, saj ima ze dandanes prakticno vsaka druga crpalka LPG. Ne govorim o klasicnem servisu, ampak o recimo menjavi sklopke, turbine, zapacanih sopah, dpf filtrih in ostalih komponentah, katere so dosti bolj drazje od bencinarjev. Jest sem recimo sklopko menjal in sem dal 280? z delom vred, ce bi imel pa dizla bi pa moral menjati se vztrajnih in bi cifra takoj skocila na 700-800 ?. Zakaj ? Zato da imam 2l manjso porabo ? No s tem k jo imam na plin imam porabo se nizjo od dizla pa tudi ce moram 2x tankat, medtem ko bi dizla 1x. To da pa novih mazd nebi mogu dati na LPG pa nisem vedel :). Je ze res da ima dizel navor, katerega bencinar nima ravno zato pa pravim, da vzames malo mocnejsega bencinarja pa si zmagal. Nevem no meni osebno se LPG zdi najbolh ugodna zadeva in potem ksni govorijo ja pa dokler se ti to use povrne in nevem se kaj use. Jest imam vse racune spravljene za tisto leto, ko sem ga dal predelati in sem s svojo porabo (10l) in s svojimi letnimi kilometri imel investicijo povrnjeno v enemu letu in 300e plusa. Predelava je stala 750?.

Napisano

Kaksno Mazdo imas in kaksna je poraba.

Kot pi?e v profilu: Mazda 6 175 2.2d avtomatik; poraba je odvisna od noge

Dober to da moras LPG dvakrat tankati, medtem ko bi dizel samo enkrat se meni niti malo ne zdi dober argument in mi to ne predstavlja nikakrsne ovire, saj ima ze dandanes prakticno vsaka druga crpalka LPG. Ne govorim o klasicnem servisu, ampak o recimo menjavi sklopke, turbine, zapacanih sopah, dpf filtrih in ostalih komponentah, katere so dosti bolj drazje od bencinarjev. Jest sem recimo sklopko menjal in sem dal 280? z delom vred, ce bi imel pa dizla bi pa moral menjati se vztrajnih in bi cifra takoj skocila na 700-800 ?. Zakaj ? Zato da imam 2l manjso porabo ? No s tem k jo imam na plin imam porabo se nizjo od dizla pa tudi ce moram 2x tankat, medtem ko bi dizla 1x. To da pa novih mazd nebi mogu dati na LPG pa nisem vedel :). Je ze res da ima dizel navor, katerega bencinar nima ravno zato pa pravim, da vzames malo mocnejsega bencinarja pa si zmagal. Nevem no meni osebno se LPG zdi najbolh ugodna zadeva in potem ksni govorijo ja pa dokler se ti to use povrne in nevem se kaj use. Jest imam vse racune spravljene za tisto leto, ko sem ga dal predelati in sem s svojo porabo (10l) in s svojimi letnimi kilometri imel investicijo povrnjeno v enemu letu in 300e plusa. Predelava je stala 750?.

Me veseli, da ti LPG ustreza, meni ne.

Imamo razli?ne potrebe in razli?ne kriterije. Meni je doseg pomemben; ?e bi lahko, bi avto takoj predelal na 90-litrsko posodo za gorivo.

Slovenec sem. Ne jamram. Vozim Mazdo.

Napisano

Ce bi bil LPG res tako idealen in poceni... bi se vec proizvajalcev odlocalo in imelo ze pri serijskih na izbiro tudi LPG... v realnosti pa je tpo mojem obcutku serijskih LPGjev manj kot elektricnih ;) ... Poznam samo Opel... pa se o tem se zelo malo govori... Verjamem, da je se kaksen proizvajalec... a ocitno niso konkurencni...

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

fetching the poopcorn :) 

online right now: 

gasoline vs diesel fight :)

?e kolcalo se nam bo po ma?inah iz pred 10 - 20 let :) bodisi dizl ali bencinc

pa na?im dr?avam tudi, oz. bodo pa? na?li druge davke, da bodo o?emali ljudstvo 

LP KAALman
post-11-0-20527300-1509737445.png

post-11-0-02591300-1509952290.gif

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Ja, to je pa res: delovni dan se začne s sončnim vzhodom in konča s sončnim zahodom. Na teden imajo 80 urni delovnik. Saj ni ves čas fizično delo, da ne bo kdo mislil, polovico tega časa urejajo birokracijo... In država res omogoča ugodnosti, o kakršnih lahko drugje samo sanjajo. Na primer, če na območju Nature 2000 pet let ne preorje njive (kolobarjenje, slabo leto, osebne težave in osebni razlogi), te njive nikoli več ne sme preorati. Torej, ne glede na situacijo in zdravstveno stanje mora na traktor in orat, drugače izgubi njivo...         Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, ki so bili objavljeni pred tremi meseci, je na območju Slovenije registriranih kar 123.384 traktorjev. Poznavalci pravijo, da jih je gotovo vsaj še kakšnih 20.000 neregistriranih. Pri vsem skupaj bom zapisal še, da je POVPREČNA starost traktorjev v Sloveniji preko 24 let. A se vrnemo nazaj na tistih 150.000€? Mah, pustmo stat...   In povprečje na kmetijo niso trije traktorji ampak 1,8... Po uradni statistiki je bilo leta 2020 v Sloveniji 68.331 kmetijskih gospodarstev in 123.384 traktorjev. Pa računaj sam. Mimogrede, lahko vprašam, koliko je povprečno število osebnih vozil na gospodinjstvo in koliko so stari (pa je osebni avto samo prevozno sredstvo, traktor je pa delovni stroj, namenjen proizvodnji)? Mah, rajši ne, da ne zakurim preveč, je že tako vroče...         Da se vrnem na povprečno starost več kot 24 let (traktorjev, ne traktoristov!) : še vedno so to delovni stroji. Tako, kot so tudi v drugih panogah delovni stroji visokih vrednosti. In kdorkoli začne razlagati, da je problem birokracija, se ti vedno vrneš na ceno enega traktorja in užgeš, da je to večina traktorjev v Sloveniji. Pa ti lahko človek na lepo razloži, da nimaš prav - ti boš vztrajal pri svojem. Zato bom še enkrat napisal: pustmo stat... Pomoč države pa ni tako velika in subvencije ne tako bogate, kot si misliš. Kmetijske subvencije niso socialno darilo ali čisti dobiček, temveč finančni mehanizem, ki v zameno za stroge pogoje zagotavlja stabilnost oskrbe s hrano in vzdržuje nizke cene za potrošnike.  Kot prvo: Večina kmetov prejme drobiž. Skoraj 43 % slovenskih kmetov prejme manj kot 5.000 evrov subvencij na leto, kar komaj pokrije osnovne materialne stroške.  Kot drugo: Subvencija ni darilo, ampak plačilo za storitve. Potrošniki kmetu na trgu plačajo le končni proizvod (npr. liter mleka ali kilogram pšenice). Subvencije pa so namenjene pokrivanju tistih delov kmečkega dela, ki nimajo tržnih cen: plačilo za preprečevanje zaraščanja podeželja, košnjo strmih hribovito-gorskih območij in ohranjanje biotske raznovrstnosti. Kot tretje: da kmet sploh prejme denar, mora izpolnjevati t.i. pravila pogojenosti. To vključuje visoke standarde dobrobiti živali, stroge okoljske omejitve in drage administrativne evidence. Seveda je tu stalni nadzori: Agencija za kmetijske trge izvaja ostre terenske in satelitske kontrole. Ob najmanjši napaki kmete čakajo visoke finančne kazni ali izguba sredstev.  Kot četrto: kmetje so ujeti med mlinska kamna stroškov in cen. Kmetijstvo je ena redkih panog, kjer proizvajalec ne določa ne cene svojih surovin ne cene svojih izdelkov! Vhodne stroške (cene gnojil, krme, pogonskih goriv in mehanizacije) določa svetovni trg. Odkupne cene diktirajo velike trgovske verige, ki zahtevajo poceni hrano. Poleg tega suše, toča in pozebe lahko v nekaj urah uničijo celoletni trud. Zato subvencije delujejo kot zasilna mreža pred propadom. Brez subvencij bi bila pridelava hrane v Sloveniji (ki ima zaradi razgibanega terena visoke stroške) popolnoma nekonkurenčna tujemu uvozu, hrana na trgovskih policah pa neprimerljivo dražja. In da kljub temu še vedno bentiš nad subvencijam in povračilu škode, ki jo plačujete preko davkov, je pa ... kako naj povem, da ne bom izpadel nesramno ... pač naj si vsak sam dokonča stavek. Povračilo škode preko davkov? Ne to meni in kmetom očitati, to pa kar tam v Ljubljani rešite. Če tako podpirate vlade, ki omejujejo odstrel zveri, ki kolje živino in razbija čebelnjake, potem se ne usajati zaradi odškodnin po teh zvereh... In če bi (vsaj nekateri) Ljubljančani radi imeli medvede in volkove, si jih naselite na Rožnik in Grajski hrib in jih imejte. Če si jaz želim BTjca, bi ga rad v moji garaži in še na misel mi ne pride, da bi ga nabavil in parkiral v garažo v Ljubljani... In če bom napisal še kaj, bom izpadel nesramno, zato naj si vsak sam dokonča ta odstavek.   Mah, pustmo stat...
    • Rad bi spoznal heroja, ki bo na takem displeju prtisnu med vožnjo, da ne pogleda na displej, in zadane kvadratni decimeter... Ma, ne kupim tazga avta nikoli. Sin ima infiniti q50, pa ne morm nič med vožnjo naredit. Nič. Se moram ustavit in vzet čas, da vsaj radio poiščem... 
    • Gresta mož in žena na sejem, kjer so med drugim razkazovali tudi plemenske bike za razplod. Ko se sprehajata in prideta do prvega bika, prebere žena na tabli na ogradi: Ta bik se je v enem letu paril 50-krat. Obrne se k možu in mu reče: - "Petdesetkrat! Ti bi se lahko kaj naučil od te živali..." Gresta naprej in ob ograji drugega bika piše: Ta bik se je letos paril 70-krat. Reče žena možu: - "No, od tega bika bi se lahko še več naučil!" Odideta naprej in prideta do ograje s tretjim bikom. Žena prebere, da se je ta bik paril 365 krat v letu. Reče možu: - "365 krat!!! To je enkrat na dan! Tale bik bi ti moral biti za vzor!! Vsak dan!" Možu prekipi in ji reče: - "Poglej, ali slučajno piše, če se je vsakič paril z isto kravo..."
    • Bemtiš, sm kmet an s hribu doma, pa mn ni nč jasn. Ma ki sm pole jest tud na drogah, kdr pride sodeluka z dekoltejem - k se mi tkrt ornk učki zasvetjo pa zenice mam na max...
    • Da ne bo samo o kmetih še o šlosarjih.    Prijatelj je kupil mašino za rezanje z vodo. Boljšo kot laser, pa več ko 50 kvadratov delavnce mu je zasedla. Potem je celi vasi kupil še nov transformator + še ene 600 m novega energetskega kabla od trafota do njegove bajte. Mašine nikoli v resnici ni uporabljal. Ko sem ga vprašal, zakaj jo je kupil, je rekel da za znižanje davčne osnove.    OK, znižanje davčne osnove. Ampak njegovi otroci so imeli že znižano ceno vrtca, zakaj bi potem rabil znižanje davčne osnove?
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.