Skoči na vsebino

Mazda CX-30

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano
pred 2 urama je godlike napisal:

Uradno po IP je registerska številka osebni podatek.

to je sicer pravna nebuloza, ker preko LPN ne moreš priti do osebnega podatka (samo v tem primeru je to osebni podatke), razen če imaš dostop do raznih nacionalnih registrov, torej za navadnega državljanja je LPN brezpredmetni podatak, ampak seveda imajo pravniki vedno prav :) 

• Všeč 2
  • Ljubim 1
Napisano

Gledam malo objave v FB CX30 skupinah, pa vsi prekrivajo. Verjetno so kakšni tehtni razlogi za to?

Tako, da še sam isto počnem. 😀

Napisano
dne 15. 7. 2026 ob 21:28 je GregorV napisal:

Bom moral v malo šolo slovenščine. 😛

Ali pa dobiš partnerko, ki te popravlja - kot je v mojem primeru (v šoli pri slovenščini, nemščini in angleščini nisem ravno blestel in še danes 40 let kasneje ne).

Napisano
dne 15. 7. 2026 ob 21:28 je GregorV napisal:

Bom moral v malo šolo slovenščine. 😛

Ne se sekirat, tudi mi Primorci imamo problem , kam vtaknit "Z" in kam "S".

Da ne govorimo o dvojini, ki pri nas bolj kot ne sploh ne obstaja.😄

Napisano (urejeno)

Da smo sigurni, ali je "s" ali "z", raje rečemo "szi", recimo: "se vozim szi njo". 😁 

Popravljeno od etcho
Napisano

MB - Otrok Krk - MB.

Cca. 80% AC (čez ZG), ostalo lokalne ceste. Na AC hitrost okoli 130 km/h.

Še ena zadeva, prozorna plastika na števcu ima tisoče mikro prask, pa sem samo cca 4x čistil z krpo iz mikrovlaken.

Torej je takšna verjetno že iz tovarne...?

LP

IMG20260715104835.jpg

Napisano
pred 14 urami je GregorV napisal:

MB - Otrok Krk - MB.

Cca. 80% AC (čez ZG), ostalo lokalne ceste. Na AC hitrost okoli 130 km/h.

Še ena zadeva, prozorna plastika na števcu ima tisoče mikro prask, pa sem samo cca 4x čistil z krpo iz mikrovlaken.

Torej je takšna verjetno že iz tovarne...?

LP

IMG20260715104835.jpg

Ta chinesium display plastika je znana po tem, da se spraska samo ob pogledu. Poskusi čistiti s komprimiranim zrakom(samo ne s pištolo iz delavnice, da ne nastane luknja na displayu) . Jaz se s krpo ne bi dotikal. Osebno uporabljam penzl za čiščenje leč in strelnega daljnogleda, pa še to samo parkrat na leto.

Napisano (urejeno)

Jaz sem pri vseh avtomobilih do sedaj, armaturno ploščo vključno z pleksi steklom vedno izpihal z komprimiranim zrakom in nato obrisal z navlaženo jelenovo krpo. Steklo je bilo vedno le minimalno opraskano. Novo Mazdo CX-30, pa sem že dobil z opraskanim steklom, ker verjetno pri prvem čiščenju pred predajo avta, niso pazili. Sedaj je steklo že opraskano, da je groza za pogledati.

Avto pa gre kmalu v prodajo.

Popravljeno od Lentus

33871_1.png

Napisano

Da, ker bi rad imel prostornejši avtomobil in zaradi prehoda na EV, saj sem lani dal zmontirati sončno elektrarno. 

33871_1.png

Napisano
pred 10 urami je Lentus napisal:

Da, ker bi rad imel prostornejši avtomobil in zaradi prehoda na EV, saj sem lani dal zmontirati sončno elektrarno. 

Moje razmišljanje. Čez poletno polovico leta, če imaš zraven inštalirano primerno baterijo, bo energetsko OK. Pozimi, pa bo tvoj "samooskrbni sistem" srkal praktično vso električno energijo iz omrežja, tako kot tisti, ki take elektrarne (z ali brez baterije) nimamo.

Posledica: elektroenergetski sistem - ES (klasične elektrarne s prenosnim in distribucijskim omrežjem) mora ne glede na število sončnih elektrarn poskrbeti, da zagotovi vso moč in vso energijo v največjih konicah. Nove in nove toplotne črpalke in električni avti pa to konico samo še močno povečujejo - torej potrebo po večanju kapacitet ES. 

Povprečen državljan bi pričakoval ob vsej medijski propagandi, da bodo sončne elektrarne, TČ, EV nadomestili (zamenjali) klasične elektrarne na premog, jedrsko gorivo, hidroenergijo in uporabo fosilnih goriv. Pa ni res.

• Všeč 4
  • Ljubim 1
Napisano (urejeno)

Bolj kot ne rabimo strešne sončne elektrarne samo za to, da ne kupujemo eko kuponov.

Popravljeno od godlike
Napisano (urejeno)

Sicer ta debata ravno ne paše v to temo, ampak vseeno naj razložim mojo situacijo.

Da, zraven 13 kWp sončne elektrarne, imam inštalirano še 21 kWh baterijo. SE je zgrajena po novem sistemu brez letnega netmeteringa. Imam pa sklenjeno pogodbo pri N-Gen-u, ki mi je elektrarno tudi zgradil, kjer imam odobreno letno netiranje 1:1 za 4,2 MWh elektrike.

Lani recimo, v prvih desetih mesecih obratovanja, od konca februarja je bilo netirane elektrike dovolj in je letni obračun znesel 0€, kljub temu, da ogrevamo z 14 kW toplotno črpalko voda-voda. Tudi letos računam, če bi bil še brez EV, bi mi moralo znesti z nulo. V primeru, če presežem netirano količino, pa je moja cena za 1kWh 0,14-0,16€ z vsemi dajatvami. Tako da bi bil strošek za recimo preseženih 500kWh 70-80€.

S strani elektra odobrena moč oddaje v omrežje, mi je dodeljena zelo nizko, tako da lahko oddajam v omrežje z močjo največ 2,4 kW. Tako, da polovico leta, se pravi v poletnih mesecih, ko se dopoldan baterija napolni, preostanek dneva elektrarna dela le z četrtino svoje moči. Zato lahko v tem času polnim EV popolnoma zastonj.

Elektrarna me je po odbiti subvenciji stala 13.000€.

Popravljeno od Lentus

33871_1.png

Napisano

Malo obzirnosti in prosim ne vznemirjajte CX-30ke s čisto elektriko, ker smo v baby dino-zaver temi (baby T-rex in na srečo zaenkrat še ne čisti elektro T-rex) 😁

Da se vrnemo nazaj na temo. 

Po ca. enem letu uporabe G-140, ročni, na zadnji daljši relaciji ca. 1200km, povprečna poraba 5,7 litra. Dinamična vožnja, pretežno 3/4 vožnja po avtocesti s hitrostjo povprečno 110km/h, občasno do 140km/h, ostalo lokalne ceste od 30 do nekje 80km/h, tudi par klancev. Vem, da boste eni rekli da je to penzionistično, ampak za mene vrhunski motor in zaenkrat zelo zadovoljen. 

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.